Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Utfodringsrutiner och tips till hundar som inte äter

Publicerad 2011-09-09 18:32:03 i Hundvård & Hälsa

Hur utfodrar du din eller dina hundar? En, två, tre gånger om dagen eller har de kanske fri tillgång till maten?

Det är, precis som det mesta i hundvärlden, omdiskuterat vad som är det bästa och olika metoder har såklart sina positiva och negativa sidor. Dessutom är det svårt att säga vad som är rätt och fel eftersom det i slutändan måste ställas mot vilken individ det gäller.

I regel brukar det rekommenderas att ju yngre hunden är, desto tätare mellan utfodringarna. Allt eftersom hunden blir äldre glesnar tillfällena och den vuxna hunden brukar oftast, vid portioneringsmetoden, matas 1-2 gånger per dag. Mängden mat och vad man ger hunden är en vetenskap för sig så det får rymmas i andra inlägg.

Fördelen om man ger hunden portionsvis är såklart att man har koll på hur mycket hunden äter, man vet att den får i sig tillräckligt och man märker lätt om hunden ändrar aptit (t.ex. slutar äta) vilket kan vara ett tecken på att något är på tok.

Fördelen med fri tillgång är ju just att hunden alltid har något att göra om den får lite tråkigt. Då kan den gå och knapra på några torrfoderkulor. (Fast helst ska vi ju jobba med våra hundar så mycket att de är nöjda när de är hemma och inte får tråkigt ;-) )Fördelen är också att man slipper komma ihåg att ge hunden mat, om man nu tycker att det är jobbigt. Nackdelen är att man har mindre koll och att matglada hundar lätt lägger på sig en övervikt, något som bekant inte är bra för hunden.

Om hunden inte gärna vill äta upp sin mat så kan man frestas att låta skålen stå. Men det går att lära alla hundar äta sin mat när den serveras, om det är den metoden man föredrar.

* Berika maten med något annat! Hundarna behöver inte jaga för sin mat längre, och att dessutom äta samma torrfoderkulor varje dag är kanske inte så spännande. Detta är en av de vanligaste orsakerna till matstrejk, jämte orsaken att hunden kanske blivit bortskämd med godare mat. ;-) Många hundar behöver få utlopp för sina instinkter och en av dem är att undersöka maten de ska äta. Ca 10% av innehållet i skålen kan med fördel vara någonting annat än den vanliga hundmaten. T.ex. lite potatis, kokt eller rå. Grönsaker, frukt, kött, knäckebröd, pasta.. Med andra ord kanske ett par skedar av familjens rester. Tänk bara på att kolla upp vilka livsmedel som hunden bör undvika! Man kan till och med lägga i sånt som inte är ätbart, t.ex. en sked, någon gång. Bara för att hunden ska få undersöka. Blanda inte runt maten utan låt hunden leta själv och "provsmaka". Man ska inte göra maten godare utan bara låta hunden få utlopp för sin medfödda nyfikenhet.

* Blanda i varmt vatten, det ger mera lukt och kan öka aptiten

* Var konsekvent och ta bort maten om hunden inte äter. Den tar inte skada av att missa något mål mat, utan lär sig snart att äta när det finns. Ställ bara ner den igen till nästa måltid. Friskt vatten ska alltid finnas!

* Man kan med fördel ta långpromenaden innan man utfodrar hunden på morgonen. Det är ju precis vad hundarna får göra i naturen - arbeta och jaga för födan! Detta är något som hjälper många hundar att få bättre aptit. Dels för att de även vid denna metod får utlopp för urminnestiders gamla instinkter, dels för att det såklart ökar hungern när man anstränger sig fysiskt.

* Reducera allting som hunden får mellan måltiderna. Stick inte till den en korvbit eller smörgås lite då och då. Dels blir den bortskämd och vill inte äta vanlig hundmat, sen är den inte helt hungrig vid matdags (kanske till och med mätt) så då är det ganska naturligt att den väljer bort sitt torrfoder.


Man kan testa en eller kombinera flera av tipsen ovan om man har en hund som inte gärna äter sin mat.


Jag förkastar dock inte "fri tillgång"-metoden. Jag brukar inte förkasta några metoder när det gäller hundskötsel och hundträning, sålänge hunden mår bra därför att alla hundar och människor är olika vilket kräver olika lösningar på varje situation. Det jag alltid rekommenderar är att man ska tänka igenom så man är medveten om vad man gör. Gäller i synnerhet vid hundträning då man bör vara medveten om vilket beteende man egentligen belönar. Det är många gånger man inte är det. ;-) 


Om man har flera hundar måste man tänka på att antingen ha flera mat- och vattenskålar, eller vara bra på att läsa av sina hundar. Det är ju alltid en hund som är mer dominant än den andra och i vissa fall tillåter den dominanta inte andra hundar/vågar den mer undergivne hunden inte komma nära maten eller vattnet. Detta kan vara svårt att se eftersom hundar ofta gör upp om rang bara genom blickar och att den undergivne går undan.


Några tips på vägen, lycka till med utfodringen och kom gärna med egna tankar och idéer kring detta!

Kommentarer

Postat av: Titti

Publicerad 2011-09-09 19:44:43

SV: Tack för dina ord Pillan, dom värmer verkligen! :)



Intressant förresten det där med att blöta fodret, jag hade aldrig hört talas om att det ökar lukten. Hade bara hört att man gör det för mindre tuggmotstånd och för att minska risken för magsäcksomvridning.

Postat av: Ingrid

Publicerad 2011-09-11 17:53:33

Vilka bra tips :)



Angående tävlingstipset så har jag ingen hund, men jag skickade länk till en kompis som har två! Så jag hoppas att hon vill vara med och tävla istället :)

Postat av: Lina - Team Hippoteket

Publicerad 2011-09-18 13:16:47

Bra tips! Våra har alltid haft fri tillgång till foder och äter oftast på nätterna när alla i flocken gått och lagt sig. :)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela