Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

En tur till södra delarna av landet

Publicerad 2011-02-27 19:49:44 i Pillan, Nevill & Lillibi

Detta veckoslut har Nevill varit med oss på en liten roadtrip ner till södra Sverige. Till skillnad från här uppe i Värmland där vi har nära metern med snö på sina håll så var det barmark och bara några enstaka snöhögar som kämpade sig kvar. Dock kände vi inte av någon värme så vårkänslorna låter sig väntas på en stund till!

Att resa med Nevill är aldrig några problem. Han har varit med på de flesta utflykter sedan valptiden - allt från Öland i söder till Norrland på tältsemester, och han finner sig överallt bara han får vara med familjen. En ordentlig motionsrunda så han dels är rastad, dels har fått göra av med energi, hör till förberedelserna inför en bilfärd och under själva färden sitter han säkert i en transportbur där han har nödvändigheter som vatten i en reseskål och några tuggben, även om det inte är ett måste. Har man ingen reseskål för vatten är det såklart viktigt att vid varje stopp erbjuda hunden vatten, inte bara varma dagar utan närhelst på året man reser.

Råttjägaren i Nevill vaknade till liv när vi utforskade omgivningarna och gick över en kulle där det var små hål efter gnagare. Luktorganen i nosen arbetade antagligen för fullt. Plötsligt såg vi en liten mus kila in under en snöplätt som låg kvar som en ensam rest, och strax efter var nosen där och jobbade. :-) Man kunde se musens väg under snön när Nevill följde den och ibland stannade han upp och la huvudet på sned för att lyssna. Det såg så kul ut!

Nu väntar en vecka av mycket motionerande - matte har nämligen fått den brillianta iden att komma i bättre form så vid milt väder blir det joggingrundor! Och kondition kan man inte få för mycket av, speciellt inte inför kommande agilitysäsong. ;-)


PS! I morgon är det sista chansen att vara med och tävla om en leksak till hunden - på tisdag presenterar vi två vinnare här i bloggen!



Varma vinterkramar från Pillan & Nevill

Hur talar hunden om att den har ont?

Publicerad 2011-02-25 21:15:43 i Skador & Sjukdomar

Hundar talar sällan om att de har ont. I alla fall inte på ett tydligt sätt. Men de kan ibland visa små tecken på att något inte står rätt till, även om de till synes beter sig nästan som vanligt och levererar samma höga energi och livsglädje!

Om din hund ofta slickar sig på ett och samma ställe kan det betyda att den har ont där. Detsamma gäller om du klappar den och den slickar din hand eller mot ditt ansikte upprepade gånger när du kommer åt en speciell del på kroppen.

Är hundens allmäntillstånd förändrat, den kanske inte lika aktiv eller istället extra aktiv kan det vara ett tecken på att något är fel. Är mat- eller drickbeteendet förändrat? Mat kan hunden klara sig utan en liten tid utan skada men vätska är alltid viktigt att den får i sig.

Ytterligare ett tecken på smärta eller sjukdom kan vara att hunden visar sig på ett sämre humör, går undan eller är aggressiv.

Du kan alltid låta en professionell och erfaren hundmassör känna igenom din hund för att upptäcka eventuella spänningar i kroppen, men det är alltid en veterinär som ställer eventuella diagnoser. Tveka aldrig att kontakta veterinär om du misstänker att din hund mår dåligt - bättre ett samtal för mycket än ett för lite, och många gånger kan de ge ett lugnande besked till en orolig husse eller matte!

Artros - en vanlig ledsjukdom

Publicerad 2011-02-23 20:54:54 i Skador & Sjukdomar

Man hör ofta om artros hos hundar och det finns en siffra som säger att ungefär en av fem hundar lider av denna skada. Artros (även kallad osteoartit eller osteoartros) är faktiskt det vanligaste ledproblemet hos både hundar och människor!

Den kroniska inflammationen sker vanligtvis långsamt och gör att ledbrosket bryts ner och pålagringar sker i och runt leden. Den kan komma som en primär sjukdom eller som en följd av andra problem med benen såsom ledsjukdomar, frakturer eller korsbandsskador.

Det är övervägande äldre hundar som drabbas, men även en hel del yngre individer. En onormal belastning på leden alternativt om en felaktig led blir belastad kan leda till att artros utvecklas. Långvarig överansträngning kan med andra ord vara lika skadligt som att hunden har ont på ett ställe men belastar en frisk led för att kompensera upp det smärtande området. Övervikt är dessutom en bidragande orsak som kan skynda på sjukdomsförloppet.

Sjukdomsprocessen fortlöper utan chans till läkning och till slut blir leden helt förstörd. Det är dock viktigt att diagnos ställs så att rätt behandling kan sättas in.

Artros kännetecknas av smärta och begränsad rörlighet i leden, och hälta av olika grad kan uppkomma. Det är inte ovanligt att hunden felbelastar olika delar av kroppen för att undvika smärtan i leden vilket även kan leda till en besvärande smärta i olika muskler som till synes inte har något med skadan att göra. Besvären blir oftast värre efter ansträngande motion och vid kallt och fuktigt väder.


Kontakta alltid veterinär om du är osäker eller har funderingar!


Mycket inomhus-träning i denna kyla

Publicerad 2011-02-21 20:55:03 i Pillan, Nevill & Lillibi

Det är sannerligen ingen värme ute nu. -20 grader är inte en rolig historia för små hundtassar, inte ens -10, och promenaderna får helt enkelt anpassas till hur pass ledsna de små tassarna blir.

Istället har Nevill och jag tränat en del inne, precis som den mesta tiden under denna långa, kalla vinter. Han som alltid är en torped verkar ha tröttnat lite på lydnadsmomenten så vi har lärt in lite annat skoj under vintern som till exempel gå slalom mellan benen under tiden jag går och att hoppa upp i mattes famn. Inget märkvärdigt egentligen men bara att göra något nytt har gett den lille pinschern ny motivation.

Förra veckan testade jag att lära in stå ifrån liggande och sittande position. Stå, eller ställande under gång, kan han redan men att ställa sig upp från sitt och ligg är ju faktiskt en helt annan rörelse för hunden. Det gick riktigt bra, han snappade snabbt upp vad jag var ute efter med hjälp av klickern, och nu gäller det bara att befästa kunskapen, få stabilitet så att han ställer sig upp utan att röra sig åt något håll och att få honom att förstå kommandot.

Och snart, även om det kanske inte känns så i skrivande stund, så blir det barmark och vi kan gå ut och träna agility!



VoffVoff från Pillan & Nevill

"Lådan" = bakdelskontroll och bättre ingångar

Publicerad 2011-02-20 19:39:11 i Träning & Inlärning

Om man har problem med ingångar, och att hunden inte riktigt får med sig baken när den ska svänga runt och sätta sig vid din sida i utgångsposition, så finns det en finurlig och väldigt rolig övning som kan underlätta. Det är dessutom bra hjärngympa och många hundar älskar övningen när de väl fått snits på den!

Det hela går ut på att hunden ska stå med frambenen uppe på en låda och gå runt den med bakbenen på backen. Hur man lär in är såklart individuellt och beroende på vilka metoder man själv föredrar, men jag börjar alltid med att belöna själva intresset för lådan. Därefter måste hunden sätta en tass på, vilket brukar vara ganska snabbt gjort, och sedan ökar man kraven allteftersom för att hunden ska få sin belöning. Vanlig operant inlärning.

Hundar har inte så bra bakdelskontroll, ibland verkar de inte ens vara medvetna om att den finns utan bakbenen bara hänger med i farten, och då kan den här typen av övningar vara riktigt nyttig!







Var kommer problem med hundmöten ifrån?

Publicerad 2011-02-16 21:51:56 i Hundens beteende

Har du problem vid hundmöten? Då är du inte ensam.

Om man börjar med att fundera över orsaken så kan man anta att det är någon av följande som är vanligast..


...osäkerhet

eller

...förväntan


Men varför är det då så vanligt att hundar är osäkra vid möten med andra av samma art? Går vi tillbaka långt i tiden när hunden levde vilt i flock, eller om vi ser till dagens vildhundar och vargar, så är det högst onaturligt att gå emot eller spatsera förbi nära inpå en främmande individ. Det skulle rent av kunna leda till döden.

En av grundreglerna för hunddjur är att undvika konfrontation och de tar hellre långa omvägar för att inte stöta på en annan flock. Skulle så ändå ske innebär det oftast slagsmål. På promenaden har hunden inget val utan måste följa med mot den mötande hunden, och är den minsta osäker så är den naturliga reaktionen att visa sig stark.

Dagens hundar är såklart avlade, inte bara för utseendet och sina förmågor, utan även på sociala egenskaper. Men det här är en överlevnadsinstinkt som sitter så djupt och får de inte träna på möten med främmande hundar och lära sig att det inte innebär ett hot så är det inte så underligt om många hundar får problem att utföra ett för oss "naturligt" hundmöte.

Lägg därtill att husse eller matte spänner sig själv och kortar kopplet varje gång en hund närmar sig - ja då är den onda cirkeln igång.


Det finns även de hundar som inte är osäkra utan de har lärt sig att andra hundar är kul! Där är effekten motsatt. Låter man valpen eller den unga hunden hälsa på varje hund man möter lär den sig snabbt att hundmöten innebär lek, att hälsa och att man får gå fram varje gång, vilket skapar en förväntan varje gång de ser en hund komma gående. Hunden vill gärna fram, och får den inte det kan man få andra oönskade beteenden som skällande, hoppande, morrande och koppeldragande i ren frustration.


Detta är två orsaker som kan ligga bakom problem vid hundmöten, och har man den kunskapen i bakhuvudet så kan det minska den egna frustrationen och man kan istället fokusera på att lösa problemet.

Om man bortser från detta så är en vanlig faktor att personen i andra änden snöret ofta påverkar mer än denne tror genom att spänna sig, utsöndra stresshormoner, ändra röstläge, spänna kopplet eller på annat sätt förändra sitt eget beteende.


Några tips till hur man kan arbeta med problemet kommer i ett senare inlägg!


Alla Hjärtans Dag-erbjudande

Publicerad 2011-02-14 17:55:25 i Erbjudanden


För att fira våra fyrbenta ♥-an så skickar vi med ett tugg-paket till alla som beställer från vår webshop under veckan. Erbjudandet gäller till och med söndag 20 februari för alla som anger "Alla hjärtans dag" i meddelande-fältet vid kassan.


TILL BUTIKEN



(Till Hund skickar alltid Fraktfritt & med Snabba Leveranser)

Kan din hund sitt - i alla situationer?

Publicerad 2011-02-14 15:47:46 i Träning & Inlärning

Kan din hund kommandot "sitt"?

Många svarar ja på den frågan, men med handen på hjärtat - om du till exempel lämnar hunden och ber den sitta när du själv befinner dig i ett annat rum... Vad gör den?

Kan den plötsligt inte sitt så är den absolut inte den första hunden! Det kanske inte ens fungerar om du vänder ryggen till den och ger kommandot, eller backar två meter och gör detsamma. Orsaken är att hundar många gånger har svårt för ordinlärning, de befäster hellre kunskapen kring andra referenser som vi kanske har svårt att klura ut eller se. Kanske du rör huvudet på ett visst sätt samtidigt som du säger ordet, pekar lite med fingret eller utför något annat tecken eller beteende som knappt är uppfattningsbart men som hunden snappar upp.

Hundar har dessutom svårt för att generalisera. Har de erhållit en kunskap på ett sätt eller på en speciell plats eller under speciella omständigheter så är det inte säkert att de klarar av uppgiften om vi ändrar förutsättningarna - det blir en helt annan uppgift för dem!

Detta gäller naturligtvis alla moment vi lär hundarna. Därför är det bra, för att befästa kunskapen, att variera sig ofta. Till exempel byta omgivning och sin egen position under träningspassen.

 

Presentation - vilka är vi?

Publicerad 2011-02-14 15:46:33 i Pillan, Nevill & Lillibi

Det har kommit in några förfrågningar om vem som ligger bakom bloggen och önskemål om en mer personlig prägel. Varför inte tänkte då jag, som heter Pernilla och till vardags sysslar med lite av varje. Förutom faktatexterna, tränings- och aktiveringstips, nyheter från hundvärlden, tävlingar och erbjudanden som redan förekommer i bloggen har jag tänkt bjuda på glimtar ur min och min fyrbente vän Nevills gemensamma liv!

Men vi börjar väl med en presentation.. ;-)

Jag har haft djur runt mig under hela min uppväxt. I hemmet fanns de flesta arter från ormar och fåglar till gnagare, katter och hundar. Stallet upptog dessutom en stor del av min tid under många år. När jag flyttade hemifrån dröjde det några år innan jag skaffade min första egna hund. Jag arbetade som butikschef inom en livsmedelskedja som var nyöppnad och där tillbringade jag långt mer än timmarna för en heltidstjänst och det kändes inte rättvist mot en eventuell hund.

Efter en tid blev det rutin på saker och ting och jag kunde dra ner på arbetstiden, dock inte så mycket att jag hade tid för en valp. Därför valde jag att hämta hem en äldre schäferherre som omplacerades. Vad jag inte visste då var att han hade haft ett tufft liv tidigare i ett hem som fysiskt misshandlade honom och det satt djupa spår. Men jag var kär. ;-) Jag kommer alldeles säkert berätta mer om denna Kim i ett senare inlägg för han lärde mig mycket om hundar och deras beteende, och framförallt att det faktiskt finns ett hjärta av guld bakom rest ragg, blottat tandkött och utfall. Ytterligare en omplaceringsschäfer har funnits i vårt liv, men han hade inte den typen av problem utan hade bara den där typiskt härliga schäfer-energin!

För tillfället är jag hemma och föräldraledig med två små pojkar, så kallade pseudotvillingar, och det upptar såklart en stor del av min tid. Men har man ett brinnande intresse för något så finner man på ett märkligt sätt extra timmar på dygnet och som ni säkert förstår så går den tiden till hunderiet.

Jag är utbildad instruktör hos Brukshundklubben, men har valt att gå min egen väg och efter en lång tids planerande beslutade jag mig för att starta upp en egen kursverksamhet. Detta sker under våren. Med den lilla busen vi har hemma nu, en 3-årig dvärgpinscher vid namn Nevill, tränar jag främst lydnad och agility. Och en massa trix bara för skojs skull! Han är dessutom min träningskompanjon och hänger med glädje med på allt från skogspromenader och klättring till löprundor och inlinesturer!

Förutom instruktörsutbildningen har jag läst diverse andra kurser som till exempel Hundens Beteendebiologi, Djurens Beteende och Djurens Kommunikation på Linköpings Universitet.



Nevill


TÄVLING: Aktiveringsleksak/hundleksak

Publicerad 2011-02-11 07:56:17 i Tävlingar



TÄVLINGEN AVSLUTAD!





Den här månaden tävlar ni om en valfri produkt från kategorin LEK/AKTIVERING ur vår webshop!


Det finns allt från bollar och mjukdjur till aktiveringsprylar som är rolig hjärngympa för hunden och ett bra komplement de dagar du kanske har lite mindre med tid.

Det enda du behöver göra är att besöka webshopen www.tillhund.se och titta ut vilken vara du skulle välja om du vann!

Två av våra läsare vinner!





Gör så här

1. Besök www.tillhund.se och leta dig fram till kategorin Lek/Aktivering, välj ut en produkt till din hund

2. Skriv en kommentar i det här inlägget med vilken vara ni har valt (Glöm inte skriva namn och mailadress då vi kontaktar vinnaren via mail)

3. Håll tummarna för att just Ni blir de lyckliga vinnarna!


LYCKA TILL!


Regler:

Att deltaga i tävlingen är helt kostnadsfritt. För att ha en vinstchans måste man följa ovanstående tre steg. Tävlingen pågår t.o.m. 28 februari 2011 och Till Hund drar slumpvis fram 2 stycken vinnare som kommer att presenteras här i bloggen samt kontaktas via mail för adressuppgifter, varpå mailadressen måste uppges. Vinsten skickas hem till vinnarna och Till Hund bjuder på frakten.


 

 

Hunden - människans bästa vän

Publicerad 2011-02-09 10:06:35 i Ett liv med hund

Visste du att hunden (Canis lupus familiaris på latin) finns i drygt 600 000 av de svenska hemmen? Flera hem har dessutom mer än en hund och man räknar med att det finns runt 800 000 hundar i Sverige, även om man inte kan veta exakt då många inte är registrerade hos Svenska Kennelklubben (SKK) och alla är heller inte försäkrade (något som annars kan ge en fingervisning om antal). Ungefär en halv miljon hundar är registrerade hos SKK.

Så du som hundägare behöver med andra ord inte känna dig ensam! Se dig om, att prata med andra hundägare på promenaden, gå kurser, träffas på brukshundklubbarna, gå på hundcafe som ökar allt mer och finna fler sätt att integrera med andra hundmänniskor kan ge ett stort utbyte både på det personliga planet och utvecklingmässigt om du tränar något speciellt med din hund. Du kommer upptäcka att det finns fler än du som vill gå gemensamma promenader och låta hundarna leka ihop!


Utomlandsplaner med hund? Tänk på rabiesvaccinationen!

Publicerad 2011-02-08 16:12:03 i Ett liv med hund

Har du tänkt ta med hunden utomlands i sommar? Då är det hög tid att börja planera redan nu, eftersom den obligatoriska rabiesvaccinationen tar runt ett halvår att färdigställa!

Rabies är en fruktad sjukdom som inte har funnits i Sverige på hundra år, men den drabbar och dödar fortfarande 40 000 - 70 000 människor årligen runt om i världen. Därför är det viktigt att vi fortsätter vara noga med vaccinationer och kontroller av hundar och andra djur som förs över gränsen till Sverige.

Orsaken till den långa tidsåtgången vid rabiesvaccinering är att hunden inte bara ska få vaccinet - den ska även antikroppskontrolleras innan vaccinationen blir godkänd och införd i hundpasset (vilket även det tar tid att få färdigt så återigen - var ute i god tid om hunden saknar pass!).


Tänk på...

...att hunden bland annat måste vara vaccinerad mot rabies för att få resa och komma tillbaka in i Sverige vid resor till många länder

...att hunden måste vara minst tre månader innan grundvaccination kan ges

...att hunden måste vara ID-märkt när den vaccineras

...att olika vaccin har olika giltighetslängd, kontrollera även vilka regler som gäller i de aktuella länderna

...att ett blodprov tas tidigast 120 dagar efter första grundvaccinationen

...att om blodprovet inte visar tillräcklig mängd antikroppar mot rabies måste proceduren upprepas (en andra grundvaccination, vänta minst 120 dagar, nytt blodprov för antikroppskontroll)

...att vissa individer med störningar i immunförsvaret aldrig kan bilda antikroppar och då kan de heller aldrig resa



Prata med din veterinär om du har planer på att resa med din hund, där får du all info och hjälp med planeringen!



Läs gärna våra tidigare artiklar:



Resa med hund


Resa utomlands med hund




Fransk Bulldogg

Publicerad 2011-02-07 20:27:23 i Ras-artiklar

Fransk Bulldogg hör till Grupp 9: Sällskapshundar. Den kallas bland annat för en stor hund i liten förpackning och hundarnas clown - ja kärt barn har många namn. Den franska bulldoggen är en liten familjehund som älskar att stå i centrum, men är inte desto mindre envis. Detta till trots finner den sig lätt till rutinerna hos sin familj. Förutom till sällskap har rasen använts som vakthund.




Att följa med till skogen är såklart en favorit, vilken hund tycker inte om det, men likväl trivs den som stadshund med övervägande promenader runt kvarteret. Man bör tänka på att rasen kräver lugna aktiviteter under de allra hetaste sommardagarna då den inte tål värme särskilt bra, och att tillgång till skugga och svalka är ett måste.

Pälsen är korthårig.

Fransk Bulldogg hör till specialklubben Svenska Dvärghundsklubben och rasklubben Fransk Bulldogg Klubb Sverige, där man kan läsa mer om man är intresserad av rasen.


Ursprungsland: Frankrike


Ett utdrag ur rasstandarden:

Helhetsintryck:
Helhetsintrycket är typiskt för en dvärgdogg. Den franska bulldoggen skall vara liten men kraftigt byggd i förhållande till sin storlek. Den skall vara kompakt med samlade proportioner.
Den skall vara korthårig, ansiktet skall vara kort och trubbigt, öronen skall vara upprättstående och svansen skall vara medfött kort. Den franska bulldoggen skall ge intryck av att vara aktiv och intelligent. Den skall vara välmusklad, ha en kompakt kroppsbyggnad och en kraftig benstomme.

Storlek/Vikt:
Vikt: 8-14 kilo

Uppförande och karaktär:
Rasen skall vara sällskaplig. Glad, lekfull, sportig och vaken. Den är speciellt tillgiven mot sina ägare och mot barn.

Färg:
Fransk Bulldogg får ha en enhetligt fawn eller tigrerad pälsfärg, med eller utan begränsade vita fläckar samt vit pälsfärg, med eller utan medelstora till stora fawnfärgade eller tigrerade fläckar.

Hemmagjord leksak/kamptrasa

Publicerad 2011-02-02 21:13:40 i Aktivering

TIPS!

Man måste inte köpa dyra kampleksaker i affären - om man inte vill.
Man kan enkelt tillverka en egen efter tycke och smak!

Ta en gammal tröja, lakan eller liknande och riv/klipp sönder i tre remsor.
Fläta sedan ihop dessa till en fläta i lämplig längd och tjocklek, och knyt sedan ihop ändarna.

Om du har ett par gamla jeans som ska kasseras så kan du med
fördel använda jeanstyg för att få en leksak med lite mera stadga i!

Som alternativ kan man klippa av en remsa tyg och istället för att
fläta så knyter man knutar med jämna mellanrum utefter tyget.


Ett bra sätt att återanvända något istället för att slänga bort. :-)




VINNARE: Hundböcker

Publicerad 2011-02-01 10:30:16 i Tävlingar

Vi har nu dragit tre vinnare till vår tävling om hundböcker, och hoppas ni blir nöjda och finner något läsvärt i dem!

Ni som inte vann önskar vi istället lycka till nästa gång då vi med jämna mellanrum presenterar nya tävlingar här i bloggen.


Vinnare blev:


Titti & Mila som vinner boken om Agility


Kerstin & hennes eurasiertik som vinner boken om Klicker


Emma & hennes taxtik som vinner boken om att förstå sin hund


Grattis till er, ni kommer få ett mail inom kort så håll utkik i mailboxen!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela