Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

TÄVLING: Regntäcke

Publicerad 2012-01-31 21:00:01 i Tävlingar

En nyhet i vårens sortiment är bland annat detta transparenta regntäcke till hund, som du nu har chansen att vinna då vi lottar ut ett!

Du kan få en eller två lotter i tävlingen beroende på hur du väljer att deltaga. Se tävlingsregler nedan.


1. För en lott: Kommentera detta inlägg och tala om att du är med och tävlar.

2. För två lotter: Kommentera detta inlägg och tala om att du är med och tävlar + kopiera ovanstående bild i din egen blogg och länka bilden till detta inlägg samt informera om att du gjort detta när du kommenterar.


Vinnaren väljer själv storlek på täcket. Länk till produkten finner du HÄR.



Lycka Till!



Tävlingsregler
Att deltaga i tävlingen är helt kostnadsfritt och öppen för samtliga läsare med undantag för anställda hos Till Hund och anhöriga till desamma. För att ha vinstchans måste man följa ovanstående steg samt ange en giltig mailadress.
Tävlingen pågår t.o.m. 19 februari 2012 och vinnaren presenteras kort därefter i bloggen samt kontaktas via angiven mailadress.
Mailadress-fältet syns endast för blogginnehavaren och dessa kommer aldrig att användas i något annat syfte än för att kontakta tävlingsvinnaren vid eventuell vinst. Vinsten skickas hem till vinnaren och Till Hund bjuder på frakten.

Nu börjar allvaret

Publicerad 2012-01-27 12:44:00 i Pillan, Nevill & Lillibi

...nejdå så allvarligt ska det väl inte bli. ;-) Men Lillibi har nu bott in sig och det känns som hon landat i sin nya miljö så vi har så smått börjat träna denna vecka.

Hon kom till oss utan ett enda kommando inlärt och från att vara van med Nevill som förstår i princip allt man säger till honom blev det lite klurigt med en hund som varken förstår "kom hit", "hopp upp", "gå in" eller något annat av de vardagliga kommandon man så lätt tar förgivet!

Hur som helst, som många kanske känner till är greyhounds inte så lättlärda i den bemärkelsen man normalt tänker på. Man får ibland tänka lite annorlunda. Lillibi snappar upp saker otroligt fort, som exempelvis att vi inte vill att hon sitter vid bordet när vi äter. Det räckte med ett par dagar att vi försiktigt bara "föste bort henne" så väljer hon nu själv att gå och lägga sig någon annanstans när hon ser att vi ska äta.

Vi valde att inte träna med henne från början utan låta henne bekanta sig med oss och nya hemmet, men ett kommando tränade vi från dag ett och det är inkallningskommandot eftersom det är såpass viktigt. Och det har satt sig riktigt bra nu, i full fart kommer hon när hon hör "lilli hit". :-)

Denna vecka började jag träna ingång, d.v.s. när hon ska sätta sig i "utgångsposition" bredvid min vänstra sida. Valde detta eftersom det tycks vara det hon har lättast att förstå, och efter bara ett par dagar med ett par minuter ett par gånger per dag så börjar hon ana vad jag vill. Det spelar inte så stor roll i dagsläget vad jag tränar in hos henne, utan jag vill bara få igång hennes "träningstänk", att hon lär sig förstå vad det handlar om och så småningom få igång hennes självständiga tänkade.

Sitt är ju en omöjlighet att försöka få henne till genom hjälper (ex. trycka på rumpan eller föra handen ovanför huvudet) så där har jag stor nytta av den operanta inlärningen. Jag väntar helt enkelt ut henne att hon ska börja sätta ner rumpan och då - snabbt fram med belöning! Och det kan ta tiid eftersom hon inte är van vid den här typen av tänk. ;-) Började idag och hon satte sig ner några gånger. Jag fick "förhindra" att hon tröttnade och gick iväg genom att röra litegrann på handen och fånga uppmärksamheten när hon visade de tendenserna. Om hon istället försökte lägga sig ner fick jag göra en rörelse uppåt med handen. Några belöningar fick jag till där hon satte sig men hon har inte alls förstått sambandet mellan beteendet och belöningen än.

Det här ska bli riktigt spännande och kul! ;-)


En av de första dagarna hemma hos oss. Jag jobbar mycket med hundarna lösa, även med en ny hund, för att stärka relationen. Hunden blir så mycket mer lyhörd bara man ser till att det är hunden som följer mig och inte tvärt om.



Pillan, Nevill & Lillibi

Bidrag till MÅNADENS HUND, februari 2012

Publicerad 2012-01-27 12:20:56 i Månadens Hund

Tycker du att din hund förtjänar lite extra uppmärksamhet?

Då har du nu chansen att skicka in ditt bidrag till MÅNADENS HUND, Februari 2012 hos Till Hund! Skicka in din bästa bild till [email protected] senast den 31 januari 2012 och skriv en kort beskrivning med namn, ras och ålder samt fotografens namn och kanske något kul fakta om din vän. Det vinnande bidraget kommer synas under hela februari på www.tillhund.se som en banner högst upp och presenteras här i bloggen tillhund.blogg.se

Hundens utvecklingsfaser

Publicerad 2012-01-19 22:13:53 i Ett liv med hund

Har du märkt att din tidigare så lyhörda och följsamma valp kanske plötsligt varken ser eller hör dig? Lugn - hunden är helt normal!

En hund passerar många olika faser i livet och påverkas av både mentala och fysiska förändringar. Ingen hund är den andre lik - somliga går sina ägare på nerverna medan andra inte visar dessa faser lika tydligt. Nedan kan du läsa om olika utvecklingsfaser, och i regel mognar småhundar tidigare än större hundraser.

Neontala fasen (-> 2 veckor)
I denna fas befinner sig den lilla valpen fram till två veckors ålder och den varker ser eller hör någonting, även om den kan reagera på starkt ljussken eller höga ljud. Under denna tid är valpen helt beroende av sin mamma för att få skydd, mat och värme. Den kan klumpigt kravla sig fram och söker sin mors doft, trampar för att stimulera mjölkproduktionen och kan instinktivt suga mjölk. Tiken slickar på valpen för att stimulera den till att kissa och bajsa.

Övergångsfasen (2 - 4 veckor) 
Från att valpen vid 12-13 dagars ålder börjar öppna ögonen, och vid ungefär samma tidpunkt öppnar öronen, utvecklas den snabbt. Vid 5 veckor känner den igen sin mamma och sina syskon med hjälp av synen. Under den här fasen så påbörjas den sociala utvecklingen. Valpen leker och undersöker sina syskon, den viftar på svansen och kan börja skälla, tigga och så vidare.

Socialiseringsfasen (4 - 12 veckor)
Detta är den viktigaste fasen i hundens liv! Alla sinnen är fullt utvecklade och rädsla/flyktbeteende ökar. Samtidigt är de otroligt positiva, nyfikna och lekfulla - något som bör utnyttjas. Det är nu man lägger den viktigaste grunden för hur hunden kommer hantera omvärlden och positiva kontakter med människor, andra hundar och gärna andra djur bör vara en stor del av valpens liv. Det den får vara med om nu kommer finnas med som ett bestående minne. Om hunden träffat exempelvis katter under denna tid av livet så kommer den se katter som ett naturligt inslag i livet.

Det är även i socialiseringsfasen som valparna börjar göra upp en viss rangordning, bråka/pipa för att lära sig gränser, kampa för att öva upp styrkan och snabbhet etc. I denna fas lär sig valpen olika signaler och tiken fostrar och sätter regler.

Tidigast vid 8 veckor bör valpen flytta till sitt nya hem men det är ingen nackdel om den stannar några veckor längre eftersom dess mamma och eventuella syskon fortsätter med träning och fostran. När du får hem din valp är det viktigt att du tar över den typen av träning och dessutom lägger till miljöträning i den takt som är lämplig för just din hund. Ju mer tid man lägger på hunden i början, desto mer har man igen det i framtiden.

Halv könsmognad (13 - 16 veckor)
Produktionen av det manliga könshormonet ökar nu hos båda könen och valpen kan visa tendenser på vilja att dominera och klättra i rang. Under denna period bör man inte ägna sig åt aktiviteter som kan öka dessa egenskaper eller som leder till aggressivt beteende. Man bör även undvika att brottas med valpen och "tvinga ner den" då detta kan påverka beteendet i framtiden. Om hunden visar tecken på att försvara ett föremål som man vill ta ifrån den bör man byta med något annat hunden vill ha (exempelvis godis eller leksak), istället för att väcka hundens lust att försvara.

Mellanperiod (16 veckor - 7 månader)
Denna period är den då man ofta uppfattar sin valp som världens snällaste, goaste, mest lyhörda och följsamma. Nu bör man passa på att uttnyttja detta genom att exempelvis på ett leksamt sätt med mycket belöning träna in de viktigaste kommandona (inkallning, stanna etc) och man kan med fördel leka "Följa John" i skogen. Om man har hunden lös så byter man helt enkelt riktning varje gång den springer före. Gör det utan att säga något och du har snart en hund som håller koll på dig istället för tvärt om. Gör många inkallningar där hunden får belöning och sedan får springa igen, lek kurragömma när hunden blivit lite tuffare och belöna när hunden tar spontan kontakt. Då har du lagt en fin grund till en säker inkallning. (Allt detta kan man naturligtvis träna hela hundens liv)

Könsmognad (7 - 10 månader)
Under denna period (bland vissa, framförallt större hundraser, kan det inträffa senare) blir hunden könsmogen, d.v.s får reproduktiva egenskaper. Man kan märka det på att hanhundarna börjar lyfta på benet och tikarna kan äntra sitt första löp. Det här kan vara en av de tuffaste perioderna för en hundägare då hunden kan uppfattas som "trotsig" och eventuellt gör nya försök att öka i rang, men har man bara utvecklingsfaserna i åtanke kan det underlätta för tålamodet. Det är viktigt att hunden har regler och att man samtidigt är lugn och konsekvent för att inte förstöra relationen. I denna fas kan man vara hjälpt av den tidigare intränade grundlydnaden.

Mellanperiod (10 - 17 månader)
Ännu en mellanperiod inträffar där hunden kan uppfattas som lite lugnare igen och man kan med fördel jobba vidare med träningen. Men just som man börjar slappna av...

Mognadsfas (17 - 24 månader)
...så inträffar ytterligare en mognadsfas där hunden mognar mentalt och går in i den så kallade puberteten. Skulle hunden leva vilt i naturen så skulle den under denna fas ge sig ut för att söka efter en partner att reproducera sig tillsamman med, alternativt stanna i flocken och mäta sig med dess medlemmar. Därför är det även naturligt att den kan starta kraftmätningar i er familj, och har ni sedan tidigare problem med relationen så kan det eskalera nu. Hunden kan även få nya rädslor och det är inte ovanligt att problem med hundmöten dyker upp i denna fas. Du kan dessutom bli varse hur mycket hyss en hund kan hitta på! ;-)

Vuxen (3 år ->)
Från 3 års ålder räknar man de flesta hundar som vuxna och det är först nu man ser resultatet av den resa hunden varit med om och som vi beskrivit ovan.


Tänk på att en hund formas av både arv och miljö. Vad som bestämmer en hunds egenskaper och personlighet är en kombination av dess gener, den första tiden hos uppfödaren och de erfarenheter den får med sig efter att ha lämnat sin mor.


Lycka till med din hund, och tänk tillbaka på den här texten när du känner att tålamodet sviker eller när du i ren förtvivlan undrar om din hund kommer bete sig på det ena eller andra sättet för alltid! ;-)

Populäraste hundraserna 2011

Publicerad 2012-01-10 20:24:06 i Ras-artiklar

Det hände en del på rasfronten i den svenska hundvärlden under förra året. Om man ser till kennelklubbens statistik så fortsätter schäfern att tappa i popularitet. I 30 år låg den på första plats bland alla raser men förra året halkade den plötsligt ner på andra plats, till förmån för labrador retriver. Sammanställning för 2011 visar att schäfern numer ligger på tredje plats.

Schäfern har, som vi tidigare berättat (HÄR), numer delats upp i två skilda raser beroende på hårlag och rasen har dessutom bytt namn till Tysk schäferhund.

Labradoren behåller sin första plats även i år och den som kliver förbi tysk schäferhund och upp på plats nummer två bland Sveriges populäraste hundraser (baserat på registrerade hundar) är golden retriever.

En av de hundraser som ökat allra mest i popularitet är bordercollien, som har hoppat från plats 21 och ända till 14:e plats. En förklaring kan vara det allt mer växande intresset för bordercollien inom grenar som agility och lydnad. Chihuahuan är fortfarande en populär ras, och skulle man räkna kort- och långhårig som samma ras skulle chihuahuan ligga på plats nummer två.

Frågan är väl kanske om det är en fördel eller ligger en ras till last att vara populär ute i stugorna?

Två nya hundraser, Hvratski ovcar och Tenterfield terrier, registrerades under 2011.
Nu har det registrerats 332 raser och rasvarianter i Svenska Kennelklubbens stambok sedan 1889.



Den som är intresserad av att läsa Svenska Kennelklubbens artikel om den uppdaterade rasstatistiken kan KLICKA HÄR.


Hej!

Publicerad 2012-01-09 22:34:17 i Pillan, Nevill & Lillibi

Det är jag som är Crimdon Hestia. Men kalla mig Lillibi.




Jag är chamig, lugn, vänlig och fruktansvärt snabb. Allt detta har min nya familj redan upptäckt. Familjen P som är så glada att jag nu finns i deras liv.

Jag är en greyhound, cirka 1,5 år. Kan inte så mycket som vissa tycker att hundar ska kunna, inte ens kommandot sitt. Men vad gör det när man haft det bra och fått leva det goda livet! Med denna flytt har jag dock redan bott på fyra olika ställen, men det här är hemmet där jag ska bo resten av hela mitt långa liv. Det har matte och husse lovat.

Jag kan springa. Fort, fort. Och det är kanske inte så konstigt när min pappa blivit både svensk mästare och världsmästare i hundkapplöpning. Dessutom är en stor del av övrig släkt framgångsrika kapplöpningshundar, de flesta från Irland och Australien. Om jag själv kommer springa på banan återstår att se.

Lånade förresten några bilder från greyhound-data. Det här är min mamma...





...och det här är min pappa:






Det finns mycket negativt att säga om hundkapplöpning i vissa andra länder, men som tur är har vi greyhounds det mycket bättre i Sverige. Och springa är ju det vi är födda till!


Här är en bild av mig som valp, lånad från mina uppfödare. Klicka på bilden så kommer ni till deras hemsida!






Ni lär få höra mer från mig! ;-)

Nu utökar vi familjen!

Publicerad 2012-01-06 21:13:00 i Pillan, Nevill & Lillibi

I morgon beger vi oss uppåt i landet för att hämta hem en kompis till Nevill, dock inte av samma ras eller ens storlek men jag är övertygad om att de kommer ha behållning av varandras sällskap i alla fall! :-)

Eftersom en valp inte passar just nu så är det en yster 2-åring som fulländar vår familj. Det känns både roligt och spännande, kan knappt vänta, och vad det är för en filur får ni reda på när vi kommit hem igen. ;-)








Hälsningar Pillan & Nevill, som snart får förstärkning ;-)

Regelrevidering för agilityn

Publicerad 2012-01-05 21:43:25 i Agility

Från och med i söndags (1 januari) började de nya reglerna gälla i enighet med regelrevideringen som ska gälla i fem år framåt.

NYA REGLERNA FÖR AGILITY 2012-01-01 t.o.m. 2016-12-31 hittar ni här!


Några förändringar i reglementet:

* Hund vars mankhöjd mäts till över 43 cm men under 45 cm kan delta i medium eller large, vilket avgörs av föraren vid tillfället för mankhöjdsmätning. Val av storleksgrupp kan ändras vid slutmätning eller vid ommätning. (Inmätt eller slutmätt hund kan mätas om efter ansökan hos SBK. Ommätning utförs av tre auktoriserade agilitydomare enligt SBKs anvisningar. Inmätt hund mellan 18 och 24 månaders ålder kan mätas om en gång. Slutmätt hund kan mätas om en gång. Därefter är mätresultatet definitivt.)

* Tik som löper får deltaga i officiell agilitytävling i enlighet med SBKs anvisningar. (Man får dock fortfarande avanmäla och med intyg få pengarna för anmälningsavgiften tillbaka om man skulle vilja detta)

* I slalomhindret: Hunden går fel väg inne i hindret (5). Denna felbelastning utdelas varje gång hunden går fel väg inne i hindret. (Tidigare fick man 5 fel endast en gång, oavsett hur många gånger det blev fel inne i hindret, sålänge man kommit in rätt i slalomen och undivikit en vägran).

* Kombinationen är bortplockad från regelverket, även om den i princip inte använts innan heller.

* Domare får numer döma och tävla samma dag, dock inte på egen ritad bana och det får inte störa arrangemanget.

* En assisterande domare till kontaktfälten får användas, men det måste vara en auktoriserad agilitydomare.

* Man tvingas inte längre flytta upp en klass om man tagit tre pinnar, utan kan fortsätta i samma klass ända tills man väljer att starta i den högre klassen. Man plockar då pinnar från de medtävlande.

* Endast de 10% bästa (tidigare 15%) får nu pinne i klass 2. I klass 1 gäller fortfarande pinne till de 15% bästa sålänge de går runt felfritt.

* Höjderna på hopphindren är omgjorda så man endast kan råka ut för maxhöjden i klass 3.


Det var några av de viktigaste förändringarna, både förenklingar och försvåringar. Hela regelverket finner du om du klickar på länken högre upp i inlägget!


MÅNADENS HUND januari 2012

Publicerad 2012-01-04 20:15:17 i Månadens Hund





"Zebo är en otroligt storhjärtad hund som älskar uppmärksamhet. Med sitt naturliga lugn och vänliga blick smälter han de flesta hjärtan. Jag tränar honom aktivt både i lydnad och weight pull med målet att kunna börja tävla till våren. Själv så föredrar han att springa i skogen eller gosa mellan matte och husse i sängen, helst under täcket!"

- matte Titti

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela