Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Motivation & Relation

Publicerad 2010-11-30 20:40:08 i Träning & Inlärning

Det finns två delar inom hundträningen som tillsammans skapar de bästa förutsättningarna för att lyckas - det vill säga om de fungerar!




Det är ytterst svårt att få träningen att fungera om det inte finns en fungerande relation mellan hund och hundtränare, och om motivationen hos hunden helt saknas så är det omöjligt att få den att lära sig någonting alls. En låg motivation innebär i regel att det tar längre tid för hunden att lära in nya saker, och en hög motivation innebär att det kan gå riktigt snabbt.

Notera dock att en hund kan vara motiverad, men ändå ta god tid på sig att lära in nya saker. De är helt enkelt individer och olika precis som vi!

En alldeles för högmotiverad hund kan å andra sidan vara svår att träna, helt enkelt för att den är för het på gröten och vill för mycket. Den behöver man istället försöka dämpa något och hjälpa att hitta koncentrationen!


I senare inlägg kommer vi att fördjupa oss i de båda begreppen MOTIVATION & RELATION, och komma med idéer till hur man når fram till den gyllene medelvägen där träningen är både givande och rolig för hela ekipaget!



Tänkvärt om kapacitet

Publicerad 2010-11-27 10:40:33 i Tänkvärt


"Vill du få tillgång till någons (människa eller hund) fulla kapacitet måste varje del av det man tränar vara frivilligt och fullt möjligt att välja bort. Varje uns av tvång plockar procent från kapaciteten"

- citat: Maria Hagström, numera Brandel
(instruktör, domare och författare)


Giftigt för hunden

Publicerad 2010-11-20 20:30:30 i Hundvård & Hälsa

Det finns ämnen och livsmedel som för oss människor är helt naturligt att förtära och använda, men som för hunden är rena giftet.

Man hör ofta om dessa ämnen att "jaja, jag brukar ge min hund detta och den har aldrig blivit sjuk", men saken är den att varje hund tål olika stor mängd och är man då redo att chansa? Eller tycker man att det är värt att förkorta hundens livslängd genom att förgifta den. Det kan låta hårt men vissa ämnen lagras i hunden och då hundkroppen inte kan bryta ner och göra sig av med giftet så kan hunden tids nog nå sin gräns. En hund som får i sig nedanstående ämnen kan bli sjuk eller till och med dö, och att ge sin hund en bit choklad för att den sitter och tittar på dig med bedjande ögon är att göra den en björntjänst! Det är inte på något sätt värt det och är inte rättvist mot hunden.


Vi tar här upp två av de vanligaste och mest giftiga livsmedlen:


Choklad - teobromin
Det är allmänt känt att choklad inte är en lämplig godbit för hunden. Kakao innehåller ämnet teobromin som hundar har problem att bryta ner. Ju mindre hunden är, desto mindre mängd krävs för att den ska bli sjuk. Det finns exempel där en hund av springer spaniel-storlek har dött av en 200 grams chokladkaka! "Hundchoklad" som säljs innehåller mest fett och kan ges till hunden utan att man riskerar förgiftning.

Symptomen vid förgiftning är kräkningar, diarré, buksmärtor och/eller hjärtklappning. Inre organ som till exempel lever och hjärta kan ta skada.


Lök
Lök i alla former och sorter, oavsett om den är rå, torkad, i pulverform eller tillagad är oerhört giftigt för hunden och kan ge förändringar i blodbildningen samt leverskador! Det förstnämnda innebär en onormal nedbrytning av de röda blodkropparna vilket kan leda till livshotande blodbrist. Här är det oerhört individuellt hur mycket en hund tål, en mindre hund tål oftast mindre än en stor, men oavsett storlek så lagrar hunden ämnet i kroppen och förr eller senare kan det vara försent. Tänk på att till exempel många korvar och färdiga köttbullar i butiken innehåller lök och att det ofta finns lök i de vanliga hushållsresterna som hunden kanske får!

Symptom vid blodbrist kan till exempel vara att hunden blir trött, slö och svag eller att allmäntillståndet på annat sätt förändras.


Om hunden fått i sig stora mängder av något av ovanstående livsmedel så måste man ta kontakt med veterinär. Denne kan, i ett tidigt skede, ge hunden kräkframkallande medicin och man har en möjlighet att stoppa förgiftningen.


Schäfer

Publicerad 2010-11-15 21:47:51 i Ras-artiklar

Schäfer-hunden har under flera år toppat listan över flest registrerade hundar och räknas därför till inte bara Sveriges, utan också världens, mest populära hundras. Den hör till grupp 1: Vall-, herde- och boskapshundar och är en arbetande hund.



Schäfern är en tysk hundras som har ett brett användningsområde. Från början vaktade schäfern bostäder och boskap åt människor, men så småningom började den användas alltmer till att valla fårhjordarna. Även om man idag kanske inte ser schäfern som en vallhund i första hand så har många individer fortfarande vallinstinkten kvar. Idag använder man rasen till exempel inom polis, militär, väkteri och andra tjänsteområden och den är också populär som brukshund i de olika bruksgrenarna.

Man bör innan införskaffandet av en schäfer ta till sig rekommendationerna om hur mycket aktivering en hund av denna ras kräver, och ta ställning till om man kan erbjuda detta. För att få en harmonisk hund krävs att man tillgodoser dess behov. Svenska Brukshundklubben och Svenska Schäferhundklubben "rekommenderar två till tre timmars motion per dag plus en stunds mental aktivering i form av till exempel lydnadsträning". Alla individer kräver naturligtvis olika men det är ett gott riktmärke.

Ursprungsland: Tyskland


Ett utdrag ur rasstandarden:

Helhetsintryck:
Den tyska schäfern är en medelstor hund. Den skall vara något långsträckt, stark och muskulös. Extremiteterna skall vara torra och ben stommen stark.

Storlek/Vikt:
Mankhöjd
Hane: 60-65 cm
Tik: 55-60 cm

Vikt
Hane: 30-40 Kg
Tik: 22-32 Kg

Uppförande och karaktär:
En schäfer skall ha ett jämnt humör och goda nerver, vara självsäker och frimodig och fullständigt godlynt (utom i retningsläge) och därtill skall den vara uppmärksam och följsam. Den måste besitta mod, kamplust och hårdhet för att vara lämplig som sällskaps, vakt-, skydds-, tjänste- och vallhund.


Två månader kvar!

Publicerad 2010-11-01 16:30:06 i Webshopen


Nu är det endast två månader kvar till vår webshop öppnar,
där vi erbjuder ett brett sortiment av hundtillbehör för den aktive hundägaren!








Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela