Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Struktur på träningen

Publicerad 2012-06-24 22:04:55 i Pillan, Nevill & Lillibi

Har fått till ett bra flyt på träningen nu. Vi har en hel del tävlingar inplanerade, framförallt i agility men även rallylydnad och freestyle, så det känns som någon typ av struktur på träningen är nödvändig. Framförallt i freestylen där vi faktiskt ska debutera om ett par veckor.

Freestyle-programmet har jag brutit ner i 20 träningspass och följer den för att inte bli för ivrig och gå för fort fram bara för att det känns bra. Till en början tränar vi in varje rörelse för sig, och även om det är rörelser som Nevill kan sen innan jobbar vi på med dem för att få ett bra flyt, en arbetsvilja och en koncentrationsförmåga oavsett störning runt omkring. Sen länkar jag på fler och fler av momenten i olika etapper medan jag fortfarande tränar vissa rörelser separat. Kedjorna blir längre för att slutligen vara nästan hela programmet och runt pass 17-18 någonstans ska vi ta hela programmet förhoppningsvis i ett bra flyt. Träningsschemat gör det så mycket enklare, jag riskerar inte att missa något moment och det blir inte så hoppigt och tafatt som träningen kan bli utan en plan. Jag för dessutom dagbok efter varje träningspass, bara någon kort mening eller stödord, för att kunna följa utvecklingen samt gå tillbaka och ta tips från tidigare träningar om det kör ihop sig. Det är även lättare att analysera och hitta var det gick snett om man stöter på problem.

Olika träningssätt passar olika personer, men det här passar mig ypperligt eftersom jag annars gärna går för fort fram när det känns bra och ibland kan jag fastna onödigt länge på nåt steg. Träningsplanen och -dagboken hjälper mig att hitta balans i träningen. Sen är det inte sagt att man slaviskt måste följa planeringen. Beroende på hur det går kan man behöva gå tillbaka alternativt kliva fram ett steg, men det blir ofta mer genomtänkta ändringar och träningar på det här viset.

Förra lydnadstävlingen som jag var iväg på med Nevill fick mig att inse att jag borde prova något annat med honom. Varför försöka få honom att tycka om att lägga sig i blött gräs när vi kan träna och tävla i något som gör honom galen av glädje?! Bara för att jag är väldigt förtjust i lydnaden så behöver det inte vara rätt gren för oss. Det finns ju så mycket mer. Freestyle har jag tränat för skojs skull ganska länge men inte såpass mycket eller avancerat att vi varit redo för tävling. Jag har inte ens tänkt på att vi kan tävla i det... Bara för att man är bekväm med det man känner till, och tränat länge. Som agility och lydnad. ;-) Men ibland kanske man faktiskt kan ta ut svängarna lite och se sig om. Vad har man att förlora?


För att göra det hela lite mer spännande så anmälde jag Lillibi till en rallylydnadstävling. Den stora utmaningen ska väl bli att få henne att orka koncentrera sig så länge som en rallybana tar. Hon är fortfarande så färsk träningsmässigt så efter några minuter är hon slut i huvudet och förstår plötsligt ingenting. Men det är bara att jobba på, och öka successivt. Hon tycker ju att det är väldigt skoj i alla fall! Lillibi's debut sker i augusti.




Nevill och Lillibi är helt olika träningsmässigt och ligger på olika nivåer, men det är det som gör det så skoj och som dessutom hjälper till att utveckla mig som hundtränare.





Pillan, Nevill & Lillibi

Freestyle / Hundfreestyle & Heelwork To Music

Publicerad 2012-06-23 22:05:31 i Freestyle / Hundfreestyle / Heelwork To Music

Freestyle, eller hundfreestyle, är en relativt fri tävlingsgren där du själv utformar ditt och hundens program utefter intresse och de personliga förutsättningarna. Grenen Heelwork To Music (HTM) är en variant av freestyle med hunden. Eftersom föraren själv väljer vilka moment, eller "trick" som ska vara med i programmet och i vilket tempo det ska utföras, kan alla typer av hundar och människor utföra sporten.

2010 tog Svenska Kennelklubben över ansvaret för sporten, som tidigare funnits på Sveriges Hundungdoms bord.

När du tävlar freestyle ska du välja ut en låt som du tror passar dig och din hund, och sedan göra en koreografi till låten, d.v.s. planera vilka rörelser och i vilken ordning ni som ekipage ska utföra ert program. Hunden står i centrum så du själv ska inte utföra några avancerade dansrörelser, utan istället se till att det flyter på och är en trevlig helhet att titta på - det är ju en publiksport och show. Du väljer själv vilka olika tricks ni ska ha med och kombinerar sedan ihop dessa i takt till musiken. I klass 1 är det helt ok att ha 3-6 olika tricks/rörelser. Välj hellre färre rörelser som blir bra utförda än försök trycka in så många olika trick som möjligt.


Programmets längd ska vara...

Klass 1: Minst 45 sekunder och maximalt 2 ½ minuter.
Klass 2: Minst 1 minuter och maximalt 3 ½ minuter.
Klass 3: Minst 1½ minuter och maximalt 4 minuter.

HTM, eller Heelwork To Musik, är en variant av sporten där du är mer styrd av vilka rörelser som är tillåtna. Där har du 10 fasta positioner (olika typer av fotarbete) som du jobbar med och minst 75% av programmet ska bestå av dessa fasta positioner, i övrigt kan du lägga in några tricks exempelvis i övergångarna mellan de olika positionerna. Med andra ord motsats till freestylen där det till största delen ska vara olika typer av tricks istället för de fasta HTM-positionerna. I båda grenarna genomför ni programmet till musik där samarbete, glädje och publikvänlighet är viktiga hörnstenar.

Följande positionsarbeten är godkända i
HtM-klasserna:


• Hunden har sin högra skuldra vid förarens vänstra ben.
• Hunden har sin vänstra skuldra vid förarens högra ben.
• Hunden har sin högra skuldra vid förarens högra ben, vänd åt motsatt håll jämfört med föraren.
• Hunden har sin vänstra skuldra vid förarens vänstra ben, vänd åt motsatt håll jämfört med föraren.
• Hunden går mellan förarens ben, med skuldrorna vid förarens ben, vänd åt samma håll som föraren.
• Hunden går mellan förarens ben, med skuldrorna vid förarens ben, vänd åt motsatt håll jämfört med föraren.
• Hunden går framför föraren, med höger sida mot föraren (med höger skuldra vid förarens högra ben).
• Hunden går framför föraren, med vänster sida mot föraren (med vänster skuldra vid förarens vänstra ben).
• Hunden går bakom föraren, med höger sida mot föraren (med höger skuldra vid förarens vänstra ben).
• Hunden går bakom föraren, med vänster sida mot föraren (med vänster skuldra vid förarens högra ben).


Freestyle och HTM välkomnar alla hundar, såväl renrasiga som oregistrerade (tänk på att skaffa tävlingslicens om du har en oregistrerad hund, d.v.s. en hund som saknar stamtavla hos Svenska kennelklubben. Licensen skaffar du hos SKK), och man börjar i klass 1 för att klättra vidare till klass 2 och sedan klass 3. Man bedöms i tre kategorier; utförande, programmets planering och kvalitet samt tolkning av musik.

Man får flytta upp en klass när man på en officiell tävling fått uppflyttningspoäng. Uppflyttningspoäng innebär en snittpoäng om minst 75% i samtliga tre bedömningskategorier (alltså minst 7.5 poäng i snitt av domarna i var och en av de tre kategorierna). För att erhålla diplom i freestyle respektive HtM krävs tre resultat i klassen med en snittpoäng om minst 75% i samtliga tre bedömningskategorier.

Mer finns att läsa på SKK's sida HÄR och på hundfreestyle.se som är Svenska kennelklubbens officiella webbplats för freestyle.


Freestyletävlingar och resultat finns på www.hundaktiv.se och det är också där du anmäler dig och din hund till tävling.

 

 


Exempel på freestyle-trick:

  • Åtta: Hunden utför en åtta mellan förarens ben när denna står stilla.
  • Slalom: Hunden går här sick sack mellan förarens ben när föraren rör sig framåt. (Obligatorisk i klass I samt II.)
  • Sla: Här går hunden sick sack mellan förarens ben när denna går bakåt.
  • Sack: Föraren rör sig bakåt, hunden backar in bakåt mellan förarens ben i samma rörelse som slalom.
  • Snurr: Hunden tar ett varv runt sig själv åt höger. (Obligatorisk i klass I samt II.)
  • Spinn: Hunden tar ett varv runt sig själv åt vänster. (Obligatorisk i klass I samt II.)
  • Runt: Hunden cirkulerar runt föraren.
  • Om: Hunden cirkulerar baklänges runt föraren.
  • Ut: Hunden rör sig runt sin förare på avstånd, samma grundprincip som runt mig.
  • Ben: Hunden cirkulerar runt förarens ena ben.
  • Bakåt: Hunden backar antingen med föraren eller utifrån föraren på distans.
  • Hopp: Hunden hoppar fritt i luften eller över en del av föraren. Denna del kan vara exempelvis en arm eller ett ben.
  • Zebra: Hunden balanserar på bakbenen.
  • Jump: Hunden hoppar på bakbenen emot sin förare.
  • Flint: Hunden hoppar på bakbenen ifrån sin förare.
  • Buga: Hunden böjer framkroppen mot marken med bakdelen fortfarande i luften.
  • Gråta: Hunden sätter sin framtass över nosen.
  • Ducka: Hunden sänker huvudet mot marken och tar sedan upp det igen.
  • Putt: Hundens tassar och förarens händer vidrör varandra i en puttande rörelse.
  • Kull: Hunden hoppar upp med sina framtassar på förarens kropp och sedan ner på marken igen.
  • Kö: Hunden går med sina framtassar efter föraren med tassarna på förarens kropp.


Man kan även tävla lag

"Freestylens lagklass kallas 6+ och är en inofficiell tävlingsgren inom freestyle och heelwork to music. För att räknas som 6+-lag ska fler än 6 tassar eller fötter finnas inne i ringen, det vill säga minst tre individer ska ingå i laget. Ett lag måste alltså minst bestå av en förare och två hundar alternativt två förare och en hund. Någon övre gräns för antalet deltagare i laget finns inte. Det finns inga krav på antal tricks och heelworkpositioner i lagklassen." (Urdrag ut SKK's freestyleregler)


För de officiella HTM- och freestylereglerna, klicka HÄR.

Kampanj: 30% på allt - även redan nedsatta varor!

Publicerad 2012-06-23 20:10:31 i Webshopen

Nu är det bråttom, till veckan kommer en stor del av nyheterna in i butiken! ;-)

Hela helgen är det slutspurt och du får 30% rabatt på allt du beställer - även redan nedsatta varor. Med reservation för slutförsäljning.

Kom ihåg att ange kampanjkoden "hundar" när du kommer till kassan så dras rabatten automatiskt.





Att finna tid till träning

Publicerad 2012-06-19 09:35:00 i Ett liv med hund

Även om hundar är något av det bästa som finns så har man oftast annat i livet som är viktigt och ibland kan det kanske vara svårt att få tiden att räcka till. Det kan vara jobb, skola, familj eller andra intressen som konkurrerar om tid och ork.

Hur gör du själv för att få tiden att räcka till? Eller är det aldrig något problem för dig?

Några saker jag själv försöker tänka på är att:


Gå upp en liten stund tidigare på morgonen och träna.



Jag tränar ofta korta pass, t.ex. medan maten står och puttrar på spisen. Det är i regel mer effektivt att träna kortare stunder, framförallt när hunden är ung eller inte van att träna. Långa pass gör hunden trött och okoncentrerad.


Istället för att slänga till hundarna rester eller om det blir en korvbit över vid matlagningen så passar jag på att göra några övningar, "mikro-träningspass" och använder "det där extra" som belöning.


Jag ser till att alla saker är "redo". Färdigskurna godbitar och leksak/klicker/annat material finns alltid redo och lättillgängligt så man kan passa på att utnyttja de där extra stundern till max.


Målsättningar och en plan/strategi för träningen är en naturlig del av vardagen för att inte tiden ska rinna iväg på "massa onödigt"


Har jag en dålig dag eller blir jag irriterad när träningen inte funkar så gör jag något väldigt enkelt och roligt så hunden får lyckas och sluta med en positiv känsla, sen avbryter jag. All negativ energi vid träningen skjuter målet längre fram.


Jag bestämmer åtminstone någon tid i veckan som jag avsätter till en lite längre träning med hundarna, gärna tillsammans med träningskamrater och på olika platser för att få med den sociala biten. Det är lätt att man tränar mycket i hemmamiljö när tiden är knapp men även miljöträningen är viktig att få med regelbundet.


När tid ges går jag gärna kurs med hundarna, både för att man verkligen tar sig tiden då och för att man blir inspirerad och automatiskt tar sig mera tid. En trevlig bieffekt är att man alltid lär sig något nytt. ;-) Kunskap och erfarenhet kan man aldrig få för mycket av och ingen blir någonsin fullärd!


Jag försöker att inte fastna i sånt som hunden kan. Visst är det roligt när det går bra och man lyckas, men för att utvecklas måste man utmana, och har man lite tid att lägga på träningen är det ännu viktigare att analysera och se till så man utvecklas i de övningar man företar sig.




Det kanske viktigaste av allt - ha inte dåligt samvete om hunden har tråkdagar. Även hunden behöver vila ibland. Det hjälper kunskap och erfarenhet att sjunka in och mogna, den tröttnar inte och den lär sig att ta det lugnt - det behöver inte alltid hända nåt!


Hur mycket påverkar vi själva?

Publicerad 2012-06-11 15:55:00 i Träning & Inlärning

Sista delen i vår följetång om hundens arbetslust handlar om på vilket sätt vi kan påverka genom vårt eget beteende.

Många kursdeltagare är ganska passiva och ställer sig ofta frågande till hunden "Hej, vill du träna med mig idag?".

Om man istället försöker vända på steken, att få hunden att fråga oss "Hej, snälla kan vi inte träna lite idag" så har vi kommit en bra bit på vägen mot våra mål.

Hur får man då hunden att ställa den frågan?
Börja med dig själv för att checka av hur det ligger till i er relation. Hur beter du dig när du vill träna med din hund. Står du och tittar på den, kanske tjatar namnet några gånger medan den förstrött går och nosar i busken. "Jag ska bara..." Du har du allt att vinna på små förändringar hos dig själv.


Regel nummer 1: Tjata aldrig. Lyssnar inte hunden på ett kommando, gå nån meter och börja om. Kanske få hundens ögonkontakt innan du ger kommadot. Hunden går miste om sin belöning om den inte följer ditt första kommando och får anstränga sig hårdare nästa gång. De ska aldrig lära sig att det är ok att strunta i vad matte eller husse säger, för belöningen kommer i alla fall efter 2-3 tjat. Bättre att göra om och hoppas hunden lyssnar, annars får man se till att jobba på kontakten innan man fortsätter och att befästa kommandona hemma i störningsfri miljö.

Om hunden t.ex. står och nosar i en buske så kan man försöka göra sig så rolig man bara kan, men fortsätter hunden att ignorera så tycker jag inte man ska stå och tjata utan då kan man gott gå fram och ta med hunden i halsbandet en liten bit för att bryta nosandet och kräva på ett bestämt men lugnt och vänligt sätt att hunden ska koncentrera sig.


Många av mina kursdeltagare står som sagt och tittar på hunden i förhoppning att lusten ska komma. Och det är ett bra sätt om man vill stärka kontaktsökandet - belöna när hunden tar kontakt. Men det förutsätter att hunden förr eller senaste söker kontakten. Problematiken jag syftar till här är dock främst där man ser nonchalanta tendenser hos hunden och den inte tar någon notis alls om sin matte eller husse. De tar dem förgivet.

Hundar är flockdjur och följeslagare. Det hjälper så många gånger att föraren ställer om sig mentalt. Bestämmer sig för att tänka "Nu ska JAG träna och ha roligt, tråkigt för hunden om den går miste om allt det trevliga". Det kan räcka att man vänder och går åt andra hållet med bestämda, alerta steg. Hunden hajar till och springer efter. Om den springer fram till dig och tittar upp så kan du belöna med något hunden verkligen uppskattar. Du kan även vända åt andra hållet igen (fortfarande utan att bry dig om hunden), kanske själv leka och ha kul med en leksak. Plötsligt är du väldigt spännande i hundens ögon och den frågar dig "Vad är på gång, får jag vara med?" Och du har helt andra förutsättningar att jobba vidare på!

På det här sättet tränar du hunden att starta upp träning, att "bjuda upp till dans". Målsättningen är att du när det är dags för träning kan gå ut och ställa dig passiv på planen medan hunden hänger på och ställer sig vid dig, tittandes och redo för arbete. Men det kräver många gånger att förare och hund först byter roller.


Några fler korta tips...

...sluta alltid när hunden fortfarande vill som mest.
...träna hellre fler, korta pass än ett långt (framförallt i början).
...träna in ett slutkommando (ex. "slut", "fri hund", "hopp-och-lek") för att hunden ska lära sig när den kan släppa fokus och för att undvika att hunden slutar jobba mitt i eller ser belöningen som ett slutkommando.
...undvik att träna när hunden är mätt, d.v.s. vänta med utfordringen tills efter träningspasset.
...låt inte hunden småäta hela tiden genom att sticka till en godbit här, en korvbit där. Inte bara p.g.a. det faktum att den får svårare att hitta träningsmotivationen (den är ju alltid mätt), den riskerar även att bli överviktig vilket är skadligt. Dessutom blir det inte lika "speciellt" när du väl tar fram godbitarna och hundens motivation kan minska bara därför. Vill du ge en godbit, passa på att slänga in lite träning samtidigt!
...ta någon vilodag då och då, dels för att hunden ska smälta allt nytt den lärt sig, dels för att den inte ska tröttna, dels för att hunden lär sig att koppla av och att det inte alltid måste hända nåt.

Ökad arbetslust genom HUR vi belönar

Publicerad 2012-06-10 18:32:00 i Träning & Inlärning

I förra inlägget kunde du läsa om vikten av en bra belöning, d.v.s. belöningskvaliteten. Belöningen måste hela tiden dra starkare än det som eventuellt konkurrerar med oss och de aktiviteter vi planerat för hunden.

Men det är inte bara viktigt vad vi belönar med, utan även hur vi belönar.

Vi ska vara oförutsägbara i belöningarna. Om hunden inte vet exakt vad som kommer och när så är det troliga att den kommer bli mer på tårna. Det blir lite spännande.

Om det ibland kommer en bit köttbulle, ibland en torr levergodis, ibland en boll eller kamptrasa och ibland en ostbit så undrar hunden vad som kommer härnäst. Den vågar heller inte chansa på att gå miste om nästa goda eller roliga som kommer upp, förutsatt att det till största delen är någonting som hunden allra helst vill ha.

Vi tjänar alltså på att variera det vi har i belöningssäcken.

När ska man belöna då?
Vid nyinlärning, när vi lär hunden någonting den inte kunde sen tidigare, så ska belöningsfrekvensen vara 100%. Vi ska alltså belöna varje gång hunden "gör rätt" för att den ska kunna lista ut vad det är vi är ute efter.

När vi kommit en bit i inlärningen, vi kanske vill att den ska stanna längre stunder, gå fot en längre bit eller utföra flera redan inlärda moment/trick i följd. Då ska belöningen, oavsett vad det är, komma där hunden som minst anar det (förutsatt att den "gör rätt" och är i den sinnesstämning vi vill ha den). Om hunden vet att belöningen kommer komma efter var 10:e steg, "för det gör den alltid", så är det troligt att hunden går och segar lite för att sedan vid det 10:e steget tagga till alternativ stanna (om man inte har en hund som ser arbetet i sig som belönande vill säga).

Vi ska alltså överraska hunden med varierade belöningar när den förtjänar det som mest men förväntar det som minst. Hunden kommer bli mer alert och den kommer öka uthålligheten successivt eftersom den blir trygg i tanken att det förr eller senare kommer någonting som är gott i magen eller roligt att leka med.

Vi kan dessutom variera var vi belönar.
Återigen, vid nyinlärning är det väldigt viktigt med belöningsplacering. Tänk att där belöningen är, där kommer hunden i det färdiga momentet att vara eller dras mot. Tränar jag in fotgående och alltid belönar en meter bakom sig själv så kommer man ha en hund som går en bit bakom i fotgåendet. Jag jobbar tillexempel mycket med bakåt-tänk i många moment, som läggande och ställande under gång. I början när jag bryter ner momentet, och även längre fram i kedjan, kastar jag belöningen bakom hunden. Den kommer i det färdiga momentet inte "smyga" några steg utan stanna tvärt eftersom man dels fått in en "tvärnit-känsla" i kroppen på hunden genom belöningsplaceringen och dels har man fått en förväntan bakåt som gör att hunden inte drar sig framåt. Varför ska den gå fram något eller några steg när belöningen kommer komma bakom?

När hunden kan momenten så kan vi variera var vi belönar, ibland springer vi med själv och får med oss hunden i en lek i samband med belöningen, ibland kastar vi belöningen till hunden och ibland iväg någonstans så hundens jaktinstinkt väcks till liv. Vi kan även lugnt gå tillbaka till hunden med belöningen.


Sättet att belöna, och vad vi belönar med, avgör i regel hur hunden beter sig och vilken energinivå den har. På så sätt kan vi lära oss att styra vilken energinivå vi vill att hunden ska ha vid olika tillfällen och i olika övningar/moment.





Hur hittar man arbetslusten?

Publicerad 2012-06-09 07:32:00 i Träning & Inlärning

Många kursdeltagare som kommer till mig är bekymrade över att de inte får kontakt med sin hund. Somliga hundar visar intresse för sina förare då och då men något jag ofta hör är att hunden gör saker eller kan saker "när den själv vill".

Det absolut vanligaste är att man förutsätter att bara för att hunden äter av godisbelöningen så kan man ha den som belöning. I 9 fall av 10 där jag presenterar någon annan godis/matbelöning än vad föraren har med sig så upplever kursdeltagaren att de fått en helt annan hund!

"Min hund har aldrig tittat på mig tidigare, men idag har den jobbat med mig", är nåt annat jag hör till och från.

En så enkel sak, som är så självklar men ändå lätt att förbise: Hunden har faktiskt smaklökar. Eller visserligen avgörs födans kvalitet främst med hjälp av doftsinnet, men de kan ändå föredra det ena före det andra.

Klassikern är att kursdeltagaren har med torkat levergodis eller något kexliknande hundgodis man köper på påse eller lösvikt i affären. Byts det ut mot exempelvis korv, ost, köttbullar, pannkakor, Frolic eller blodpudding som man torkat i ugnen en liten stund för att den inte ska kladda i fickan - ja då har man plötsligt en hund som kanske orkar koppla bort all störning runt omkring och jobba tillsammans med sin matte eller husse, istället för mot.

Det handlar inte om att man måste stå med en köttbulle i näven för att hunden ska göra som man säger. Det handlar om att när hunden utför någonting som vi tycker är bra, eller bättre än innan, så ger vi hunden någonting den värderar högt som en belöning. En förstärkning. Det ökar sannolikheten att hunden utför samma beteende igen.

Så småningom fasar vi ut belöningarna och kedjar ihop flera moment eller längre moment där hunden behöver jobba en längre tid för sin belöning - men den ska alltid veta att belöningen kommer. Bara inte när.


Men en belöning är bara någonting som hunden vill ha. Hemma i köket när vi tränar in trix kanske de torra leverknärtarna passar utmärkt som belöning, för den vill ju ha dem då. Och det finns inte så mycket i omgivingen som lockar. Men är vi på kurs, och hunden till exempel gärna vill rikta sin uppmärksamhet mot de andra ekipagen. Då är de ingen vidare belöning sålänge de inte kan konkurrera med omgivningen.

En liten tankeställare... Ponera att hunden på promenaden drar mot en grästuva den vill lukta på, och ni låter den gå fram och lukta. Att lukta på grästuvan var alltså någonting hunden ville ha/ville göra (annars hade den inte dragit emot den) - med andra ord en belöning. Vad har ni belönat i den situationen? Kan ni bli arga på hunden nästa gång den drar i kopplet?


Det var en liten, men ack så viktig, parantes.. ;-)

Hur som helst, något annat många kursdeltagare missar är just det faktum att en belöning är något hunden vill ha, oavsett vad det är. För att bli bra och effektiva hundtränare så måste vi våga experimentera för att ta reda på vad som funkar. Vi måste våga bjuda på oss själv, testa olika godsaker, olika leksaker, olika sätt att leka och att leka med oss själva utan leksak. Vi måste våga göra fel för det är också en väg till lärdom.


För att inte inlägget ska bli alldeles för långt så delar jag upp det i tre. Den här delen handlade om hur man hittar arbetslusten genom olika typer av belöningar. De två efterföljande inläggen kommer behandla belöningen och hundträningen utifrån andra perspektiv.


Och du - kom gärna med egna synpunkter och tankar! Det är det som är så spännande i hundvärlden. Det finns lika många metoder och filosofier som hundägare. ;-)



Dags igen

Publicerad 2012-06-03 15:08:58 i Pillan, Nevill & Lillibi

Kanske dags att damma av denna bloggen igen. ;-) All tid går åt till att få igång vår nya hundklubb med öppna träningar, träningstävlingar och beställa, montera, redovisa etc. kring allt material vi köper in. Vi har nu i Storfors HundKlubb en komplett agilitybana, rallylydnadsmaterial, lydnadsmaterial och väntar på stängslet så vi får en inhägnad träningsplan.

Lägg därtill, förutom familjelivet, de egna hundarna som tränas för fullt. Då blir det inte mycket tid till att sitta vid datorn. ;-) Men nu när sommaren äntligen är här (även om vädret ibland vill annorlunda) så hinner man plötsligt med så mycket mer. Bara en sån sak som att kunna gå ut och träna med hundarna tio på kvällen och det fortfarande är ljust gör så mycket!

Tävlingssäsongen har så smått börjat smyga igång, men vi får se hur mycket vi hinner tävla detta år. Första agilitytävlingen för i år diskade vi oss, det var mycket som inte stämde och Nevill kändes inte alls så alert. Han gav inte allt och det hade troligtvis med yttre påverkan att göra. En värme som small till precis innan start och att jag gjorde misstaget igen att värma upp lite för mycket. Nya tag så snart vi får möjlighet!

Har haft ett väldigt lydnads-sug under våren och till veckan ska vi faktiskt debutera i lydnadsklass 1. Alla moment sitter inte, apporten är vi inte i hamn med och läggandet kan eventuellt strula till sig om det är dåligt väder. Men det ska bli spännande att se hur det går. Lägger upp några filmer här nedan där jag tränar på fyra av momenten och hur det såg ut under föregående månad. Hopphindret är lite provisoriskt eftersom jag just då inte hade tillgång till ett riktigt hopphinder.


Lillibi var väldigt olycklig som inte fick vara med så det är henne ni hör som bakgrundsmusik. Störningsträning för både Nevill men kanske mest matte. ;-)



Linförigheten




Ställande under gång





Inkallning




Hopp över hinder




...och Lillibi hävdar å det bestämdaste att DETTA minsann är vad som kallas hundträning:



;-)










Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela