Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Erbjudande: hundtäcken m.m.

Publicerad 2011-01-31 21:29:02 i Webshopen

Till Hund tipsar om att våra erbjudanden i den nyöppnade webshopen gäller i en hel månad till:

20% rabatt på alla varor under kategorierna TÄCKEN OCH PLAGG samt HUNDVÅRD!






Vi har även mängder av andra varor till ordinarie pris, kika gärna in!


ALLTID FRI FRAKT OCH SNABBA LEVERANSER

Övervikt

Publicerad 2011-01-30 19:53:14 i Hundvård & Hälsa

I många delar av världen blir människor allt större och detsamma gäller våra hundar. Även i Sverige växer sig antalet överviktiga hundar större och det kan leda till både skador, sjukdomar och en kortare livslängd.

Om man tillåter sig spekulera i orsakerna så kan det gissningsvis bero på några av våra egna förändrade vanor: sämre mat och mindre motion. Men till skillnad från oss så kan hundarna inte själva välja att ändra sin livsstil. Oftast äter de vad som serveras utan att tänka på vare sig näringsinnehåll eller kalorimängd, och det är ytterst ovanligt att en hund själv kan öppna ytterdörren för att ge sig ut på en motionsrunda!

Konsekvenser
En hund som väger för mycket belastar skelett och leder på ett onaturligt sätt vilket gör att det sliter ut dessa delar i förtid. Hunden riskerar också att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, problem med luftvägar och diabetes.

Hur märker man att hunden är överviktig?
En hund i lagom hull kan man känna revbenen på när man stryker handen längs med hundens sidor. Däremot ska man inte se revbenen för då kan den istället behöva lägga på sig ett par kilo. Observera att detta är riktlinjer och att man även behöver se till andra aspekter.

Man bör även kunna se en midja på hunden där revbenen slutar, men hundar med mycket päls kan naturligtvis vara svårare att bedöma. Är man osäker kan man alltid kontakta veterinär för konsultation, där man även kan få råd om hundens kost.

Att få en hund i form
Genom att öka på motionen och dra ner på godis och annat "vid sidan av" den ordinarie maten kan en mindre övervikt ganska enkelt åtgärdas. Är hunden däremot kraftigt överviktig bör man rådgöra med veterinär som kan rekommendera speciellt bantningsfoder där energiinnehållet är lägre men fibermängden högre så hunden känner sig mer mätt. Det är viktigt att man inte ger hunden någonting utöver det som står på dagsransonen!

Hur ska man då göra om man använder godbitar som belöning vid träningen? Man kan med fördel ta en del av hundens mat och ge som belöning. I vissa fall kan man även ge gurka, morötter, sallad eller naturella riskakor som belöning om hunden inte gärna tar fodret.


Kom dock ihåg att det tar tid, att banta hunden sker inte i en handvändning och för att göra det så skonsamt som möjligt bör man sakta men säkert låta hunden gå ner till sin idealvikt. När vikten är nådd måste man tänka på att inte återgå till de gamla vanorna som en gång gjorde hunden överviktig!

Det finns hundar som själva reglerar sin ämnesomsättning och håller en bra vikt trots en sämre kosthållning, medan andra har lättare för att bli överviktiga. Det är vårt ansvar som hundägare att se till att hunden håller den vikt den mår bäst av, och om du får din överviktiga hund att gå ner i vikt kommer du uppleva en gladare och piggare hund som med stor sannolikhet får ett längre liv på köpet!

Vaccination - mot vad?

Publicerad 2011-01-28 21:43:47 i Hundvård & Hälsa

Om man köper sin hund från en seriös uppfödare så har valpen ett fullgott vaccinationsskydd, och är valpen yngre än 12 veckor när man hämtar den bör man ge den sista sprutan vid 12 veckors ålder. Därefter behöver man endast ta med hunden till veterinären en gång per år för påfyllnad av vaccinet.


Men vad är det man vaccinerar mot?

Man vaccinerar nästan alltid hunden mot Parvovirus, Valpsjuka och HCC (smittsam leverinflammation), samt ofta även mot Kennelhosta. Har man sett till att hunden är vaccinerad mot dessa sjukdomar så har man inte bara minimerat risken att ens egen hund insjuknar - man bidrar även till att stoppa spridningen!


Parvovirus:

Symptom
: kräkningar och diarré, kan leda till allvarlig vätskeförlust
Dödlighet: Varierar, vanligare hos valpar (valpar som smittas kan även drabbas av hjärtmuskelskador)
Inkubationstid: (tid från smittotillfälle till insjuknande): 3-14 dagar
Smittar via: avföringen, innan hunden börjat visa tydliga symptom på sjukdom
Smittorisk: Hundar i alla åldrar kan drabbas men mest känsliga är valpar. Smittar ej till människor. Däremot kan människor föra smittan med sig via kläder och skor och viruset över lag är svårt att bli av med när det väl har fått fäste.
Övrigt: Viruset kan ligga latent hos djur som då bär viruset utan att visa några symptom. Det är dessutom mycket smittsamt och vid kräkningar och diarré utsöndras stora mängder av viruset. Parvoviruset har funnits i Sverige sedan 1980.


Valpsjuka:

Symptom: Hög feber till en början, sedan kräkningar, diarré och flytningar från ögon och nos. Minskad aptit. Om sjukdomen fortskrider drabbas hunden ofta av hornhinneinflammation där ögats hornhinna blir sårigt, samt förhårdnad av trampdynorna.
Dödlighet: Hög, hundar som klarar sig kan få allvarliga men i form av kroniskt nedsatt syn och luktsinne, samt neurologiska skador. Sjukdomar som lunginflammation och ögoninflammation kan dyka upp som följd av valpsjukans övriga sjukdomstillstånd, och några enstaka individer får en akut hjärninflammation. Dålig balans, kramper och förlamning kännetecknar detta.
Inkubationstid: (tid från smittotillfälle till insjuknande): 3-6 dagar
Smittar via: Genom inandningsluften och munkontakt. Även via föremål som den smittade hunden varit i kontakt med.
Smittorisk: Mycket låg i Sverige. Några insjuknade hundar varje år, men samtliga fall handlar om ovaccinerade hundar. Smittar ej till människor men rävar, illrar och minkar kan som landlevande djur smittas och till havs kan sälar smittas och föra smittan vidare.
Övrigt: Sjukdomen finns spridd världen över.


HCC:
(Hepatitis Contagiosa Canis) även kallad Smittsam leverinflammation

Symptom: Hög feber, ökad törst, flytningar från ögon och nos, blödningar från slemhinnorna. Även vätskeutträde i vävnaderna kan förekomma.
Dödlighet: Hög dödlighet hos valpar där sjukdomsförloppet kan röra sig om bara några dagar, medan vuxna individer oftast spontant tillfrisknar inom 5-10 dygn.
Inkubationstid: 4-7 dagar
Smittar via: Kontakt med urin, avföring, saliv, matskålar och redskap.
Smittorisk: Viruset kan överleva flera månader i omgivningen. Smittar ej till människor, men människor kan föra sjukdomen vidare.


Kennelhosta:

Symptom: Plötsliga hostanfall, oftast på grund av en infektion med parainfluensavirus i hundens luftvägar, samt kräkreflexer. Även feber och försämrad aptit kan förekomma. Luftrör och bronker blir röda och irriterade samt slembelagda efter virusangrepp.
Dödlighet: Hos vuxna hundar som är friska i övrigt är inte kennelhostan dödlig, men för valpar, äldre hundar och hundar med försämrat immunförsvar kan det bli allvarligt. Även nyopererade hundar löper en större risk vid sjukdom.
Inkubationstid: Varierar beroende på vad som orsakar sjukdomen.
Smittar via: Hostande hundar där infekterade, luftburna vätskedroppar för med sig viruset.
Smittorisk: Man kan inte helt skydda hundar mot kennelhosta då det kan orsakas av olika virusinfektioner, bakterier och mykoplasma. Dock orsakar parainfluensavirus cirka 80% av all kennelhosta så det är väl värt att vaccinera mot. Viruset lever inte länge utanför värddjuren så en relativt nära kontakt krävs, trots att den är luftburen. Störst risk att utsättas för smittan löper hundar i stora grupper, och äldre och svaga hundar är oftast mer mottagliga.
Övrigt: Virusinfektionen går inte att behandla, men inom 1-2 veckor försvinner vanligtvis symptomen som förstärks vid ryck i halsbandet, upphetsning och kylig luft. Sekundära bakterieinfektioner kan ibland behöva behandling i form av antibiotika.



De vanligaste vaccinerna hos veterinären är:

Nobivac DHP live vet som skyddar mot: Valpsjuka, Parvovirusinfektion och Smittsam Leverinflammation (HCC).

samt

Nobivac DHPPi vet som skyddar mot: Valpsjuka, Parvovirusinfektion, Smittsam Leverinflammation (HCC) och Kennelhosta.



TÄNK PÅ:
Spara vaccinationsintygen! Alla seriösa hunddagis, pensionat, hundkurser och även tävlingar och utställningar kräver att hunden är vaccinerad.





Ps! Har du tänkt åka utomlands till sommaren och ta med din hund? Tänk på att det krävs rabiesvaccination vilket tar minst ett halvår att bli färdig med, så kontakta veterinär i god tid innan den planerade resan!



Dansk/Svensk gårdshund

Publicerad 2011-01-24 20:51:51 i Ras-artiklar

Den Dansk-Svenska gårdshunden hör till Grupp 2: Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar. Dansk/Svensk gårdshund är en hundratals år gammal ras som från början användes främst till att vakta gårdar och jaga råttor, men även till jakt och som sällskap på gårdarna runt Östersjön.

Numera är det en sällskapshund, som oftast inte gärna är ensam utan vill vara med och nära sin familj. Helst hela tiden. Livet för en gårdshund har alltid varit fullt av aktivitet, och den kräver att få använda både sin kropp och hjärnkapacitet. Den arbetar gärna, och rasklubben tipsar om aktiviteter som agility, spår, sök och lydnad. Långa promenader hänger den med glädje med på!

Till utseendet påminner den dansk/svenska gårdshunden om Jack Russel terriern, men den har ett mildare temperament.

Tidigare kallades rasen för Skånsk terrier och Råttehund, och trots att rasen funnits i flera hundra år så har någon intensiv föräldlingsavel eller inkorsning av andra raser inte skett.

Pälsen är släthårig och lättskött, men fäller ett par gånger per år.

Läs mer om rasen hos Rasklubben för Dansk/Svensk Gårdshund, specialklubben Svenska Gårds och Vallhundklubben samt SKK.


Ursprungsland: Danmark och Sverige


Ett utdrag ur rasstandarden:

Helhetsintryck:
Rasen skall vara liten, kompakt och svagt rektangulär. Den är exteriört sent färdigutvecklad.

Storlek/Vikt:
Mankhöjd
Hane: 34-37 cm
Tik: 32-35 cm

Uppförande och karaktär:
Rasen är alert, livlig och uppmärksam.

Färg:
Vit färg skall dominera med en- eller flerfärgade fläckar i olika storlek och kombinationer (svart, tan, leverbrunt och olika nyanser av fawn). Med eller utan tanteckning. Mycket små fläckar eller prickar i den vita grundfärgen (flecking) är tillåtet.

Till Hund på Facebook

Publicerad 2011-01-22 11:04:15 i Allmänt

Till Hund finns nu på Facebook där man kan följa lite av vad som händer på bloggen och i butiken, samt ta del av våra speciella Facebook-aktiviteter som kommer att dyka upp då och då! Har du Facebook, missa inte att trycka på vår Gilla-knapp här till höger för att hänga med oss även där!


(Det går även bra att söka upp vår sida när du är inloggad på Facebook genom att skriva "Till Hund" i sökfältet)


Toalettpappersrulle blir aktiveringsleksak

Publicerad 2011-01-21 09:42:05 i Aktivering


TIPS!

Som en enkel aktivitet för hunden kan du ta en tom hushålls- eller toalettpappersrulle, fylla den med ost, korv, frolic, hundmat (eller vad hunden tycker om) i lämplig storlek och tejpa igen ändarna så endast en liten öppning kvarstår i en eller två av sidorna. Hunden kan då roa sig med att försöka få ut godbitarna med hjälp av tassar och nosen! (Ju mindre öppning desto svårare för hunden)

Ett alternativ är att tejpa igen ändarna helt och istället göra hål i passande storlek på mitten av rullen.


Ett roligt komplement till övrig aktivering!


(Observera att all lek ska ske under uppsikt så att hunden inte tuggar i sig av materialet)






Relation

Publicerad 2011-01-19 21:39:39 i Träning & Inlärning

Då har vi kommit till sista delen av vår mini-följetong om de två viktiga komponenterna Motivation & Relation i hundträningen, nämligen relationen mellan hund och människa. Ett ämne som man skulle kunna skriva en hel bok om, men vi kommer kortfattat berätta om hur relationen påverkar just träningen och några tips på hur man kan förbättra och underhålla den.




Vad är en relation?

Om man söker svaret i en ordlista finns följande förklaring att läsa:
(ömsesidigt) förhållande, samband, ha (fina el. goda) relationer

En relation människa och hund emellan är alltså någonting man har tillsammans, ett sorts förhållande vilket kan vara bra eller dåligt och som kan vara förklaring till somliga av de problem hundmänniskor dagligen handskas med.

Hur kan det hjälpa oss i hundträningen, att fokusera på att bygga en god relation till hunden?

Värdet av en bra relation är ej att förringa. Har du en hund som till hundra procent litar på dig som förare så kommer den ge allt och lite till, om du lyckas hitta motivationen (som vi skrivit om tidigare). Den kommer våga satsa utan att vara rädd för att göra fel, vilket innebär att träningen framskrider smidigare. Hunden har lättare att lära sig nya beteenden och bjuder på de inlärda med glädje. Ni jobbar som ett team!


Några konkreta tips på hur man kan bygga en god relation till sin hund:

  • Hitta aktiviteter som både hunden och du tycker är roliga att utföra tillsammans. Gäller både mental stimulans och motionsformer.
  • Förstärk, det vill säga belöna, de beteenden du vill ha i träningen. Ignorera de andra. (Sålänge det inte rör sig om ren olydnad, men uppfostran är ett annat kapitel)
  • Använd aldrig "nej" eller skällsord vid inlärning, många hundar blir "låga" av det.
  • Lek med hunden - massor! Det kan vara svårt i början om man inte är van men är väl värt att arbeta på.
  • Låt aldrig promenaderna bli slentrianmässiga! Genom att variera dig blir du mer spännande och kanske till och med konkurrerar ut sånt i omgivningen som annars stjäl hundens uppmärksamhet (mer fördjupat om detta i ett senare inlägg).
  • Låt hunden vara med och mysa, ge den kroppskontakt - om det är en hund som tycker om detta.
  • Var tydlig och konsekvent, tappa inte tålamodet. En osäker förare som inte litar på sina egna beslut, ändrar sig eller skriker gör inget gott intryck på hunden och den tappar lätt förtroendet.
  • Godbitar kan vara en bra öppning till blyga hundar som man inte känner och som inte riktigt vill komma fram, det vill säga om de är matglada. Då har man något att arbeta utifrån.
  • Lär dig läsa av hunden och känna igen tecken på dess olika sinnesstämningar!


Kom gärna med fler förslag på relationsförstärkare!


Som en kort sammanfattning kan man med andra ord säga att om man jobbar med de olika belöningsformerna, social belöning, lek/kamp och matbelöning så kan man tillsammans med ett tydligt och konsekvent agerande stärka relationen till sin hund. Ibland är det kanske inte fel att släppa lite av sina mänskliga drag och tänka mer som en hund i umgänget med densamme! ;-)


En god relation har mycket större värde än bara i träningen! Om du tänker efter så kantas hela vardagen av tillfällen där både hund och människa har så mycket roligare och mår så mycket bättre om relationen fungerar och man ser på livet tillsammans med positiva ögon.



Läs inlägget om Motivation här!

Hundallergi och allergivänliga raser

Publicerad 2011-01-13 21:26:32 i Ett liv med hund

Att vara allergisk mot hundar är väldigt jobbigt för många, för även om kroppen säger ifrån så kan längtan efter en fyrbent vän finnas där. Somliga har svår hundallergi och kan aldrig vara i närheten, men andra kan ha turen att "lära sig" vara bland hundar. 

Det pratas om allergisäkra hundraser, men det finns tyvärr inte. Däremot har vissa individer mindre av de utlösande ämnen som framkallar allergin, och i somliga raser tycks det finnas en större andel individer som faktiskt är allergivänliga.

Symptom för hundallergi är rinnande näsa, täppt näsa, nysningar samt irriterade ögon. Man kan dessutom få andningbesvär och nässelutslag.

Långhåriga, och gärna krulliga, raser upplevs ofta som mer allergivänliga, och det har sin förklaring dels i att de inte fäller lika mycket (många av dessa hundar borstas och trimmas dessutom) och ibland att de producerar en färre andel allergen som utlöser reaktionen. Det är inte håret i sig som utlöser allergi, utan ett protein i hundens hud, mjäll och saliv.

Det är med andra ord högst individuellt om och vilka hundar man tål. Vill man som allergiker väldigt gärna ha en hund kan man gärna besöka en uppfödare av en ras man är intresserad av och kolla av vilken reaktion kroppen visar. Märker man inte av någonting så är det visserligen ingen garanti för att man kommer kunna vara tillsammans med den eventuella hunden man tar hem, men det kan ge en fingervisning om att det faktiskt fungerar eftersom en uppfödare oftast har flera individer hemma hos sig.

Många människor vittnar om att de efter att ha utsatt sig för den utlösande allergenen under en tid sedan plötsligt inte känner av någonting, vilket visar på att allergin faktiskt kan växa bort. Detta gäller troligtvis inte alla människor och i de fall det sker kan man ha vant sig vid den aktuella hunden eller hundar i allmänhet.

För att minska den allergiska reaktionen kan man...

...vara noga med att städa, damma och torka.

...vädra ofta.

...ha en luftrenare.

...undvika att ha hunden i sovrummet och sängen.

...låta hunden vistas endast i vissa delar av bostaden.

...vara noga med att borsta hunden.

...vistas utomhus när man borstar hunden.

...tvätta händerna efter hantering.

...undvika ansiktskontakt med hunden och inte låta den "pussas".


Detta kan te sig omständigt men för den som verkligen vill leva med en hund kan det vara enkla åtgärder. Om man schamponerar hunden regelbundet för att minska allergenen bör man vara observant på tecken där huden blivit uttorkad, samt använda ett bra schampo avsett för hundar.


Några exempel på hundraser som många upplever vara allergivänliga är:

 

  • Pudel - alla olika varianter
  • Bichon Frisé
  • Bichon Havanais
  • Portugisisk Vattenhund
  • Bedlington Terrier
  • Curly Coated Retriever
  • Irish Softcoated Wheaten Terrier
  • Cairnterrier
  • Kinesisk nakenhund
  • Mexikansk nakenhund
  • Kerry Blue Terrier
  • Puli
  • Dvärgschnauzer samt övriga schnauzer-varianter
  • Saluki
  • Whippet
  • Shih-tzu



Summa sumarum kan man säga att den som är allergisk och verkligen vill ha en hund kan ge det en chans, sålänge man inte utsätter sig för allvarliga påfrestningar med risk för hälsan!

TÄVLING: Hundböcker

Publicerad 2011-01-10 09:27:07 i Tävlingar

 


 

TÄVLINGEN AVSLUTAD!



 



Nu är det dags för en ny tävling här på Till Hund-bloggen! Den här gången har du chansen att vinna en av dessa tre böcker om hundar och hundträning:



"Alla har nog någon gång blivit fängslade av att se hur hundar flyger över hinder, springer genom tunnlar och rusar över gungbrädor. Det är agility det handlar om - en fartfylld sport som intresserar fler och fler hundmänniskor och även en ickehundägande publik. Hur gör man egentligen för att få hunden att lyda minsta vink? Tycker hundarna verkligen att det är kul? I den här boken berättar författaren Veronica Bache om agilityns historia och redogör för sportens olika moment."




"I boken får du reda på hur den här metoden startade. Steg för steg får du noggrant lära dig hur du ska gå tillväga under inlärningen och att lägga upp ett träningsschema. Hur du ska träna ledarrollen, kontaktövningar, sitt, ligg och stå, inkallning etc. tas upp ingående och i boken berörs även hur du kan komma tillrätta med en hund som drar i kopplet, gör koppelutfall mot andra hundar, hundslagsmål, "farliga hundar" samt stress och aggressivitet.

Författaren Peter Holmberg är utbildad lärare och hundägare. Han har under drygt tio år utbildat hundar och deras förare på lydnadskurser vid hundklubbar."




"Jan Fennell har under många år iakttagit sina egna hundar och sett hur de beter sig mot varandra. Hon har lärt sig att tyda hundarnas språk och att överbrygga den kommunikationsbarriär som finns mellan människan och hennes bästa vän. I denna bok delar hon med sig av sina erfarenheter och ger handfasta råd om hur man bör handskas med sin hund för att få ett starkt och bra förhållande till den."



 



Gör så här

1. Titta ut vilken bok du vill ha i 1:a, 2:a och 3:e hand

2. Skriv en kommentar i det här inlägget där du rangordnar böckerna samt en motivering till varför just du ska vara en av vinnarna! (Glöm inte skriva namn och mailadress då vi kontaktar vinnaren via mail)

3. Håll tummarna för att just Du blir den lyckliga vinnaren!

 

LYCKA TILL!

 

Regler:

Att deltaga i tävlingen är helt kostnadsfritt. För att ha en vinstchans måste man följa ovanstående tre steg. Tävlingen pågår t.o.m. 31 januari 2011 och Till Hund drar slumpvis fram 3 stycken vinnare som kommer att presenteras här i bloggen samt kontaktas via mail för adressuppgifter, varpå mailadressen måste uppges. Boken skickas hem till vinnarna och Till Hund bjuder på frakten.


 

Omplaceringshundar = TV-underhållning?

Publicerad 2011-01-05 21:25:13 i Nyheter i hundvärlden

SVT spelar under december och januari in en ny TV-serie där omplaceringshundar och familjer som söker hund har huvudrollerna.


Programserien "Huset fullt av hundar" går ut på att familjerna med hjälp av en av SVT utsedd hundcoach ska matchas ihop med en passande hund, och de kommer på ett dokusåpaliknande sätt att få träffa flera olika hundar under en kort period för att hitta sin nya familjemedlem.

Spelreglerna är att familjen måste bestå av minst fyra personer som bor under samma tak och inspelningstiden är 5 dagar. Med ansökan måste den sökande familjen skicka med ett gruppfoto. Ska SVT bedöma via utseendet om det är en lämplig hundfamilj, eller är det så att tyngdpunkten för programmet ligger i att göra bra TV med spännande karaktärer? Och varför måste det vara minst fyra personer?

Ett utdrag ur SVT's beskrivning av programmet:

SVT kommer nu i vinter producera en ny programserie, där hundlängtande familjer och omplaceringshundar möts och får lära känna varandra. En erfaren hundcoach kommer hjälpa både familjer och hundar i sitt sökande. På ett underhållande sätt kommer vi att berätta om vad det innebär att ha hund och ge tips på olika sätt att aktivera hunden och ha kul tillsammans.

Vill du vara med? Familjen måste bestå av minst fyra personer som bor under samma tak.
Tillsammans med en hundcoach är ni med om roliga utmaningar med olika hundar för att hitta den nya medlemmen i familjen.


Är det rätt att exponera hundar som ska flytta, oavsett anledning, för den extra pressen runt en TV-inspelning när de dessutom ska byta både hem och miljö? Är dokusåpa-marknaden med människor så mättad och uttömd på idéer, att vi behöver ta in djur i TV-rutan på det här sättet för att kunna fortsätta att underhållas? Eller bör vi hålla dem utanför för att inte riskera att hundarna stressas av den onaturliga situationen de faktiskt utsätts för?

SVT romantiserar det hela genom att beskriva det som att "hundlängtande familjer och omplaceringshundar möts och får lära känna varandra", men kan dessa möten ske under naturliga, avslappnade och framförallt rättvisande former? Och är det ett lämpligt sätt att omplacera en hund genom att "vara med om roliga utmaningar med olika hundar för att hitta den nya medlemmen i familjen"? Kommer hundens välfärd eller TV-tittarens höga nöjesfaktor i första rummet?


Vad tycker du?


Boxer

Publicerad 2011-01-04 23:28:09 i Ras-artiklar

Boxern hör till grupp 2: Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar. Det är en bruksras som lämpar sig för all typ av arbete, gärna inom sök, och det är inte ovanligt att man finner den vid till exempel polisiärt arbete och som väktar- eller räddningshund.


Boxern har mycket arbetsvilja, men behöver känna förtroende för sin förare för att prestera. En boxer tränar man inte med tvång, utan den kräver positiva metoder för att inte tappa intresset. Rasen är annars känd för att vara mentalt stabil och med en stor portion nyfikenhet, mod och energi. En boxer fungerar för det mesta bra som familjehund och hänger gärna med familjen vart de än ska eller vad de än ska göra! Man bör dock inte glömma att den kräver ordentlig fysisk motion och mental stimulans dagligen.

Mer om rasen finns att läsa hos Svenska Boxerklubben och Svenska Brukshundklubben.

Ursprungsland: Tyskland


Ett utdrag ur rasstandarden:

Helhetsintryck:
Boxern skall vara en medelstor, korthårig, kraftfull hund med kvadratisk kropp och kraftig benstomme. Rörelserna skall vara livliga, kraftfulla, vägvinnande och eleganta. Boxern skall varken förefalla klumpig eller tung, ej heller luftig eller lätt.

Storlek/Vikt:
Mankhöjd
Hane: 57-63 cm
Tik: 53-59 cm

Vikt
Hane: Över 30 kg
Tik: Ca 25 kg

Uppförande och karaktär:
Boxern skall vara mentalt stabil, självmedveten, lugn och ha jämnt sinnelag. Boxerns temperament och karaktär är av allra största vikt. Dess tillgivenhet och trofasthet mot sin förare och hela familjen liksom dess vaksamhet och oförskräckta mod som försvarare är sedan gammalt berömd. Den är beskedlig i familjen men avvaktande mot främlingar, glad och vänlig i lek men oförskräckt när det är allvar.

Färg:
Gul eller tigrerad, i båda fallen med svart mask. Pälsen är kort och lättskött.

VINNARE: Goodiebag

Publicerad 2011-01-01 00:16:38 i Tävlingar


Vi på Till Hund tackar för det enorma intresset av vår tävling med Goodiebags för hunden! Tre vinnare är nu dragna, och eftersom det här var vår premiärtävling och så många fina hundar deltog med hjälp av sina hussar och mattar kommer vi skicka ut ett fint erbjudande om HALVA PRISET på ett helt köp i vår nyöppnade webshop. Håll utkik i er mailbox!


Med ett så stort intresse kan ni naturligtvis vänta fler spännande tävlingar av olika modeller här på bloggen - nästa kommer under januari månad!


De tre lyckliga vinnarna som - förutom en rabattcheck på 50% - vinner varsin Goodiebag är:


Wachtelvalpen Speja med hjälp av matte Ullis - till deras blogg

1,5-åriga goldenblandningen Nelly med hjälp av matte Therese - till deras blogg

Cockerspaniel/spets-korsningen Pricken med hjälp av matte Sara - till deras blogg



GRATTIS!





Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela