Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Husdjursmässa i Karlstad

Publicerad 2011-03-30 10:03:34 i Nyheter i hundvärlden


Om 10 dagar är det dags för årets Husdjursmässa i Karlstad!

Mässan som under ett par år har funnits ute på Hammarö flyttar nu tillbaka in till stan, närmre bestämt till Färjestaden.

Detta innebär ett större utbud och fler utställare på mässan som finns tillgänglig 9-10 april 2011

Öppettider är 10:00-16:00 båda dagarna


Till Hund finns naturligtvis på plats med en monter!


 

Skadad

Publicerad 2011-03-29 20:47:14 i Pillan, Nevill & Lillibi

Idag när jag var på väg hem från dagis med mina små och ropade in Nevill under promenaden så väntade jag mig i vanlig ordning en komet komma farande. Istället kom det en låg liten stackare till vovve och hoppade på tre ben. På ena frambenet fanns nämligen ett otäckt, blödande sår och sista leden närmast tassen var svullen.

Lilla Nevill fick sitta i korgen under vagnen hela vägen hem och inte ens när vi var hemma hoppade han ur. En tur till veterinären resulterade i en omplåstrad voffsing, smärtstillande och antibiotika. Nu hoppas vi på snabb bättring och att Nevill slipper ha ont!






Från sjukstugan hälsar Pillan & Nevill

Freestylande cirkusclown

Publicerad 2011-03-28 20:28:56 i Pillan, Nevill & Lillibi

Jag gillar ju lite allt-i-allo när det gäller hundar och hundträning. Att man tränar en sak behöver inte utesluta en annan - snarare tvärt om!

Jag lever efter filosofin att man förbättrar sig i sin huvudgren om man breddar sig och tränar andra saker. Hunden (och man själv) lär sig att bli mångsidiga och tänka i andra banor. Man lär sig lösa problem på ett effektivare sätt och många gånger tror jag att arbetsglädjen kan öka om man gör nya, spännande saker. Sen behöver de ju inte bli korrekt tävlingsmässigt utförda om man bara gör det för skojs skull.

Satt och funderade lite på det där med hundfreestyle för ett tag sen. Egentligen kan Nevill väldigt många moment eller "trix" som skulle passa i ett freestyle-program. Jag gillar musik och båda gillar fart och fläkt - varför inte sätta ihop ett program?

Har därför den senaste tiden satt ihop några kedjor av rörelser och övningar, kollat lite på olika låtar och musikstilar och kanske sätter jag så småningom ihop ett helt program. Om det är för skojs skull eller i tävlingssyfte vet jag inte än men hur som helst är det otroligt bra för hunden både mentalt och fysiskt, det är rena gymnastiken för dem, och framförallt jätteroligt och bra för sammarbetsförmågan människa-hund!

Det bästa av allt är att man faktiskt inte måste vara det minsta dansant för att träna freestyle med sin hund, något som verkar vara en vanlig missuppfattning. Tvärtom ska man tänka på att inte stjäla uppmärksamheten från hunden!






Pillan & Nevill dansar loss

Vägen från varg till tamhund med alla dess skepnader

Publicerad 2011-03-28 15:15:14 i Hundhistoria

Hunden härstammar utan tvivel från vargen, och enbart vargen. Detta skrev vi om här. Vägen från varg till domesticerad hund är dock lång och brokig. Från att ha varit varg med någolunda enhetliga utseenden och egenskaper finns nu hunden i flera hundra olika skepnader - ca 400 raser som mer eller mindre liknar varandra.

Hur har då detta gått till? Det hela började troligtvis med att vissa individer av vargarna som levde för många tusen år sedan var lite annorlunda - de hade en mindre rädsla för människorna. Detta, och kanske även brist på mat eller viljan till mer lättfångat byte, gjorde att de började uppehålla sig i närheten av människorna och även följa dem på dess vandringar. Där fanns nämligen matrester!

Så småningom insåg även människan att man kunde dra nytta av dessa djur som hade börjat stryka omkring dess boplatser. Man fick någon som varnade för andra rovdjur och fiender, man fick värme från närkontakt med djuren och från päls, de gav föda och såsmåningom även sällskap, hjälp vid jakt och någon som vaktade boskap och gruppens barn. Kvinnor som saknade egna barn använde sig av valpar som ett substitut.

Hur vet man då detta? Jo, dels genom arkeologiska fynd och även mängder av grottmålningar. Man kan ju nästan säga att det var dåtidens blogg där människorna mer eller mindre medvetet lämnade tankar, känslor och händelser till eftervärlden - även om de kanske inte i sig vildaste fantasi skulle kunna tänka sig att någon flera tusen år senare skulle sitta vid en bildskärm och läsa om deras vardag och äventyr! ;-)

Exakt när och var detta inträffade är forskare och arkeologer oeniga om. Det finns benrester så långt som 100 000 år tillbaka, och ser man 10 000 år tillbaka finns det klara bevis för att domesticeringen var långt gången - d.v.s. människan hade under lång tid medvetet förändrat hunden och gjort den "tam", skapat "raser" som är förfäder till dagens mångfald bland hundarna. DNA:t säger mycket om hundens ursprung men är inget 100%-igt facit för när förändringar skedde. Många pusselbitar ska läggas på plats.

I det gamla Egypten (ca. 2000-1800 f.Kr.) finns gravmålningar som visar på olika typer av hundar för olika ändamål. Man kan t.ex. särskilja doggar, vinthundar, spetsar och dvärghundar. 

Skapandet av raser gick till så att man lät para individer som hade de egenskaper man kunde dra nytta av - t.ex. en god jägare eller en hund med goda vaktegenskaper. Även utseendet började förändras på köpet då hundar som i naturen inte hade haft någon chans till fortplantning nu plötsligt fick avkommor. Människan hade ändrat naturens gång till förmån för sina egna behov. Klimatförändrar, som t.ex. istiden, hade sin del i utvecklingen. Djuren blev mindre till storleken och pälsen förändrades. Längre fram började man dessutom välja ut hundar efter utseende och se var vi är idag! Det finns en hundras för varje människa och behov - på gott och ont.

Facebook-tävling om presentkort!

Publicerad 2011-03-25 08:04:28 i Tävlingar


TÄVLINGEN AVSLUTAD!



Just nu pågår en tävling för er som har Facebook!


Alla som gillar vår FB-sida och sedan delar med sig av den till sina vänner är med i
utlottningen av presentkort i vår webshop.


För varje 100-tal som "gillar" oss lottas ett presentkort a 100,- ut. Tävlingen pågår t.o.m. 31 mars 2011 och vinnarna som slumpvis lottas ut presenteras på Facebook 1 april 2011. Max 10 vinnare.


Gör såhär:

1. Klicka på länken nedan eller sök upp oss på Facebook ( "Till Hund" )

Till Hund på Facebook


2. Tryck på "Gilla"-knappen när du är inne på vår sida.

3. Tryck på "Dela" till vänster och skriv att ni är med och tävlar om presentkort hos www.tillhund.se

4. Skriv i vår logg att ni delat så vi vet att ni är med i utlottningen


Om ni redan "gillar" oss så räcker det naturligtvis med att följa punkt 3 & 4



Regler

Presentkortet kan användas till alla varugrupper i webshopen. Presentkortet går endast att användas vid ett köptillfälle och inga pengar betalas ut i mellanskillnad om man handlar för mindre. Presentkortet kan heller inte bytas mot kontanter. Däremot kan man använda presentkortet som delbetalning om man väljer att handla för en större summa. Hos Till Hund handlar du alltid fraktfritt!

Rumänska hundar hotas med massavlivning

Publicerad 2011-03-24 18:56:42 i Nyheter i hundvärlden

Rumänien har stora problem med gatuhundar, och många organisationer från Sverige och andra länder är verksamma för att förbättra livet för dessa hundar och även andra hundar som i fångenskap far illa. Men landets politiker strävar åt andra hållet. Istället för att ordna upp situationen på ett sätt som hjälper hundarna vill de lösa problemet genom massavlivning.

Den nuvarande djurskyddslagen säger att friska djur ej får avlivas, men politikerna försöker nu driva igenom ett lagförslag om massavlivning. Lagförslaget lades dock inte fram på ett lagligt sätt så en ny omröstning kommer ske inom kort.

Avlivning kommer ske genom förgiftning, att hundarna slås ihjäl, skjuts eller sätts i dödshägn utan mat och vatten. Detta enligt ett pressmeddelande från Hundhjälpen som är en av de verksamma organisationerna i Rumänien.

År 2000 förgiftades 200 000 hundar i Bukarest. Några år senare var antalet gatuhundar detsamma som innan avlivningen.  Det visar att problemet måste lösas en annan väg, men myndigheterna är nu beredda att återigen ta till dessa fruktansvärda åtgärder.


Läs hela Hundhjälpens pressmeddelande här


Hundens ursprung - vad kan vi lära av vargen?

Publicerad 2011-03-23 18:45:21 i Hundhistoria

Forskarna har länge varit oeniga om hundens ursprung, och diskussionerna har vandrat mellan att tamhunden kommer från vargen till att den är ett resultat av korsningar mellan varg, schakal och andra hunddjur.

För bara några år sedan knäcktes dock en viktig kod där man enkelt förklarat kan läsa av alla arters DNA (även om det kommer ta tid att sammanställa samtliga arter - om det nånsin går), och med hjälp av den kunskapen har man nu kunnat fastställa att hunden enbart kommer från vargen - om än långt tillbaka. Exakt när, var och hur fortsätter att vara en omtvistad gåta då forskare och arkeologer har olika teorier och svar på frågor.

Mer om de olika teorierna om hundens väg från varg till domesticerad hund kommer i ett senare inlägg.

Det viktiga är trots allt att vi vet att hunden är släkt med vargen, och kan ta viss lärdom från vargens beteende för att förstå våra hundars ursprungliga och naturliga behov. Men lika viktigt är det att vi förstår att det var många tusen år sedan som hunden och vargen gick skilda vägar och även om flera beteenden och behov är desamma så finns det lika många eller fler skillnader. Ta bara det faktum att vargar ytterst sällan skäller - hundars skall är till stor del ett resultat från kommunikationen som utvecklats med människor. Dessutom är många av studierna gjorda på vargar i fångenskap med begränsat utrymme och begränsade resurser, vilkas beteende skiljer sig markant från vargar i det vilda.

Vi kommer även ta upp skillnader och likheter i vargars respektive hundars beteende längre fram.

Vårdag

Publicerad 2011-03-22 19:57:32 i Pillan, Nevill & Lillibi

Idag har det för första gången i år varit vår i luften - på riktigt! +9 grader och en sol som smälter snö och is snabbare än smöret. Fåglarna kvittrar ikapp, åkrarna blottas och asfalten är torr - nu saknas bara tussilagons gula färg i dikeskanten.

Vad Nevill anbelangar så har det varit glädjerus, springandes i cirklar med rumpan under sig och massor av spännande dofter att sniffa på där snön tidigare legat. Soldyrkarens tid närmar sig och jag vet inte vem som njöt mest under promenaden. ;-)

Vinter och snö i all ära men nu ska det allt bli bra skönt med sommar och sol!













Vårkänslor från Pillan & Nevill

Snöoväder och hundcafé

Publicerad 2011-03-19 10:00:26 i Pillan, Nevill & Lillibi

Nevill & jag ligger lågt med all form av organiserad träning just nu. Det blir mest promenader och skogsturer, tiden räcker inte riktigt för tillfället eftersom den går åt till en del projekt. Bland annat är ett nytt hundcafé på gång där min lille hårige vän och jag kommer servera fikasugna hussar och mattar med deras fyrbenta.

På tal om skogsturer.. Häromdagen när vi var ute och utforskade en ny stig så hittade vi två kadaver efter ett vildsvin och en älg. :-( De låg bredvid varandra och jag vet inte vad dödsorsaken var. Kanske den hårda vintern som skördat många offer, eller så hade något annat hänt.

Nu ska vi återgå till att planera menyer och annat - det är visserligen inte den kulinariska upplevelsen som ska stå i centrum för cafét, utan upplevelsen i sig, men något gott ska man väl kunna hitta där. ;-)



...och vi som trodde våren var på väg överraskades av ett snöoväder!
Men det är nog slutspurten nu. ;-)




Pillan & Nevill på språng

TÄVLING: Online-kurs Klicker

Publicerad 2011-03-15 21:55:37 i Tävlingar


TÄVLINGEN AVSLUTAD!




Ny tävling för mars månad!




Gör så här

1. Maila ditt och hundens namn, samt en motivering till varför just ni ska få delta i kursen. Märk mailet "Tävling - Klickerkurs" Mailadress: [email protected]

2. Håll tummarna för att just Ni blir de lyckliga vinnarna!


LYCKA TILL!


Regler:

Att deltaga i tävlingen är helt kostnadsfritt. För att ha en vinstchans måste man följa ovanstående steg. Tävlingen pågår t.o.m. 31 mars 2011 och Till Hund drar slumpvis fram 2 stycken vinnare som kommer att presenteras här i bloggen samt kontaktas via mail, varpå mailadressen måste uppges. En klicker skickas hem till vinnarna och Till Hund bjuder på frakten.


En distanskurs kan inte på något vis jämföras med att gå en kurs "in real life" med sin hund. Men det kan vara en början, en hjälp på traven och ge motivation till att träna. Du får även tips och hjälp med frågor som dyker upp.

Till Hund erbjuder två av sina läsare en klicker-kurs online, där man under april kommer få en steg-för-steg undervisning via mail samt chans att få svar på frågor som dyker upp under tiden.

Kursen passar nybörjare inom klicker-metoden och kräver att man tränar frekvent mellan de interaktiva lektionerna för att det ska ge resultat.

Australisk Terrier

Publicerad 2011-03-15 11:16:50 i Ras-artiklar

Den Australiska Terriern hör till grupp 3: Terrier. Det är en stor hund i litet format, som klarar av samma typ av uppgifter som stora hundar klarar. Australisk Terrier utvecklades från allroundhundar som användes till allt från sällskap till råttjakt och vakt efter att ha tagits i land på den australiska kontinenten från de brittiska öarna.





Australisk Terrier, som i vardagsmun kallas för Aussie (ej att förväxlas med Australian Shepherd som även den bär detta smeknamn) är en robust hund som är tämligen lättskött - dock krävs en fast hand och något mer motion än många andra småhundsraser. Med fast hand menas någon som är konsekvent och kan vara tydlig med vilka regler som gäller för denna hund som annars kan vara ganska envis.

Pälsen är rak- och strävhårig, med en mjukare tofs på huvudet.

Läs gärna mer på rasklubbens hemsida Aussieklubben eller specialklubben Svenska Terrierklubben.


Ursprungsland: Australien (dock ursprungligen hundar från Storbritannien)


Ett utdrag ur rasstandarden:

Helhetsintryck:
Den australiska terriern skall vara alert, aktiv, sund och robust med utpräglad terrierkaraktär. Den otrimmade, sträva pälsen bildar runt halsen en tydligt framträdande krage. Kragen skall sträcka sig till bröstbenet. Det långa kraftfulla huvudet hjälper till att framhäva det robusta och kärva utseendet.

Storlek/Vikt:
Mankhöjd: Hanhundar ca 25 cm, tikar något lägre
Vikt: Hanhundar ca 6,5 kg, tikar något lättare

Uppförande och karaktär:
Rasen är i grund och botten en arbetande terrier men dess lojala och jämna sinnelag gör den lika lämplig som sällskapshund.

Färg:
Blå, stålblå eller mörkt gråblå, med djup gulröd tan-färg alternativt enfärgat röd eller rent sandfärgad. Vita tecken på bröst och tassar betraktas som fel.


Agility hemma i köket

Publicerad 2011-03-14 21:14:22 i Pillan, Nevill & Lillibi

Vi längtar tills agilityhindren kommer upp ute.
Tills dess får vi grund- och markträna...
...och tjuvtränar lite provisoriskt hemma i köket. ;-)









Kanske inte de bästa bilderna, men det är svårt att hinna fotografera i farten!
Flera saker samtidigt kan vara bökigt ibland - trots att man är kvinna... ;-)




//Pillan & Nevill som plaskar vidare i slasket

Varghybrider som husdjur

Publicerad 2011-03-11 22:07:13 i Ras-artiklar

För ett par år sedan när jag var i Kroatien så fanns på samma ort en semestrande familj med två varghybrider. De var korsningar mellan schäfer och varg.

Otroligt vackra djur men av beteendet att döma inte särskilt lyckliga. Speciellt den ena av dem var så stressad att jag nästan inte ville titta. Den sökte trygghet hos sin människoflock men kunde ändå inte slappna av. Det fanns ingen aggressivitet men däremot stor flyktbenägenhet.

Vargen är till naturen ett väldigt skyggt djur, och trots att den är släkt med våra tamhundar så innebär det inte att den klarar av att anpassa sig till ett liv med oss människor. Det var många tusen år sedan våra hundars förfäder och vargen skildes åt och hunden domesticerades till dagens tamhund. Många av de grundbehov och beteenden som finns hos hunden liknar vargens, men samtidigt har evolutionen format våra hundar till det djur den idag är och det finns även stora olikheter mellan vargen och tamhunden.

I Sverige är det inte tillåtet att äga och avla på korsningar mellan hund och varg. Sedan 1 januari 1998 är det förbjudet att hålla, avla eller sälja apor och rovdjur som sällskapsdjur. (med vissa undantag - se nedan)

Utdrag från Jordbruksverkets hemsida:

Rovdjur får inte vara sällskapsdjur


Det är förbjudet att ha andra rovdjur än hundar, katter, grävlingar och tama illrar som sällskapsdjur. Du får inte heller hålla eller sälja
  • hybrider mellan tamhund och vilda hunddjur, till exempel varg eller dingo
  • hybrider mellan tamkatt och vilda kattdjur
  • korsningar mellan sådana hybrider och vilda arter.
Hybrider som är förbjudna är första till och med fjärde generationen efter korsning mellan vilda arter och tamhund eller tamkatt.

Hundar får inte kallas varghybrid i annonser


När en hund bjuds ut för försäljning eller annan överlåtelse är det förbjudet att använda beteckningen varghybrid eller på annat sätt ange att hunden har särskilt nära släktskap med varg eller har rovdjursliknande beteende eller utseende. Detta står i artskyddsförordningen.
 

Vissa vilddjurshybrider kan vara tillåtna


Det förekommer avelsarbete för att skapa nya raser av vilddjurshybrider. Exempel på sådana är varghybriderna Saarlos Wolfhund och Tjeckisk varghund, samt vildkatthybriderna Bengal, Savannah och Chaussie.
 
Vill du föra in ett sådant djur från utlandet ska du först studera stamtavlan, där parningen med vilt djur noteras. Om de fyra senaste generationerna är fria från vilda djur får du ha djuret i Sverige.


Ett par spår i all sin enkelhet

Publicerad 2011-03-09 18:31:50 i Pillan, Nevill & Lillibi

Jag tränar ju mest lydnad och agility med Nevill, och lite sök för skojs skull. Ni vet sådär så man gömmer saker eller sig själv och hunden får leta - högst oorganiserat och bara för skojs skull och för att hundar faktiskt är födda med nosen som sitt bästa verktyg. Men idag la jag faktiskt två spår till honom. Det var länge sen jag tog mig tid till det och det märktes inte minst eftersom spårselen inte alls passade!

Men det gick bra ändå, trots djup snö på sina ställen och mycket djurspår som säkert doftade gott runt omkring och orsakade ett par avstickare så hittade han fram till sina två belöningar! :-)










"...är det redan slut?!"









Sniff, sniff från Pillan & Nevill

Hundar och värme

Publicerad 2011-03-08 21:43:45 i Hundvård & Hälsa

För varje dag som går så närmar vi oss sommaren. Våren och sommaren innebär värme - på gott och ont. Visst längtar vi efter varmare tider nu när kylan hängt i så länge, men samtidigt kan det innebära en stor fara för våra hundar.

Självklart lämnar vi inte hunden i bilen några längre stunder, framförallt inte på sommaren och vissa tider ska den inte vara där alls om inte vi är med. Påminner gärna om:


FAKTA Temperatur inuti bilen
Tidpunkt Ute Temp. Väder Bil Temp.
08.30 +14 Skugga +19
09.30 +18 Skugga +38
10.30 +20 Blandat +47
11.00 +20 Sol +58
12..00 +23 Sol +62
13.30 +22 Sol +85

(Tabell lånad från Hundsport)

Det hjälper INTE att veva ner rutan lite grann när solen ligger på. I solsken är bilen en dödsfälla för hunden - året om!

Reglerar temperaturen genom munnen
Hundar kan inte svettas som vi människor, de reglerar istället sin kroppstemperatur genom att hässja (andas snabbt/flåsa). Det finns några få svettkörtlar i armhålor, ljumskar och under tassarna men det räcker inte till för att reglera kroppstemperaturen lika effektivt som vi människor gör.

Värmeslag
Värmeslag kan drabba hundar som till exempel är instängda i ett varmt utrymme, och den vanligaste platsen är bilen. Varje år dör hundar som lämnats i bilen och man kan bara tänka sig vilken fruktansvärd upplevelse det måste vara.

Symptom på värmeslag är:

 

  • Hunden hässjar och tandköttet är tegelrött
  • Pulsen ökar och hunden får svårt att andas
  • Kräkning/diarré
  • Hunden är förvirrad och orolig, kan få kramper
  • Medvetslöshet
  • Förhöjd kroppstemperatur (Kan vara upp emot 42 grader då den är medvetslös, normalt har en hund 38-39 grader men individuella avvikelser kan förekomma - ta tempen på din hund vid några tillfällen, samma tid varje gång, för att veta just din hunds normala kroppstemepratur)

Om hunden blir dålig och man misstänker värmeslag bör man...

...flytta den till skuggan
...kyla ner den med svalt vatten alternativt spola med vattenslang över hundens mage och huvud
...försöka få den att dricka vatten om den är vid medvetande
...om man har tillgång till en termometer så bör man hålla regelbunden koll på hundens kroppstemperatur - det är viktigt att få ner temperaturen till 39-40 grader, sedan kan man svepa in hunden i en våt handduk (detta kan man göra varma dagar även om hunden inte fått värmeslag)

Även om hunden verkar återställd efteråt så bör man kontakta en veterinär för rådfrågan och undersökning!


Allmänt om tävlingsformen Lydnad

Publicerad 2011-03-06 09:27:15 i Lydnad

Att träna och tävla i lydnad/lydnadsprov är ett utmärkt sätt att aktivera sin hund, och man har dessutom nytta utav många av momenten i vardagen. Lydnadsträningen handlar mycket om precision och att finslipa detaljer. Hur petig man vill vara med träningen och hur precist man vill att hunden utför momenten är naturligtvis helt upp till en själv och vad som passar varje ekipage.

Det finns fyra olika klasser i stigande svårighetsgrad; Klass 1, klass 2, klass 3 och Elitklass. Varje lydnadsklass innehåller ett visst antal moment som ska utföras med största möjliga precision, och dessa poängsätts av domare. När man lyckats samla ett visst antal poäng i en klass kan man välja att bli uppflyttad till en högre klass. Man kan tävla i olika klasser samtidigt, men när man fått pris i en klass kan man inte gå tillbaka och tävla i en lägre klass.

För hundens del spelar det ju ingen roll om man tävlar utan träningen räcker gott och väl till för aktivering, men vill man ändå tävla i lydnad, som ju är kanonroligt, med sin hund kan man gå in på SBK och SKK för att söka efter tävlingar. Även andra klubbar kan arrangera lydnadstävling. Numera hittar man tävlingarna och anmäler sig till dem på sbktavling.se

Länk till SBK's sida för de olika tävlingskalendrarna! (välj "Till tävlingar..." vid länken "Lydnadsprov" för att se aktuella lydnadstävlingar)

Hunden måste vara 10 månader fyllda för att få börja tävla i klass 1, och sedan 2008 får alla hundar - oavsett om de är registrerade eller inte - tävla, så länge de är ID-märkta med tatuering eller chip. (Vilket förövrigt alla hundar födda efter 1 januari 1997 ska vara) Oregistrerade hundar (d.v.s. oregistrerade i SKK - Svenska Kennelklubben) behöver få en speciell tävlingslicens, mer om detta kan du läsa HÄR och ansökan finns HÄR.



Vi kommer fördjupa oss om varje klass i senare inlägg.

Fryskotten har fått hår på bröstet!

Publicerad 2011-03-04 14:47:42 i Pillan, Nevill & Lillibi

Min lille plutt har fått hår på bröstet! Är han officiellt vuxen nu?! ;-)

Skämt åsido, men det är en riktig liten soldyrkande fryskotte till hund jag har. Det tog en evighet att få honom rumsren när vi fick hem honom, och det underlättade inte att han kröp ihop och vägrade gå när det var lite regnigt, blåsigt och kallt ute. Det kanske i och för sig inte är så konstigt att man fryser när huden under magen, på undersidan halsen, insidan av bakbenen och i "armhålorna" saknar päls.

Men vi kämpade på och jag har alltid försökt att inte klä på honom kläder i onödan. Självklart har han täcke om det finns risk för att han ska frysa jättemycket eller bli dålig, men ett par minusgrader om det inte blåser för mycket eller ett sommarregn klarar han gott av utan täcke. Det har resulterat i en hund som faktiskt tycker om promenaderna trots dåligt väder och han har satt päls - tjockare päls rent generellt och vissa partier som tidigare inte var pälsbeklädda stoltserar nu med lite lurv!





Och vet ni vad - han kan till och med kliva i vattenpölarna på sommaren numera! *Ritar ett stort kors i taket* (Även om han avskyr att bada och gärna ligger och gassar i stekande het sol)

När jag arbetade i butik så följde Nevill med till jobbet, och innan vi öppnade butiken på morgonen så låg han oftast i skyltfönstret där solen lyste in - där blev det VARMT!


Ps! Nu är vi inne i mars = Vårmånad!


Pillan & Nevill som väntar på våren

Rottweiler

Publicerad 2011-03-02 19:30:16 i Ras-artiklar

Rottweilern hör till grupp 2: Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.  Det är en kraftfull hund, både fysiskt och mentalt, som kräver en fast hand och ett stort engagemang av sin ägare för att fungera bra, men det är även en mycket vänligt sinnad hund som många gånger är en kär vän i barnfamiljer.




Rottweilern är en mycket gammal hundras och användes tidigare som vakt- och boskapshund. Det är en utmärkt brukshund då den präglas av arbets- och samarbetsvilja samt ett mod och en naturlig skärpa. Den används många gånger som tjänstehund. En rottweiler mår allra bäst då den får flera timmars motion och hjärnstimulans dagligen, och har man inte den tiden eller vet med sig att man efter en tid tröttnar på att ägna så många timmar till hundträning så bör man se sig om efter en annan ras.

Man kan läsa mer om rasen hos dess specialklubb Svenska Brukshundklubben eller hos Svenska Rottweilerklubben.

Ursprungsland: Tyskland


Ett utdrag ur rasstandarden:

Helhetsintryck:
Rottweilern är en medelstor till stor, kraftig hund, varken klumpig eller lätt, inte högställd eller luftig. Den välproportionerliga, kompakta och kraftiga kroppen skall ge intryck av stor styrka, rörlighet och uthållighet.

Storlek/Vikt:
Mankhöjd
Hane:
        61-68 cm;
        61-62 cm liten
        63-64 cm medelstor
        65-66 cm stor = korrekt storlek
        67-68 cm mycket stor
Tik: 
        56-63 cm;
        56-57 cm liten
        58-59 cm medelstor
        60-61 cm stor = korrekt storlek
        62-63 cm mycket stor

Vikt
Hane: Ca 50 kg
Tik: Ca 42 kg

Uppförande och karaktär:
Rottweilern är till sin grundläggande natur vänlig och godmodig. Den är barnvänlig, mycket tillgiven, följsam, lydig och arbetsvillig. Den ger ett rustikt intryck och dess uppträdande är självsäkert, nervfast och oförskräckt. Den reagerar med stor uppmärksamhet på omgivningen.

Färg:
Färgen skall vara svart med väl avgränsade tecken, i en mättad rödbrun nyans, på kinder, nos, halsens undersida, bröst och ben samt över ögonen och under svansroten.

VINNARE: Aktiveringsleksak/hundleksak

Publicerad 2011-03-01 11:17:33 i Tävlingar

Två vinnare från vår tävling om hundleksaker/aktiveringsprylar är nu dragna, och Till Hund tackar återigen för det stora intresset av våra tävlingar.

Vinnare denna gång blev:


Goldenkillen Scott & hans matte Elisabeth som vinner ett UFO

Ett helt gäng aktiva hundar med deras två mattar
som dessutom har förmånen att få arbeta med hundar! Ni vinner en aktiveringsflaska


Grattis till er (håll utkik i mailboxen)
och till er som inte hade turen på er sida denna gång önskar vi lycka till i nästa tävling!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela