Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Regler för Till Hund's julkalender 2011

Publicerad 2011-11-30 20:31:59 i Tävlingar





www.tillhund.se arrangerar i bloggen tillhund.blogg.se en julkalender som sträcker sig från 1 december 2011 till 24 december 2011.



Varje dag öppnar vi en ny lucka där du som läsare har chans att vara med och tävla om en produkt från webshopen. En ny produkt varje dag och alla som deltar har lika stor chans att vinna genom att slumpen avgör.

Under måndagen efter varje vecka som passerat publicerar vi föregående veckas samtliga vinnare här i bloggen. Om du har en egen blogg som du angett länkar vi denna från ditt namn om du publiceras som vinnare.

Vi kontaktar vinnarna via mail, kom därför ihåg att alltid ange din mailadress i kommentaren där du deltar i tävlingen. Mailadressen kommer endast Till Hund tillhanda och vi använder den endast i syfte att kontakta vinnarna.


Att deltaga i tävlingarna är helt kostnadsfritt och öppen för samtliga läsare med undantag för anställda hos Till Hund och anhöriga till desamma. Det är tillåtet att delta i så många lucköppningar som man önskar. För att ha en vinstchans måste man ange en giltig mailadress och kommentera till det inlägg som man väljer att tävla i. Tävlingen pågår t.o.m. 23:59 aktuell tävlingsdag och bidrag som lämnas därefter plockas bort. Vinnarna presenteras måndagen efter varje vecka som vi öppnat luckor i kalendern. Vinnaren kommer att presenteras här i bloggen samt kontaktas via mail för adressuppgifter. Mailadress-fältet syns endast för blogginnehavaren och dessa kommer aldrig att användas i något annat syfte än för att kontakta tävlingsvinnarna. Vinsten skickas hem till vinnarna och Till Hund bjuder på frakten.




GOD JUL ÖNSKAR VI PÅ TILL HUND!

 

VINNARE: Latexägg

Publicerad 2011-11-29 13:19:32 i Tävlingar


Till Hund gratulerar vinnaren av ett latexägg:


IDA ERIKSSON


...och passar på att tacka för alla spännande bidrag i tävlingen.
Vi önskar alla tävlingsdeltagare lycka till med den fortsatta träning
och välkomnar er att ta chansen i fler tävlingar som dyker upp här i bloggen!



Årets julkalender hos Till Hund

Publicerad 2011-11-28 16:00:00 i Tävlingar

På torsdag 1 december kör vi igång Till Hund's julkalender här i bloggen!

Varje dag presenteras en ny tävling där du har chansen att vinna en produkt ur webshopen www.tillhund.se

Julkalendern pågår fram till julafton och vinnarna presenteras måndag efter varje vecka.







Varmt välkomna att kika in och delta i kalenderöppningen här hos tillhund.blogg.se!



Lek på rätt sätt med hunden, variera dig gärna!

Publicerad 2011-11-27 21:18:40 i Träning & Inlärning

Som vi nämnt i ett tidigare inlägg här i bloggen så kan man belöna hunden på en mängd olika sätt. En av metoderna är genom lek eftersom de flesta hundar är lekfulla individer och även den lugnare hunden går att locka till lek vilket brukar vara ett uppskattat inslag i vardagen.

Genom att leka med hunden för att fånga dess intresse och att lekbelöna så gör man inte bara hunden intresserad av fortsatt arbete utan man bygger dessutom på relationen mellan hund och människa. Vid lek på rätt sätt så kommer hunden lära sig att samspela med dig, respekten för dig ökar i takt med att leken fortgår på dina villkor och hunden kommer se dig som en rolig förare som den gärna följer, dels för att det rätt som det är händer någonting skoj, dels för att den känner sig trygg med dig - du har ju koll på läget!

Vad menas då med lek på rätt sätt? Regel nummer 1 är att all lek ska ske på DINA villkor. Känner du inte att du har full kontroll på situationen - avbryt! Det kan vara om hunden exempelvis hoppar och biter på dig, försöker ta en eventuell leksak ifrån dig innan du "satt igång leken" eller att den "äger" bollar och andra leksaker genom att springa med dem ifrån dig. Gör den det, ha då hellre en långlina så du kan hindra hunden från denna katt-och-råtta lek. (Hur man lär hunden att komma tillbaka med leksaker eller släppa på kommandot "loss" tar vi upp i ett senare inlägg.)

Om du avbryter leken så snart hunden går överstyr så kommer den snart att inse vikten av att följa dina regler. Många gånger kan det vara mer effektivt än ett uttjatat "nej".


Hur kan man leka med sin hund?
Hundar, och även andra djurarter, leker på olika sätt. Man pratar om Objekslek, Rörelselek och Social lek.

Vid objektslek använder hunden, som begreppet antyder, något form av objekt vid leken. Det kan vara i princip vad som helst som hunden finner intressant - allt från pinnar i skogen till hundleksaker eller dina dyraste skinnskor. Det som startar leken är ofta nyfikenhet, hunden testar hur den smakar och luktar, hur den känns att tugga på, springa med eller kasta med. Ju intressantare hunden tycker att objektet är desto mer intensiv blir leken. Objektsleken kan vara på egen hand eller tillsammans med en annan individ - då blir det en kombination av objeks- och social lek (se nedan).

Detta kan vi människor utnyttja genom att vara påhittiga, prova olika typer av föremål som man inte är rädd om och som hunden inte kan ta skada av. Vissa hundar har starka lekinstinkter från början medan andra hundar, framförallt mer mjuka, undergivna eller osäkra hundar kan behöva mycket hjälp på vägen för att ens vilja ta ett föremål i munnen. Många gånger springer den typ av hund efter men nöjer sig med en kort nosning. Föremålsintresset varierar mycket mellan olika individer.


Vid rörelselek springer och hoppar hunden, den busar och använder sin kropp på de mest tänkbara och otänkbara vis. Denna typ av lek sker oftast ensam men kan ibland innefatta en kompanjon. De flesta har kanske sett en hund, ofta valpen eller unghunden, springa och göra konster eller sätta av i stora cirklar med baken under sig. Det kan vara ren glädje eller överskottsenergi som är upprinnelsen till det här beteendet. Ibland görs den som en invit till andra hundar, när den vill få igång en...


...social lek! Vid social lek har hunden en lekpartner och det kan vara en annan hund, ibland en annan djurart eller - du! Man kan springa, brottas, kampa och undersöka saker tillsammans. Man kan leka med eller utan ett föremål. I den här lekformen bygger man en stark relation till sin hund men det gäller att hunden inte får övertaget eller känner att den är starkare än dig. Med en tuff eller dominant hund ska du vara observant på beteendet vid kamplek, framförallt om du själv är en väldigt mjuk person. Återigen - leken ska vara på dina villkor.


Oavsett lekform så är Tipset med stor T: Släpp loss, både kroppen och fantasin. Ett halvhjärtat lekförsök kommer troligtvis resultera i en hund som hellre nosar i backen eller tittar åt annat håll. Ju skojigare och mer oförutsägbar du är i leken desto större möjlighet har du att fånga din hunds intresse och engagemang. Och vad som hunden anser vara kul det kan bara den avgöra. Prova dig fram!




Läs artikeln om olika belöningsformer här!



Godkänt lagförslag, massavlivning

Publicerad 2011-11-23 23:10:43 i Nyheter i hundvärlden

En tragisk nyhet nådde under gårdagen hundvärlden då parlamentet i Rumänien röstade för en massavlivning av samtliga gatuhundar. Detta kommer ske genom förgiftning och genom att svältas ihjäl enligt Hundhjälpens pressmeddelande. Icke-statliga organisationer kommer ej att ges möjlighet att hjälpa de hundar som sitter i dödshägn.

(Läs vår tidigare artikel här i bloggen)





LÄS PRESSMEDDELANDET HÄR




Regelrevidering Lydnad

Publicerad 2011-11-20 21:51:03 i Lydnad

På DENNA LÄNK finner du reglerna för Svenska Brukshundklubbens samtliga tävlingsgrenar och provformer. Några nyheter blir det inför 2012 vad gäller lydnadsreglerna och på ovannämnda länk finner du även en sammanställning över skillnader mellan de gamla och nya reglerna.


Här kommer ett axplock från Lydnadsproven (även Bruksproven har genomgått förändringar i reglerna).
Till exempel...

...har vissa koefficienter ändrats vid poängräkning

...har avståndet mellan hundarna i klass 1's "Platsliggande" ökats från 5 meter till 7 meter

...har avståndet till föraren i samma moment minskats från 20 meter till 10 meter

...behöver föraren i klass 1 inte längre invänta order från tävlingsledaren vid apportering utan föraren bestämmer själv när denne kommenderar "Apport"

...ska förarna vid klass 2's "Platsliggande" inte gå utom synhåll för hundarna utan stanna synliga på ett avstånd om 30 meter

...momentet inkallande med ställande försvinner från klass 2 och ersätts med "Inkallande" liknande momentet i klass 1 men från ett avstånd om 25 meter

...har momentet "Platsliggande" i klass 3 ändrats i fråga om tid från 4 till 3 minuter

...utgår momentet "Inkallade med ställande och läggande" och ersätts med "Inkallande med ställande" i klass 3

...momentet "Helhetsintryck" kommer tillbaka till klass 3


Med andra ord så har många av reglerna blivit "snällare".



Analkande tävling

Publicerad 2011-11-16 20:18:48 i Pillan, Nevill & Lillibi

Om två veckor ska Nevill och jag köra vår sista tävling för i år i agility. Har inte hunnit träna så mycket som jag vill, men de gånger vi kör så känns han otroligt fräsch och lyhörd. Trots raketen i baken så vänder han på en femöring bara jag är med och visar vägen.

Han har dessutom blivit mer självständig och kan jobba ut ifrån mig på ett helt annat sätt, och har börjat sätta kontaktfälten ordentligt (även om vi aldrig haft problem med hoppade kontaktfält så vill jag få till ordentliga tramp för att det inte ska bli missar när farten ökas).

Slalomen är på fram-marsch igen med undantag för ingången som har backat tillbaka lite och det har helt enkelt med farten att göra. Det är inte helt befäst och då blir det missar och slarv när han kommer för snabbt så jag får bromsa och hjälpa honom in. Det begränsar oss lite men i nuläget går det bra. Till de högre klasserna så måste det sitta.

Hur som helst, det var en snabb uppdatering från två agilitynördar! ;-)



Frostiga kramar från oss!


December blir fylld av tävlingar!

Publicerad 2011-11-14 07:45:00 i Webshopen



Ni som gillar spänning ska naturligtvis inte missa att kika in hos oss varje dag under december månad.
Då finns nämligen
Till Hund's adventskalender här i bloggen och varje dag kommer en ny lucka att öppnas med chans för någon läsare att vinna en produkt från webshopen.

TÄVLING: Latexägg

Publicerad 2011-11-11 08:12:00 i Tävlingar

Nu är det dags för en ny tävling hos Till Hund!

Tre trogna läsare vinner vårt populära Ägg i latex från Lanco som kan användas både till träning, lek och vid olika vardagsövningar.

Det är en liten och smidig pipleksak som du med fördel har i fickan eller handen och tar fram vid behov, för att avleda hundens uppmärksamhet från något annat eller för att snabbt belöna ett önskat beteende. Den är populär vid utställningar och liknande, i ett hållbart latexmaterial och handmålad. Naturligtvis helt giftfri!


Ca 6x4 cm



Det enda du behöver göra är att kommentera detta inlägg och berätta vid vilken situation du tror att du skulle ha bäst nytta av Ägget! (Vinnaren dras sedan slumpvis bland alla som deltagit)

**Glöm inte att ange en giltig mailadress för att du ska kunna bli kontaktad vid eventuell vinst**


LYCKA TILL!



Regler:
Att deltaga i tävlingen är helt kostnadsfritt. För att ha en vinstchans måste man följa ovanstående steg. Tävlingen pågår t.o.m. 27 november 2011 och vinnaren presenteras kort därefter. Vinnaren kommer att presenteras här i bloggen samt kontaktas via mail för adressuppgifter, varpå mailadressen måste uppges. Mailadress-fältet syns endast för blogginnehavaren och dessa kommer aldrig att användas i något annat syfte än för att kontakta tävlingsvinnarna. Vinsten skickas hem till vinnarna och Till Hund bjuder på frakten.


Noskvalster hos hund

Publicerad 2011-11-09 15:10:00 i Skador & Sjukdomar

Har din hund irritation runt nospartiet, frustar och nyser mer än vanligt? Då skulle det kunna vara fråga om noskvalster.

Noskvalster är en parasit som lever i nosen och bihålorna. Man kan se dem med blotta ögat i bra ljus; runt 1mm på längden och ovala till formen. Noskvalster är ofarliga och hunden påverkas normalt sett inte i övrigt men man bör rådfråga veterinären om behandling då det är irriterande för hunden. Ett annat symptom för noskvalster hos hund är försämrat luktsinne.

Det tycks vara vanligt, kanske till och med vanligast, med noskvalsterinfektion i just Norden (främst Sverige och Norge) men det förekommer i princip över hela världen. Det smittar troligtvis vid fysisk kontakt exempelvis när hundar nosar på varandra, men noskvalstren finns i naturen så smittan överförs inte enbart direkt från en individ till en annan. Parasiten kan överleva flera veckan utan värddjur sålänge den har en fuktig omgivning att tillgå.

Svårigheten ligger i att ställa en säker diagnos. Det går nämligen inte att till fullo säkerställa att hunden faktiskt har noskvalser om man inte söver hunden eller obducerar en hund som avlidit. Därför ställs de flesta behandlingar till hundar som troligen har drabbats av kvalstret.


(Det latinska namnet för noskvalster hos hund är Pneumonyssoides caninum)

Olika former av Lydnad

Publicerad 2011-11-07 10:02:00 i Lydnad

Hundträning och tävling kan vara en djungel av former, regler, klasser, moment och annat. Lydnad är inget undantag. I denna artikel får du kortfattad hjälp att bena ut de olika formerna av lydnad...


Allmänlydnad
Ett vanligt begrepp, som även kan kallas exempelvis vardagslydnad, och syftar till just den vardagliga lydnaden. Man tränar hunden för att få en fungerade relation och en lydnad som hjälper oss och våra hundar när de både till vardags och vid olika typer av situationer ställs inför prövningar. Kurser i Allmänlydnad arrangeras på Brukshundklubbar och hos privata aktörer.


Lydnadsprov ("Lydnad")
En tävlingsform som till vardags ofta benämns bara som "Lydnad" där hunden tillsammans med sin förare ska utföra olika typer av moment inför en domare, vilka sedan poängsätts efter prestation. Man börjar i Klass 1 och kan sedan avancera vidare till Klass 2, Klass 3 och Elit. I denna gren kan alla hundar, både renrasiga och oregistrerade tävla. Oregistrerade/blandrashundar behöver en tävlingslicens.


Lydnadsprogrammet/Brukslydnad
Det man menar med "Brukslydnad", är en tävlingsgren liknande det ovannämnda Lydnadsprovet. De fyra klassindelningarna skiljer sig genom att istället heta "Appellklass, Lägre Klass, Högre Klass och Elitklass" Det hör till Brukshundklubbens s.k. Bruksprov och hör ihop med en specialgren (fältprov) som man väljer själv:

- Skydd, där hunden tränas i att bevaka, förfölja och gripa en figurant. Man iscensätter ett angrepp och hunden ska skydda och försvara sig själv och föraren. I denna gren får endast hundar av bruksraser tävla och det krävs dessutom en speciell licens.

- Sök, där hunden ska leta rätt på olika personer, figuranter. Man tävlar i fyra olika klasser; startar i apellklass och kan sedan avancera till lägre klass, högre klass och till sist elitklass. Endast hundar registrerade hos Svenska Kennelklubben får tävla.

- Spår, där hunden ska följa spåret efter en människa. Detta är den vanligaste bruksgrenen och även här finns det fyra olika klasser enligt ovan. Endast hundar registrerade hos Svenska Kennelklubben får tävla.

- Rappport, där hunden självständigt ska springa från en punkt till en annan för att "lämna ett meddelande" från en person till en annan. Den måste ensam färdas den sträckan och leta upp sin förare.

Man tävlar alltså i lydnad + en av ovan presenterade specialgrenar. Vill man tävla i Bruks krävs att man har en hund som är registrerad, det vill säga renrasig med stamtavla, hos Svenska Kennelklubben. Det finns dessutom en gren som heter IPO (Internationell prövningsordning), där det ingår skyddsarbete, spår och lydnad samt ett par andra varianter av brukshundprov.

Brukslydnaden liknar lydnadsprovet men skiljer sig åt något i momenten.


Rallylydnad
Rallylydnad blev en officiell tävlingsgren sommaren 2011 och riktar sig till den vanliga familjehunden där tyngdpunkten ligger på glädje, samarbete och utstrålning till skillnad från tidigare nämnda lydnadsformer där även precision är en viktig aspekt. Man genomför en bana med olika moment som man läser på skyltar istället för att någon kommenderar momenten. Man blir sedan bedömd av domaren och får avdrag i poäng för olika typer av misstag man kan göra.

Det finns fyra olika klasser att tävla i och man startar i Nybörjarklass för att sedan kunna avancera till klasserna Fortsättning, Avancerad och Mästare.

I denna gren kan alla hundar, både renrasiga och oregistrerade tävla. Oregistrerade/blandrashundar behöver en tävlingslicens.


Nevill tar ett enkelt spår

Publicerad 2011-11-05 19:33:04 i Pillan, Nevill & Lillibi

Oj, tiden går fort och nu var det visst en hel månad sen jag senast bloggade! En hel del av tiden går bland annat åt till hunderiet, kurser och annat skoj så jag ska försöka bättra mig på bloggandet och kanske dela med mig av en del tips som mina kursdeltagare får och som fungerat bra.

Här kommer i alla fall en liten film på Nevill som jag testade att lägga ett enkelt spår till häromdagen. Har inte spårat sen förra vintern men han var snabbt med på noterna. Inga markerade föremål eller så utan bara ett ganska kort, enkelt spår (som dock inte var helt enkelt att hänga med och filma i farten!) Jag lägger som jag skrivit tidigare endast spår i aktiveringssyfte och för att han tycker så mycket om det.

En liten miss på slutet när han går lite för långt till höger av spåret men han sniffar till sig belöningen ändå. Notera gärna när han fastnar med linan, vad snabbt han tänker om, går tillbaka och hittar en annan lösning. En av de positiva fördelarna med operant inlärning där hunden lär sig att tänka själv och dessutom blir väldigt lätt att lära nya saker!






Höstiga hälsningar från
Pernilla & Nevill!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela