Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Tikens reproduktionscykel - löpet

Publicerad 2011-09-19 20:55:06 i Hundvård & Hälsa

De flesta känner till att det under en tiks liv inträffar ett visst antal löp - tiden då hunden kan bli dräktig. Hon kan reagera på olika vis, somliga individer märker man det knappt på mer än blödningen medan andra blir som Dr Jekyll och Mr Hyde.

Tiken har endast en ägglossning per cykel och den är spontan, det vill säga att den inte kan sättas igång genom en parning som hos exempelvis katten. Tikens sexuella cykel består av fyra stadier...

...ett förberedande stadie (proestrus) som inträffar före ägglossningen
...höglöpet (estrus) med själva ägglossningen
...en efterfas (metestrus) som motsvarar längden av dräktighet och diande
...stadiet av reproduktions inaktivitet (anestrus)


Varje fas varierar i längd hos varje individ, men metestrus - fasen där tiken skulle burit och diat valparna - är relativt konstant oavsett ras och individ (140 dagar). Tiken löper under de två första stadierna och det håller på i snitt i tre veckor. Längden kan dock, precis som ovan nämnt, variera från tik till tik och hos en tik mellan olika löpperioder. Det är tiden på ägglossningen som styr längden.

I regel varar...

...Proestrus i 3-15 dagar
...Estrus i 5-15 dagar
...Metestrus i (110)-140 dagar
...Anestrus i 30-180 dagar

Under förstadiet, proestrus, svullnar vulvan hos tiken och en blodblandad flytning blir synlig. Detta attraherar hanhundarna men tiken accepterar inte att en parning sker i detta stadium.

Under höglöp-perioden, estrus, tar tiken emot hanen om hon accepterat honom och parning kan ske. Under denna period visar tiken upp tecken som ändrad kroppshållning och en svans som förs åt sidan vid stimuli. (Man bör dock vara observant på att vissa tikar uppvisar detta beteende och accepterar hanen trots att hon ej har ägglossning). Under denna period blir även flytningen klar och ändras till slem för att underlätta parningen.

I motsats till många andra arter producerar en tik hormonet progesteron flera dagar innan ägglossning och nivåerna i blodet höjs gradvis oavsett om äggen är befruktade eller ej. Nivån av progesteron är högre hos hunden som art och det är en anledningen till att tikar ofta blir skendräktiga och dessutom kan producera mjölk trots att inga valpar kommit till.


Stort intresse

Publicerad 2011-09-17 20:26:10 i Allmänt


Vilket härligt, stort intresse för vår pågående tävling! :-)

Tackar & Bockar för detta och hoppas att ni fortsätter hänga med här i bloggen för artiklar, träningstips, nyheter och såklart fler tävlingar av olika slag.

Trevlig helg till alla fyrbenta med hussar och mattar!

TÄVLING: Goodiebag med hundvårdsartiklar

Publicerad 2011-09-11 13:31:22 i Tävlingar


TÄVLINGEN AVSLUTAD!







I goodiebagen ingår 2-in-1 hundschampo & balsam från kvalitetsmärket Hunter, svinhårsborste med antistat-effekt för alla hårlag, klotång i valfri storlek, dubbelsidig tandborste med olika storlekar, tandkräm anpassad för hundar, hundbajspåsar i valfri färg, fästingplockare och ett tuggben till hunden! Totalt värde ca. 630,-


***Vinnaren lottas slumpvis ut bland alla deltagare, den 26 september 2011. Du kan delta med 1, 2 eller 3 lotter beroende på hur du väljer att delta. (Skriv i kommentaren till detta inlägg hur du väljer att delta)***


Gör så här:

1. Skriv en kommentar till detta inlägg att du är med och tävlar, glöm inte att fylla i din e-mailadress så att vi kan kontakta vinnaren!

2. För en bonuschans: Gilla oss på Facebook (länk här till höger eller sök upp sidan Till Hund), dela inlägget med tävlingen i din logg och skriv en kommentar till inlägget att du delat den till dina vänner.

3. För en bonuschans: Lägg in ovanstående bild i din blogg, länka både hit och till
www.tillhund.se. Kom ihåg att posta länken till din blogg i kommentaren till detta inlägg.




Regler:

Att deltaga i tävlingen är helt kostnadsfritt. För att ha en vinstchans måste man följa ovanstående steg, det är valfritt vilket eller vilka alternativ man väljer att tävla med. Tävlingen pågår t.o.m. 25 september 2011 och vinnaren presenteras 26/9 2011. Vinnaren kommer att presenteras här i bloggen samt kontaktas via mail för adressuppgifter, varpå mailadressen måste uppges. Vinsten skickas hem till vinnaren och Till Hund bjuder på frakten.

Utfodringsrutiner och tips till hundar som inte äter

Publicerad 2011-09-09 18:32:03 i Hundvård & Hälsa

Hur utfodrar du din eller dina hundar? En, två, tre gånger om dagen eller har de kanske fri tillgång till maten?

Det är, precis som det mesta i hundvärlden, omdiskuterat vad som är det bästa och olika metoder har såklart sina positiva och negativa sidor. Dessutom är det svårt att säga vad som är rätt och fel eftersom det i slutändan måste ställas mot vilken individ det gäller.

I regel brukar det rekommenderas att ju yngre hunden är, desto tätare mellan utfodringarna. Allt eftersom hunden blir äldre glesnar tillfällena och den vuxna hunden brukar oftast, vid portioneringsmetoden, matas 1-2 gånger per dag. Mängden mat och vad man ger hunden är en vetenskap för sig så det får rymmas i andra inlägg.

Fördelen om man ger hunden portionsvis är såklart att man har koll på hur mycket hunden äter, man vet att den får i sig tillräckligt och man märker lätt om hunden ändrar aptit (t.ex. slutar äta) vilket kan vara ett tecken på att något är på tok.

Fördelen med fri tillgång är ju just att hunden alltid har något att göra om den får lite tråkigt. Då kan den gå och knapra på några torrfoderkulor. (Fast helst ska vi ju jobba med våra hundar så mycket att de är nöjda när de är hemma och inte får tråkigt ;-) )Fördelen är också att man slipper komma ihåg att ge hunden mat, om man nu tycker att det är jobbigt. Nackdelen är att man har mindre koll och att matglada hundar lätt lägger på sig en övervikt, något som bekant inte är bra för hunden.

Om hunden inte gärna vill äta upp sin mat så kan man frestas att låta skålen stå. Men det går att lära alla hundar äta sin mat när den serveras, om det är den metoden man föredrar.

* Berika maten med något annat! Hundarna behöver inte jaga för sin mat längre, och att dessutom äta samma torrfoderkulor varje dag är kanske inte så spännande. Detta är en av de vanligaste orsakerna till matstrejk, jämte orsaken att hunden kanske blivit bortskämd med godare mat. ;-) Många hundar behöver få utlopp för sina instinkter och en av dem är att undersöka maten de ska äta. Ca 10% av innehållet i skålen kan med fördel vara någonting annat än den vanliga hundmaten. T.ex. lite potatis, kokt eller rå. Grönsaker, frukt, kött, knäckebröd, pasta.. Med andra ord kanske ett par skedar av familjens rester. Tänk bara på att kolla upp vilka livsmedel som hunden bör undvika! Man kan till och med lägga i sånt som inte är ätbart, t.ex. en sked, någon gång. Bara för att hunden ska få undersöka. Blanda inte runt maten utan låt hunden leta själv och "provsmaka". Man ska inte göra maten godare utan bara låta hunden få utlopp för sin medfödda nyfikenhet.

* Blanda i varmt vatten, det ger mera lukt och kan öka aptiten

* Var konsekvent och ta bort maten om hunden inte äter. Den tar inte skada av att missa något mål mat, utan lär sig snart att äta när det finns. Ställ bara ner den igen till nästa måltid. Friskt vatten ska alltid finnas!

* Man kan med fördel ta långpromenaden innan man utfodrar hunden på morgonen. Det är ju precis vad hundarna får göra i naturen - arbeta och jaga för födan! Detta är något som hjälper många hundar att få bättre aptit. Dels för att de även vid denna metod får utlopp för urminnestiders gamla instinkter, dels för att det såklart ökar hungern när man anstränger sig fysiskt.

* Reducera allting som hunden får mellan måltiderna. Stick inte till den en korvbit eller smörgås lite då och då. Dels blir den bortskämd och vill inte äta vanlig hundmat, sen är den inte helt hungrig vid matdags (kanske till och med mätt) så då är det ganska naturligt att den väljer bort sitt torrfoder.


Man kan testa en eller kombinera flera av tipsen ovan om man har en hund som inte gärna äter sin mat.


Jag förkastar dock inte "fri tillgång"-metoden. Jag brukar inte förkasta några metoder när det gäller hundskötsel och hundträning, sålänge hunden mår bra därför att alla hundar och människor är olika vilket kräver olika lösningar på varje situation. Det jag alltid rekommenderar är att man ska tänka igenom så man är medveten om vad man gör. Gäller i synnerhet vid hundträning då man bör vara medveten om vilket beteende man egentligen belönar. Det är många gånger man inte är det. ;-) 


Om man har flera hundar måste man tänka på att antingen ha flera mat- och vattenskålar, eller vara bra på att läsa av sina hundar. Det är ju alltid en hund som är mer dominant än den andra och i vissa fall tillåter den dominanta inte andra hundar/vågar den mer undergivne hunden inte komma nära maten eller vattnet. Detta kan vara svårt att se eftersom hundar ofta gör upp om rang bara genom blickar och att den undergivne går undan.


Några tips på vägen, lycka till med utfodringen och kom gärna med egna tankar och idéer kring detta!

Driftstörningar - löst

Publicerad 2011-09-05 18:45:52 i Webshopen

PROBLEMEN ÄR NU LÖSTA, skulle du trots allt uppleva någon typ av problem är vi tacksamma för feedback på [email protected]


Problem att besöka butiken?

P.g.a. problem med en server kan man uppleva driftstörningar om man besöker www.tillhund.se

Vill du titta in i webshopen eller beställa något går det bra att klicka in dig via
denna länk under tiden!


Kampanjen 20% på hela din beställning gäller fortfarande

Kick-off erbjudande i butiken!

Publicerad 2011-09-03 16:09:36 i Webshopen


20% rabatt på hela din beställning

Har du sett webshopen www.tillhund.se efter renoveringen? Om inte tipsar vi dig att gå in och kika. Vi har dessutom ett erbjudande just nu där du får 20% rabatt på hela sortimentet om du anger kampanjkoden kickoff när du kommer till kassan.

Även om butiken bytt utseende så gäller fortfarande
FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER!




Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela