Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Hur mycket påverkar vi själva?

Publicerad 2012-06-11 15:55:00 i Träning & Inlärning

Sista delen i vår följetång om hundens arbetslust handlar om på vilket sätt vi kan påverka genom vårt eget beteende.

Många kursdeltagare är ganska passiva och ställer sig ofta frågande till hunden "Hej, vill du träna med mig idag?".

Om man istället försöker vända på steken, att få hunden att fråga oss "Hej, snälla kan vi inte träna lite idag" så har vi kommit en bra bit på vägen mot våra mål.

Hur får man då hunden att ställa den frågan?
Börja med dig själv för att checka av hur det ligger till i er relation. Hur beter du dig när du vill träna med din hund. Står du och tittar på den, kanske tjatar namnet några gånger medan den förstrött går och nosar i busken. "Jag ska bara..." Du har du allt att vinna på små förändringar hos dig själv.


Regel nummer 1: Tjata aldrig. Lyssnar inte hunden på ett kommando, gå nån meter och börja om. Kanske få hundens ögonkontakt innan du ger kommadot. Hunden går miste om sin belöning om den inte följer ditt första kommando och får anstränga sig hårdare nästa gång. De ska aldrig lära sig att det är ok att strunta i vad matte eller husse säger, för belöningen kommer i alla fall efter 2-3 tjat. Bättre att göra om och hoppas hunden lyssnar, annars får man se till att jobba på kontakten innan man fortsätter och att befästa kommandona hemma i störningsfri miljö.

Om hunden t.ex. står och nosar i en buske så kan man försöka göra sig så rolig man bara kan, men fortsätter hunden att ignorera så tycker jag inte man ska stå och tjata utan då kan man gott gå fram och ta med hunden i halsbandet en liten bit för att bryta nosandet och kräva på ett bestämt men lugnt och vänligt sätt att hunden ska koncentrera sig.


Många av mina kursdeltagare står som sagt och tittar på hunden i förhoppning att lusten ska komma. Och det är ett bra sätt om man vill stärka kontaktsökandet - belöna när hunden tar kontakt. Men det förutsätter att hunden förr eller senaste söker kontakten. Problematiken jag syftar till här är dock främst där man ser nonchalanta tendenser hos hunden och den inte tar någon notis alls om sin matte eller husse. De tar dem förgivet.

Hundar är flockdjur och följeslagare. Det hjälper så många gånger att föraren ställer om sig mentalt. Bestämmer sig för att tänka "Nu ska JAG träna och ha roligt, tråkigt för hunden om den går miste om allt det trevliga". Det kan räcka att man vänder och går åt andra hållet med bestämda, alerta steg. Hunden hajar till och springer efter. Om den springer fram till dig och tittar upp så kan du belöna med något hunden verkligen uppskattar. Du kan även vända åt andra hållet igen (fortfarande utan att bry dig om hunden), kanske själv leka och ha kul med en leksak. Plötsligt är du väldigt spännande i hundens ögon och den frågar dig "Vad är på gång, får jag vara med?" Och du har helt andra förutsättningar att jobba vidare på!

På det här sättet tränar du hunden att starta upp träning, att "bjuda upp till dans". Målsättningen är att du när det är dags för träning kan gå ut och ställa dig passiv på planen medan hunden hänger på och ställer sig vid dig, tittandes och redo för arbete. Men det kräver många gånger att förare och hund först byter roller.


Några fler korta tips...

...sluta alltid när hunden fortfarande vill som mest.
...träna hellre fler, korta pass än ett långt (framförallt i början).
...träna in ett slutkommando (ex. "slut", "fri hund", "hopp-och-lek") för att hunden ska lära sig när den kan släppa fokus och för att undvika att hunden slutar jobba mitt i eller ser belöningen som ett slutkommando.
...undvik att träna när hunden är mätt, d.v.s. vänta med utfordringen tills efter träningspasset.
...låt inte hunden småäta hela tiden genom att sticka till en godbit här, en korvbit där. Inte bara p.g.a. det faktum att den får svårare att hitta träningsmotivationen (den är ju alltid mätt), den riskerar även att bli överviktig vilket är skadligt. Dessutom blir det inte lika "speciellt" när du väl tar fram godbitarna och hundens motivation kan minska bara därför. Vill du ge en godbit, passa på att slänga in lite träning samtidigt!
...ta någon vilodag då och då, dels för att hunden ska smälta allt nytt den lärt sig, dels för att den inte ska tröttna, dels för att hunden lär sig att koppla av och att det inte alltid måste hända nåt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela