Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Hundmassage

Publicerad 2011-07-06 21:32:20 i Hundvård & Hälsa

Massage är inte bara skönt utan har även många positiva effekter på hälsa och välbefinnande. Hundar fungerar kroppsligt väldigt lika oss människor vilket betyder att även en hund påverkas positivt av massagebehandlingar.

Det finns ungefär 250-300 muskler på en hund. De sitter i fem olika lager, vilka vi kan känna det ytliga och det strax under. Vi kan dock påverka även resten. Musklerna i en kropp har många funktioner; att skapa rörelse, skydda, skapa hållningsfunktion (jobba mot tyngdlagen), hålla samman leder, sköta muskelpumpen (blodflödet), hålla energilager och skapa värme. 

Genom massage frigörs lugn och ro-hormonet Oxytocin som ökar välbefinnandet så eventuell stress och spänningar släpper eller mildras. Hela kroppen påverkas - både muskler, olika system i kroppen och nerverna. Rent fysiskt så blir kroppen rörligare, man förebygger skador, ökar blodcirkulationen och syretillförseln, kroppen gör snabbare av med slaggprodukter och immunförsvaret stärks tack vare ökad blodcirkulation och ökad cirkulation i lymfsystemet.

Det ska alltid vara upp till hunden om den ska få massage. Första gången kanske den blir orolig -  den vet ju inte vad som är på gång. Kanske kopplar den situationen till kloklippning, att få spruta eller liknande som den känner ett visst obehag emot. Låt hunden ta god tid på sig, förr eller senare kommer den förmodligen förstå hur skönt det faktiskt är! ;-)

Man kan antingen ta med hunden till en hundmassör, som dessutom kan känna igenom kroppen efter spänningar. Kom dock ihåg att en massör aldrig ställer en eventuell diagnos - det gör veterinären! Man kan även med fördel massera hunden själv. Det ger en lugn, avkopplande stund och man stärker relationen mellan varandra. Dessutom har du chans att känna igenom din hund efter eventuella skador.

Tänk på att rasta hunden mycket både före och efter en massagebehandling!


Efter en massage kan man bli förkyld, få ont, bli frusen, få träningsvärk, få nästäppa/dropp, bli kissnödig, få huvudvärk, bli pruttig och/eller få yrsel. Det är kroppens reaktioner på att man har satt igång systemen och är snabbt övergående men tänk på att de även kan drabba hundar så var observant på hur hunden verkar må och låt den vila efter en massage!



Nevill njuter av en stunds massage


I början kan det vara lite konstigt för hunden...



...men ganska snart lär den sig att det faktiskt är en väldigt behaglig upplevelse!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela