Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Ökad arbetslust genom HUR vi belönar

Publicerad 2012-06-10 18:32:00 i Träning & Inlärning

I förra inlägget kunde du läsa om vikten av en bra belöning, d.v.s. belöningskvaliteten. Belöningen måste hela tiden dra starkare än det som eventuellt konkurrerar med oss och de aktiviteter vi planerat för hunden.

Men det är inte bara viktigt vad vi belönar med, utan även hur vi belönar.

Vi ska vara oförutsägbara i belöningarna. Om hunden inte vet exakt vad som kommer och när så är det troliga att den kommer bli mer på tårna. Det blir lite spännande.

Om det ibland kommer en bit köttbulle, ibland en torr levergodis, ibland en boll eller kamptrasa och ibland en ostbit så undrar hunden vad som kommer härnäst. Den vågar heller inte chansa på att gå miste om nästa goda eller roliga som kommer upp, förutsatt att det till största delen är någonting som hunden allra helst vill ha.

Vi tjänar alltså på att variera det vi har i belöningssäcken.

När ska man belöna då?
Vid nyinlärning, när vi lär hunden någonting den inte kunde sen tidigare, så ska belöningsfrekvensen vara 100%. Vi ska alltså belöna varje gång hunden "gör rätt" för att den ska kunna lista ut vad det är vi är ute efter.

När vi kommit en bit i inlärningen, vi kanske vill att den ska stanna längre stunder, gå fot en längre bit eller utföra flera redan inlärda moment/trick i följd. Då ska belöningen, oavsett vad det är, komma där hunden som minst anar det (förutsatt att den "gör rätt" och är i den sinnesstämning vi vill ha den). Om hunden vet att belöningen kommer komma efter var 10:e steg, "för det gör den alltid", så är det troligt att hunden går och segar lite för att sedan vid det 10:e steget tagga till alternativ stanna (om man inte har en hund som ser arbetet i sig som belönande vill säga).

Vi ska alltså överraska hunden med varierade belöningar när den förtjänar det som mest men förväntar det som minst. Hunden kommer bli mer alert och den kommer öka uthålligheten successivt eftersom den blir trygg i tanken att det förr eller senare kommer någonting som är gott i magen eller roligt att leka med.

Vi kan dessutom variera var vi belönar.
Återigen, vid nyinlärning är det väldigt viktigt med belöningsplacering. Tänk att där belöningen är, där kommer hunden i det färdiga momentet att vara eller dras mot. Tränar jag in fotgående och alltid belönar en meter bakom sig själv så kommer man ha en hund som går en bit bakom i fotgåendet. Jag jobbar tillexempel mycket med bakåt-tänk i många moment, som läggande och ställande under gång. I början när jag bryter ner momentet, och även längre fram i kedjan, kastar jag belöningen bakom hunden. Den kommer i det färdiga momentet inte "smyga" några steg utan stanna tvärt eftersom man dels fått in en "tvärnit-känsla" i kroppen på hunden genom belöningsplaceringen och dels har man fått en förväntan bakåt som gör att hunden inte drar sig framåt. Varför ska den gå fram något eller några steg när belöningen kommer komma bakom?

När hunden kan momenten så kan vi variera var vi belönar, ibland springer vi med själv och får med oss hunden i en lek i samband med belöningen, ibland kastar vi belöningen till hunden och ibland iväg någonstans så hundens jaktinstinkt väcks till liv. Vi kan även lugnt gå tillbaka till hunden med belöningen.


Sättet att belöna, och vad vi belönar med, avgör i regel hur hunden beter sig och vilken energinivå den har. På så sätt kan vi lära oss att styra vilken energinivå vi vill att hunden ska ha vid olika tillfällen och i olika övningar/moment.





Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela