Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Agility

Publicerad 2011-07-30 21:58:16 i Agility

Agility är en av Sveriges mest populära hundsporter, och lockar deltagare och åskådare tack vare glädjen som genomsyrar alltifrån publiken till ekipagen och arrangörerna.

Ordet agility betyder "snabbhet, vighet" och det är en träffande beskrivning. Det är snabbt, fartfyllt och underhållande - både för utövare själva och åskådare och ledorden är SAMARBETE och KOMMUNIKATION mellan förare och hund.

Man ska på kortast möjliga tid och med minsta möjliga antal fel ta sig igenom en bana med olika typer av hinder. Vill man tävla kan man göra det individuellt eller i lag och hunden måste vara 18 månader fyllda. Man kan egentligen börja träna agility redan med en valp, men större krav, ansträngning och hopp bör man vänta med tills hunden är färdigvuxen. 1 års ålder brukar vara en bra riktlinje.

Man ska på tiondels sekunder kunna styra hunden genom en bana och få den att välja rätt hinder - inte sällan på avstånd från hunden. Det innebär att hund och förare måste vara ett med varandra, kunna förstå och läsa av samt ha tillit och förtroende.

Även om det ofta ser plätt-lätt ut så är faktiskt agility en form av lydnad på högsta nivå och det krävs mycket träning för att kunna prestera bra på tävlingbanan. Att lära hunden hoppa över hinder kan i regel vem som helst göra utan större erfarenhet, men det är själva "handlingen" som man får lägga ner tid på. Att få hunden att förstå vilken väg den ska ta, vilket hinder den ska hoppa och att arbeta bort från föraren är inga självklarheter och olika hundar har olika lätt eller svårt för den här typen av träning.

Något mer som inte är helt lätt är att hitta balansen mellan ett högt tempo, att kunna hantera farten på sin hund och att undvika att hunden blir stressad.

Oavsett om man vill tävla eller nöjer sig med att träna agility så är det en oerhört bra aktivitet. Hunden får motion och mental stimulans, man stärker relationen mellan varandra och hunden blir lyhörd för dig som förare.


Fakta kring agilityregler och annat

Det kan till en början vara förvirrande med regler och olika klasser i agility. Här kommer några fakta som kan hjälpa till att reda ut:

* Till att börja med delas hundarna in i tre storleksklasser efter hundens mankhöjd (SMALL, MEDIUM, LARGE)

* Man kan välja mellan att tävla i agilityklass, hoppklass eller båda delarna (har man problem med balanshindren i början men vill ut och tävla kanske man börjar med att bara tävla i hoppklass)

* Skillnaden mellan de två klasserna är att man i hoppklasserna tagit bort de tre balanshindren (balansbom, A-hinder samt gungbrädan)

* Dessutom finns det tre olika svårighetsklasser. Man börjar i Klass 1 oavsett om man tävlar i agility- och/eller hoppklass och sedan avancerar man till Klass 2 och slutligen Klass 3. Ju högre klass desto klurigare bana.

* Man kan med andra ord vara i t.ex. Klass 3 i hoppklassen och Klass 1 i agilityklassen om man har lättare för hoppklassen och avancerar snabbare där.

* Man strävar efter att "plocka pinnar". En pinne får man om man gjort ett felfritt lopp och dessutom placerar sig bland de 15% bästa ekipagen i sin klass.

* Ett felfritt lopp får man om man undviker hinderfel (river ett hinder, springer förbi etc) och om man håller sig inom en på förhand given tidsram. För varje sekund man överskrider får man en sekunds felpåslag.

* Man kan även diskvalificera sig, vilken många gör. Det är vanligt att även rutinerade ekipage diskar sig t.ex. för att ha tagit ett felaktigt hinder. Blir man diskad får man köra klart banan eller ta några hinder innan man lämnar banområdet. Detta för att hunden inte ska märka att det blev fel och kanske reagera negativt vid nästa tävling.

* Före start får man alltid gå banan utan hunden för att memorera i vilken ordning hindren ska tas och planera vilka vägar man kan ta för att underlätta för hunden och för att få en bra tid.


* Skillnaden mellan officiell agilitytävling och inofficiell agilitytävling är att det endast är vid den officiella tävlingen som resultaten sparas och man kan flytta upp i klass. I den inofficiella tävlingen är det ingen klass-indelning utan alla tävlar mot alla. Klass 1-ekipage tävlar med andra ord mot både Klass 2 och Klass 3-ekipage och svårigheten brukar oftast ligga som en Klass 2-bana. De inofficiella tävlingarna ser man mer som träning och för att få tävlingsrutin, men i början är det kanske en god idé att hålla sig till officiella tävlingar i agility.


För att tävla måste hunden antingen vara registerad (renrasig) i SKK (Svenska Kennelklubben) eller ansöka om en tävlingslicens (för blandrashundar) hos densamme. Licensen kostar 450,- och den kan beställas HÄR.

Hunden måste även vara ID-märkt och vaccinerad. (Länk till tävlingsreglerna för agility)

Dessutom behöver hunden en TÄVLINGSBOK, där står bland annat vilken storleksklass hunden ska tillhöra och man för protokoll på antalet pinnar som hunden plockar för att man ska vara berättigad till uppflyttning. Är det din första tävling ska du visa hunden för en domare som mäter och skriver in hundens mankhöjd i tävlingsboken. Detta skall göras före tävlingen och information om detta finns hos tävlingsarrangören.


Tävlingsboken ser ut såhär:  och kan bland annat köpas i SBK-shopen. Se till att du beställer en tävlingsbok för Agility (med mätintyg) och inte en för t.ex. Bruks!

Du som förare måste vara medlem i en till SKK (Svenska Kennelklubben) ansluten länsklubb, specialklubb eller ungdomsförbund, eller erkänd utländsk kennelklubb. Ett exempel är brukshundsklubbarna som finns på de flesta orter. Du löser ett medlemskap och skriver upp ditt medlemsnummer i anmälan.

SBK (Svenska Brukshundklubben) ansvarar för tävlingsformen och mer om det kan du läsa HÄR.

På sidan SBK Tävling kan man se vilka tävlingar som finns inplanerade. Det är även på denna sida du registrerar ett konto och anmäler dig till de tävlingar du vill vara med i.


Lycka Till och glöm inte - ATT HA ROLIGT ÄR DET VIKTIGASTE!

Uppvärmning & Nedvarvning

Publicerad 2011-07-19 21:50:03 i Hundvård & Hälsa

Något som ibland glöms bort men som inte är desto mindre viktigt att komma ihåg är att man värmer upp hunden och låter den varva ner efter ett träningspass.

Det gäller i allmänhet när man tränar med hunden men förstås i synnerhet vid fysiskt anstängande aktiviteter som konditions- och muskelbyggande övningar samt sporter som agility och andra fysiskt krävande sporter.


Uppvärmningen har två huvudsyften

* För att minska risken för skador
* För att öka prestationsförmågan

Dessutom blir hunden (och du själv) mentalt förberedda vilket gör att resultatet av träningen eller tävlingen förbättras avsevärt.

Ju äldre hunden blir desto viktigare är det att man är noggrann med uppvärmningen, men även unga förmågor behöver värmas upp. Sköter man detta ökar man hundens chans till ett långt och skadefritt liv. Detsamma gäller väderlek, ju kallare det är desto viktigare med en bra uppvärmning men även varmt väder kräver att kroppen successivt värms upp.

Några tips vid uppvärmning:

* Värm upp hunden, även om det "bara" är den vardagliga träningen
* Ta god tid på dig (runt 10-20 minuter är ett minimum)
* Starta med en låg intensitet och öka sedan successivt tills den är likvärdig med den tilltänkta tränings-/tävlingsintensiteten


Nedvarvningen är heller ej att förglömma

När hunden har jobbat hårt så är musklerna varma och mjuka. Om man direkt efter träningen sätter in hunden i bilen t.ex. så kommer musklerna och blodomloppet att kylas ner för snabbt. De slaggprodukter som under den fysiska ansträngningen sätter sig i musklerna hinner då inte transporteras bort med blodomloppet och när hunden sedan ska röra på sig efter att ha varit stilla så kan den bli stel och få ont. Kanske känner du själv igen den känslan?

En förutsättning för att musklerna ska kunna återhämta sig och träningen ska ge resultat är att man faktiskt utför nedvarvning efter träning och tävling. Omvänt mot uppvärmningen så ska nedvarvningen starta i samma intensitet som den faktiska träningen/tävlingen för att sedan successivt trappas ner till väldigt lugnt. En lämplig tid för nedvarvning är 10-20 minuter.


Slutspurt på rean!

Publicerad 2011-07-17 21:18:20 i Webshopen



TVÅ VECKOR KVAR:







Bland annat finns denna med på rean:




Tic Clip är en effektiv och giftfri bekämpare mot fästingar, loppor, löss m.m.

 Giftfri

Laddad med bio-energi


Vattenfast


Luktfri


Verksam med full effekt i 2 år



Läs mer och köp till SOMMAR-REA hos www.tillhund.se

...och så gick det

Publicerad 2011-07-10 22:07:01 i Pillan, Nevill & Lillibi

Tjolahopp, nu är en lång tävlingsdag slut hälsar en trött men nöjd Nevill som slutade på 3:e plats av 22 startande ekipage i sin första agilitytävling någonsin.



Slalomen gick lite långsamt vilket resulterade i att vi kom i mål 4 sekunder över tiden och 4 sekunder ifrån en pinne! Så nära att plocka en agilitypinne på första tävlingen, men det är bara att komma igen. Jag är supernöjd att han förövrigt gick felfritt.

De återstående tre loppen blev av lite blandad kompott. 6:e plats efter att slalomen krånglade lite. 8:e plats efter att jag var lite otydlig så han sprang förbi ett hinder istället för att hoppa det. Rent slarvfel från mig så det var lite synd på ett annars felfritt lopp. Ändå bra placering av drygt 30 starter. Fjärde och sista klassen diskade vi oss i. Nevill hade fått upp tävlingstempot och förstod vad det gick ut på, han hade lite bråttom till sin belöning så han tjuvstartade och jag hade inte ens chans att hinna med.

Så sammanfattningsvis kan jag inte vara annat än nöjd. Nya tag nästa vecka när vi ska testa på att tävla i Rallylydnaden som nu är officiell!


 





Hälsningar Pillan & Nevill som är trötta men nöjda
och gissningsvis somnar som två stockar ikväll

Tävlingsdebut

Publicerad 2011-07-07 22:36:41 i Pillan, Nevill & Lillibi

Nevill han har tränat och tränat men tack vare att matte haft bulle i ugnen i två år på raken och dessutom pysslat med en hel del annat samtidigt så har tävlingsdebuten blivit något senare än den ursprungliga planen. Men i helgen är det dags!

Eftersom undertecknad har ett väldigt brett intresse inom hunderiet så får Nevill prova på det mesta. Och det gör han med glädje, en mer arbetsvillig hund får man leta efter! Det roliga är att saker och ting börjar falla på plats nu och tillsammans lyckas vi kanalisera energin i den lilla 5-kilos raketen till någonting vettigt. Eftersom Nevill tänder till extra på agilityn och verkar älska det så är det såklart det vi satsar mest på.

Hundträning ska ju vara kul för både hund och förare!

Slalomen strulade länge men det fungerar tillfredsställande nu. Sen glömdes kontaktfälten bort efter ett träningsuppehåll. Det är så gott som tillbaka men då hände något med gungbrädan. Nevill som aldrig tvekat på den började plötsligt hoppa av innan hälften och visa osäkerhet. Eftersom jag inte lagt märke till att det hänt något i samband med brädan så blev jag förstås förvirrad. Men med lite träning (och betoning på lite) så fungerar det klockrent igen. Varför jag skriver "lite träning" är för att jag bara tränade brädan 2-3 gånger per pass när jag fick det att fungera igen, märkte att det gick sämre ju fler gånger han fick gå över. Och varför fortsätta traggla med något som faktiskt fungerar? ;-)

Antagligen så tycker han att gungbrädan är en aning läskig, även om han inte visar det. Och om jag låter honom gå över den för många gånger vid ett och samma träningstillfälle så blir det en typ av avinlärning.

Nu brukar jag köra brädan en gång när han är uppvärmd och på alerten. Sen någon gång i samband med en bana eller flera hinder i kombination. Och sen eventuellt en gång på slutet - alltid med en riktigt bra belöning förstås!

Eftersom det alltid är något som måste strula så har vi plötsligt dykt på ett nytt problem. ;-) Säcken, eller den platta tunneln. När han väl lärde sig hindret i början av träningen så har han alltid utan tvekan forcerat den - fram tills nu. Tror att det är dags att packa med en burk tonfisk och bege mig till planen i morgon. För nu är det inte lång tid kvar!


Håll alla tummar och tassar för oss är ni snälla. :-)


Nevill var med på en 3-timmars vandring i svår - men vacker - terräng förra veckan:





Pillan & Nevill - satsar på nollan

Hundmassage

Publicerad 2011-07-06 21:32:20 i Hundvård & Hälsa

Massage är inte bara skönt utan har även många positiva effekter på hälsa och välbefinnande. Hundar fungerar kroppsligt väldigt lika oss människor vilket betyder att även en hund påverkas positivt av massagebehandlingar.

Det finns ungefär 250-300 muskler på en hund. De sitter i fem olika lager, vilka vi kan känna det ytliga och det strax under. Vi kan dock påverka även resten. Musklerna i en kropp har många funktioner; att skapa rörelse, skydda, skapa hållningsfunktion (jobba mot tyngdlagen), hålla samman leder, sköta muskelpumpen (blodflödet), hålla energilager och skapa värme. 

Genom massage frigörs lugn och ro-hormonet Oxytocin som ökar välbefinnandet så eventuell stress och spänningar släpper eller mildras. Hela kroppen påverkas - både muskler, olika system i kroppen och nerverna. Rent fysiskt så blir kroppen rörligare, man förebygger skador, ökar blodcirkulationen och syretillförseln, kroppen gör snabbare av med slaggprodukter och immunförsvaret stärks tack vare ökad blodcirkulation och ökad cirkulation i lymfsystemet.

Det ska alltid vara upp till hunden om den ska få massage. Första gången kanske den blir orolig -  den vet ju inte vad som är på gång. Kanske kopplar den situationen till kloklippning, att få spruta eller liknande som den känner ett visst obehag emot. Låt hunden ta god tid på sig, förr eller senare kommer den förmodligen förstå hur skönt det faktiskt är! ;-)

Man kan antingen ta med hunden till en hundmassör, som dessutom kan känna igenom kroppen efter spänningar. Kom dock ihåg att en massör aldrig ställer en eventuell diagnos - det gör veterinären! Man kan även med fördel massera hunden själv. Det ger en lugn, avkopplande stund och man stärker relationen mellan varandra. Dessutom har du chans att känna igenom din hund efter eventuella skador.

Tänk på att rasta hunden mycket både före och efter en massagebehandling!


Efter en massage kan man bli förkyld, få ont, bli frusen, få träningsvärk, få nästäppa/dropp, bli kissnödig, få huvudvärk, bli pruttig och/eller få yrsel. Det är kroppens reaktioner på att man har satt igång systemen och är snabbt övergående men tänk på att de även kan drabba hundar så var observant på hur hunden verkar må och låt den vila efter en massage!



Nevill njuter av en stunds massage


I början kan det vara lite konstigt för hunden...



...men ganska snart lär den sig att det faktiskt är en väldigt behaglig upplevelse!

VINNARE: Boende på Eriksöre Camping, Öland

Publicerad 2011-07-05 13:00:12 i Tävlingar

Vi fick otroligt många och fina bidrag till tävlingen om en semestervistelse på härliga Öland, på en av Sveriges mest hundvänliga campingar nämligen Eriksöre Camping!

Bland sex finalister kan vi nu presentera vinnaren, nämligen Bostonterrier-valpen Chandis Yoda aka "Otto":


Stort grattis till Otto och matte Beatrice Petterson!



På andra plats kom blandisen Ville med matte Elin och ni vinner ett presentkort värde 100,- hos www.tillhund.se


Ville




På hedrande 3:e plats kom följande vovvar och era mattar & hussar får en varsin rulle hundbajspåsar med knythandtag (från Till Hund) hemskickade i valfri färg om svart, rosa eller blå!




Vita schäfern Yatzhi och matte Erika



Rhodesian Ridgebacken Athos och matte Gerd



Charmtrollet Fred och matte My



Dvärgpinschern Flark och matte Maria


Tack till alla som deltog i tävlingen!

Rallylydnad

Publicerad 2011-07-03 18:45:12 i Rallylydnad

Rallylydnad är numer en officiell hundsport i Sverige och väntas stiga i omfattning och popularitet.

Det är en form av lydnad, där man istället för precision som i den traditionella lydnaden, lägger betoningen på glädje och samarbete mellan hund och förare. Man utför moment som till viss del liknar lydnadsmomenten, men istället för en tävlingsledare som dirigerar ekipaget så är banan utmarkerad med skyltar som man följer och innan tävlingen så går man, precis som i agilityn, en banvandring.

Rent praktiskt går det till så att man utför 12-20 olika moment (totalt finns det 70 olika moment inom tävlingsformen) beroende på svårighetsgrad. Det finns fyra klassar att tävla i; man börjar i klassen Nybörjare och flyttas sedan upp till Fortsättning, Avancerad och till sist Mästare. I samtliga klasser startar man med 100 poäng. En domare gör sedan avdrag för ej utförda moment, koppeldrag, fysiskt kontakt med hunden och så vidare. Slutar man på 70 poäng eller mer får man ett så kallat kvalificerat resultat och efter tre sådana kan man, om man vill, flytta upp en klass. Man erhåller även ett Rallylydnadsdiplom. Om man skulle få fullpott (d.v.s. 100 poäng) kan man genast flytta upp en plats om man skulle vilja.

I nybörjarklassen ska man ha hunden kopplad, i övriga klasser tävlar man med okopplad hund. Hunden ska ha fyllt 10 månader för att få tävla. En oregistrerad hund, d.v.s. en hund som inte är registrerad i SKK (renrasig med stamtavla) måste ha en s.k. tävlingslicens som utfärdas av SKK.

Läs mer om Rallylydnad hos SBK.



Några exempel på Rallylydnads-skyltar:












Storfors Fair

Publicerad 2011-07-01 18:32:50 i Nyheter i hundvärlden

Hela helgen finns Till Hund på Storfors Fair, en stor mässa med bland annat en av Europas största utställningar av miniatyrhästar och uppvisningar med kaniner, hundar och andra djur. Läs mer om Storfors Fair HÄR!

Till Hund är inte bara en webshop utan även ett lokalt företag i Storfors som arrangerar hundkurser, hundcafe, tipsromenader, gemensamma hundpromenader, öppna träningstillfällen och annat som hör hunderiet till. Kika gärna på den lokala bloggen tillhund.bloggplatsen.se för att läsa mer.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela