Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Resa med hund

Publicerad 2010-06-26 19:28:01 i Ett liv med hund

Nu i sommartider reser vi mer än någonsin, och många gånger får våra hundar följa med på äventyren! Men hur upplever hunden det, och vad bör man tänka på?

Först och främst bör man tänka efter om det är lämpligt att ta med hunden. Ska man resa på ett sådant sätt eller till ett resmål där hunden i princip bara kan sitta i bilen - ja då kanske man bör se sig om efter andra alternativ som hundvakt eller hundpensionat.

Men om man reser och gör aktiviteter som hunden kan vara med på så kommer förmodligen både hund och människor uppskatta resan, sällskapet och äventyren!

Tänk på följande:
  • Kolla upp i förväg vilka möjligheter det finns att ta med hunden på olika aktiviteter
  • Kontrollera så boendet accepterar hundar
  • Lämna aldrig hunden i bilen! Nedan följer en tabell över temperaturhöjningar i bilen, detta gäller även om det är molnigt
  • Blir hunden åksjuk kan det vara idé att låta den resa på fastande mage
  • Ta ofta pauser och rasta hunden, gärna vid badplatser om den tycker om att bada (Observera att vissa stränder har hundförbud!)
  • Ge vatten till hunden - OFTA, tänk på att hundar inte kan svettas som vi människor
  • Tänk på säkerheten i bilen. En transportbur eller galler är oftast att föredra, men annars finns det säkerhetsselar för hundar
  • Åker man långt och har på AC kan hundens ögon bli torra och irriterade. Det finns ögondroppar mot detta men se i första hand till att köra AC:n på en lagom intensitet
  • Se till att hunden är skyddad mot fästingar och annan typ av ohyra!
  • Tänk på att ha fullgod vaccination och att avmaska hunden om man ska resa till områden där det krävs, framförallt utomlandsresor. Ska du resa utomlands är det dessutom en hel del mer att tänka på! (Ett mer ingående inlägg om detta kommer senare)
FAKTA Temperatur inuti bilen
Tidpunkt Ute Temp. Väder Bil Temp.
08.30 +14 Skugga +19
09.30 +18 Skugga +38
10.30 +20 Blandat +47
11.00 +20 Sol +58
12..00 +23 Sol +62
13.30 +22 Sol +85

Tabell från Hundsport



Hundraser världen över

Publicerad 2010-06-19 10:00:53 i Ras-artiklar

Man finner idag drygt 400 registrerade hundraser på vår jord, och i Sverige finns nära 300 av dessa representerade.

Alla raser delas in i någon av nedanstående tio grupper, och framöver kommer Till Hund - bloggen att presentera olika raser mer ingående.

Grupp 1: Vall- herde- och boskapshundar

Grupp 2: Pinscher, schnauzer, molosserhundar och bergshundar samt sennenhundar

Grupp 3: Terrier

Grupp 4: Taxar

Grupp 5: Spetsar och raser av urhundstyp

Grupp 6: Drivande hundar, sökhundar och ledspårshundar

Grupp 7: Stående fågelhundar

Grupp 8: Apporterande hundar, stötande hundar och vattenhundar

Grupp 9: Sällskapshundar

Grupp 10: Vinthundar


SKK (Svenska Kennelklubben) kan man läsa mer om raser och rasstandarder, samt på rasklubbarnas egna hemsidor.





Blivande hundägare?

Publicerad 2010-06-09 19:22:19 i Ett liv med hund

Innan man låter en hund flytta in, oavsett om det gäller en valp eller vuxen hund, så är det en hel hög med frågor som ska besvaras. Detta för att det ska bli rätt, både för de tvåbenta och den fyrbenta nykomlingen.

Att skaffa hund ska inte vara en impulshandling. Det måste vara ett noga övervägande av hela familjen, och när man väl bestämt sig så finns det en mängd funderingar att ta till sig innan man genomför själva köpet.

Här är några frågor som kan vara bra att besvara:

Varför vill vi ha hund, vill alla i familjen det?
Alla kanske inte har samma mål med hunden, vissa av er kanske har ambitionen att tävla medan någon annan bara vill ha sällskap. Det spelar ingen roll sålänge alla är med på beslutet och vill utöka familjen med en fyrbent.

Har jag/vi tid för hunden?
Inte bara i början när den kommer utan även när allt återgår till vardagen. En hund bör tillexempel enligt rekommendation inte vara ensam längre än fyra timmar, men många hundar behöver sällskap mer än så. Det räcker dessutom inte med att åka hem och rasta den för att sedan åka tillbaka till jobbet. Om ingen är hemma under dagarna, kolla först upp vilka möjligheter det finns att t.ex. ta med hunden till jobbet, hitta en dagmatte eller få en plats på hunddagis! Barnen får såklart vara med och dela på ansvaret men aldrig ensamma. Det är alltid de vuxna som har det yttersta ansvaret för både barn och hund!

Har vi råd?
Den första kostnaden som dyker upp är såklart inköpet av hunden. Sen behöver den ha vissa tillbehör som koppel och så vidare. Många tror att det stannar där, men maten är många gånger en högre kostnad än vad man tror. Därtill behöver man ha en bra försäkring, ett par tusen per år, och en buffert till oförutsedda utgifter som till exempel veterinärkostnader. Även om man har en kärnfrisk hund så behöver den vaccineras - ytterligare ett par hundralappar per år. Så innan beslutet tas - räkna!

Uppfostran?
Det kan låta som en bagatell och glöms lätt bort, men innan man bestämmer sig för att bli hundägare så kan det vara bra att diskutera ihop sig om vilka regler som gäller hemma (och ute med för den delen). Är man inte överrens om vem ska ska gå ut med hunden när, och vad hunden får göra (till exempel sova i sängen, hoppa upp i favoritfåtöljen, ta maten innan man sagt varsågod och så vidare) så kan det leda till många onödiga konflikter som drabbar både familjen och hunden, och som så lätt hade kunnat undvikas om man snackade ihop sig innan. Sen så kan saker och ting såklart ändras när man ser hur verkligheten ter sig, men med en bra grund så är det lättare att vara konsekvent och få hunden att uppföra sig på det sätt som man önskar.

Varför vill vi ha hund?
Vad ska vi ha hunden till? Det är en fråga av yttersta vikt som man bör ägna en hel del tid åt att analysera innan man bestämmer sig för vilken ras man vill ha. För att det ska bli rätt både för familjen och hunden så bör man ta sig en funderare. Är vi en aktiv familj som till exempel vill ägna mycket tid åt motion, olika aktiviteter som till exempel lydnad, spår eller vallning, och orkar hålla ett högt tempo - ja, då kanske en arbetande ras som exempelvis Schäfer eller Bordercollie passar. Men vill man däremot ta det lite lugnare och mest mysa i soffan med en hårboll så kanske en Bichon Frisé passar bättre. Tänk på att alla hundar kräver någon form av motion och aktivering varje dag, och det bästa man kan göra är att läsa allt man kommer åt om just den rasen man blivit intresserad av - innan man beslutar sig för att köpa.


Har ni tänkt igenom alla dessa frågor och fortfarande med samma glädje ser fram emot att utöka familjen - då vill jag bara säga grattis! Ni kommer att få många härliga år framför er med en lojal vän och trotjänare. Ibland kommer det säkert kännas jobbigt och ni kommer undra vad ni gett er in på, men överlag så kommer det bara att vara en underbar tid och bli inte förvånade om ni har en hund intill er för resten av livet. En gång hundägare - alltid hundägare! ;-)


Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela