Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

VINNARE av regntäcket

Publicerad 2012-02-22 20:50:38 i Tävlingar

Nu är vinnaren dragen och den som hade tur och fick sitt namn på lotten var:

MIA

Stort grattis Mia, håll utkik i din mailbox.


Stort tack till samtliga som var med i tävlingen!

Hundbett

Publicerad 2012-02-06 20:28:17 i Skador & Sjukdomar

Hundslagsmål inträffar då och då med olika grad av allvar i följderna. Ibland går det hål på huden och det som är viktigt att tänka på är att hur obetydligt såret än må verka så gör man klokast i att låta veterinär undersöka skadan.

När den angripande hundens tänder penetrerar huden så slits en del av huden loss från sitt underlag och därunder bildas en luftficka. Blod och sårvätska samlas i fickan och skapar i den varma, fuktiga och proteinrika miljön perfekta förutsättningar för bakterier att frodas. Inte minst bakterierna som lossnade från den angripande hundens tänder.

Därför kan man med stor sannolikhet räkna med att det kommer bli en inflammation, och låter man det vara kan det inom något eller några dygn bli en kraftig sådan.

Ofta lägger veterinären dränage i såret för att var och sårvätska ska kunna rinna ut. Det är en gummislang som sitter i tre dagar och plockas sedan bort av veterinär eller hundägaren själv. Vid större sår kan man behöva sy, något som man annars är försiktig med då man inte gärna vill stänga in såret.

Antibiotika ges, ofta i form av penicillintabletter, för att hämma inflammationen.

Hunden kommer behöva ta det lugnt och ha begränsad rörelsefrihet, det vill säga koppelpromenader, tills såret är så gott som läkt och antibiotikakuren är slut. Rådgör med veterinären om du känner dig osäker.


Vems ansvar?
En annan fråga som kan dyka upp är vem som bär ansvaret för händelsen och därmed ska stå för exempelvis veterinärkostnader. I Sverige finns lagen om tillsyn över hundar och katter, och genom den lagen är du som ägare alltid ansvarig för det din hund gör oavsett om den är kopplad eller inte. Till och med om ni befinner er på er egen tomt och en annan hund (eller annat djur eller människa) kommer in på er egendom. Har du din hund kopplad på promenaden och en lös hund attackerar er, varpå er hund i försvar skadar den andra hunden så är det fortfarande du som bär ansvaret.

Undantag kan göras med stöd av bestämmelser i skadeståndslagen exempelvis om den som blivit skadad har varit medvållande till skadan, till exempel om det faktiskt råder koppeltvång i den kommunen. Dock finns många exempel på olyckliga omständigheter där hundar lyckas rymma och då blir det genast diskuterbart. Beroende på hur omständigheterna ser ut så kan ett eventuellt skadestånd alltså jämkas, men i regel gäller att du som ägare ansvarar för det din hund tar sig för oavsett vem som startade incidenten. Om du inte vill betala eventuella skadestånd eller kostnader så kan den vars hund blivit biten ställa dig inför domstol. Det bästa är naturligtvis om man kan komma överrens på ett vänskapligt sätt.

Det är vanligt att man blir rädd och chockad, ibland reagerar man med ilska. Men byt hellre kontaktuppgifter med varandra så ni kan talas vid efter att hundarna blivit undersökta i lugn och ro och när ni själva kommit över den första chocken eller obehaget.


Efter händelsen
Efteråt är det av största vikt att hundägaren agerar precis som vanligt med sin hund; i vardagen, i träning, vid hundmöten, inne, ute etc. Hundarna går ofta vidare efter en sån här situation. De som har svårast att lägga händelsen bakom sig är ofta vi själva, och som bekant så påverkar vi våra hundars beteende otroligt mycket - många gånger mer än vi själva anar!


Nu sitter sitt!

Publicerad 2012-02-04 19:46:52 i Pillan, Nevill & Lillibi

Poletten har trillat ner och Lillibi förstår nu kommandot sitt. :-)

Det funkar även i andra miljöer till exempel utomhus. Till en börjar kändes det som en evighet innan hon slog ner rumpan men det krävdes inte särskilt många repetitioner innan hon förstod vad det handlade om. Nu ska det bara befästas innan vi går vidare med ett nytt moment.







- Pillan, Nevill & Lillibi som kurar med vinterkylan utanför fönstret

MÅNADENS HUND februari 2012

Publicerad 2012-02-01 21:03:23 i Månadens Hund




"Det här är Jack, en golden retriever. Han är min fina grabb, full av spring i benen trots att han fyllde tretton i oktober. Några dagar efter sin 13-årsdag drabbades han av en hjärnblödning, men hämtade sig på ett fantastiskt sätt och hänger nu med på våra 5-6 km rundor igen och travar hela vägen! Det finns till och med energi för lite tokryck ibland!"

- matte Lotta

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela