Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Agility

Publicerad 2011-07-30 21:58:16 i Agility

Agility är en av Sveriges mest populära hundsporter, och lockar deltagare och åskådare tack vare glädjen som genomsyrar alltifrån publiken till ekipagen och arrangörerna.

Ordet agility betyder "snabbhet, vighet" och det är en träffande beskrivning. Det är snabbt, fartfyllt och underhållande - både för utövare själva och åskådare och ledorden är SAMARBETE och KOMMUNIKATION mellan förare och hund.

Man ska på kortast möjliga tid och med minsta möjliga antal fel ta sig igenom en bana med olika typer av hinder. Vill man tävla kan man göra det individuellt eller i lag och hunden måste vara 18 månader fyllda. Man kan egentligen börja träna agility redan med en valp, men större krav, ansträngning och hopp bör man vänta med tills hunden är färdigvuxen. 1 års ålder brukar vara en bra riktlinje.

Man ska på tiondels sekunder kunna styra hunden genom en bana och få den att välja rätt hinder - inte sällan på avstånd från hunden. Det innebär att hund och förare måste vara ett med varandra, kunna förstå och läsa av samt ha tillit och förtroende.

Även om det ofta ser plätt-lätt ut så är faktiskt agility en form av lydnad på högsta nivå och det krävs mycket träning för att kunna prestera bra på tävlingbanan. Att lära hunden hoppa över hinder kan i regel vem som helst göra utan större erfarenhet, men det är själva "handlingen" som man får lägga ner tid på. Att få hunden att förstå vilken väg den ska ta, vilket hinder den ska hoppa och att arbeta bort från föraren är inga självklarheter och olika hundar har olika lätt eller svårt för den här typen av träning.

Något mer som inte är helt lätt är att hitta balansen mellan ett högt tempo, att kunna hantera farten på sin hund och att undvika att hunden blir stressad.

Oavsett om man vill tävla eller nöjer sig med att träna agility så är det en oerhört bra aktivitet. Hunden får motion och mental stimulans, man stärker relationen mellan varandra och hunden blir lyhörd för dig som förare.


Fakta kring agilityregler och annat

Det kan till en början vara förvirrande med regler och olika klasser i agility. Här kommer några fakta som kan hjälpa till att reda ut:

* Till att börja med delas hundarna in i tre storleksklasser efter hundens mankhöjd (SMALL, MEDIUM, LARGE)

* Man kan välja mellan att tävla i agilityklass, hoppklass eller båda delarna (har man problem med balanshindren i början men vill ut och tävla kanske man börjar med att bara tävla i hoppklass)

* Skillnaden mellan de två klasserna är att man i hoppklasserna tagit bort de tre balanshindren (balansbom, A-hinder samt gungbrädan)

* Dessutom finns det tre olika svårighetsklasser. Man börjar i Klass 1 oavsett om man tävlar i agility- och/eller hoppklass och sedan avancerar man till Klass 2 och slutligen Klass 3. Ju högre klass desto klurigare bana.

* Man kan med andra ord vara i t.ex. Klass 3 i hoppklassen och Klass 1 i agilityklassen om man har lättare för hoppklassen och avancerar snabbare där.

* Man strävar efter att "plocka pinnar". En pinne får man om man gjort ett felfritt lopp och dessutom placerar sig bland de 15% bästa ekipagen i sin klass.

* Ett felfritt lopp får man om man undviker hinderfel (river ett hinder, springer förbi etc) och om man håller sig inom en på förhand given tidsram. För varje sekund man överskrider får man en sekunds felpåslag.

* Man kan även diskvalificera sig, vilken många gör. Det är vanligt att även rutinerade ekipage diskar sig t.ex. för att ha tagit ett felaktigt hinder. Blir man diskad får man köra klart banan eller ta några hinder innan man lämnar banområdet. Detta för att hunden inte ska märka att det blev fel och kanske reagera negativt vid nästa tävling.

* Före start får man alltid gå banan utan hunden för att memorera i vilken ordning hindren ska tas och planera vilka vägar man kan ta för att underlätta för hunden och för att få en bra tid.


* Skillnaden mellan officiell agilitytävling och inofficiell agilitytävling är att det endast är vid den officiella tävlingen som resultaten sparas och man kan flytta upp i klass. I den inofficiella tävlingen är det ingen klass-indelning utan alla tävlar mot alla. Klass 1-ekipage tävlar med andra ord mot både Klass 2 och Klass 3-ekipage och svårigheten brukar oftast ligga som en Klass 2-bana. De inofficiella tävlingarna ser man mer som träning och för att få tävlingsrutin, men i början är det kanske en god idé att hålla sig till officiella tävlingar i agility.


För att tävla måste hunden antingen vara registerad (renrasig) i SKK (Svenska Kennelklubben) eller ansöka om en tävlingslicens (för blandrashundar) hos densamme. Licensen kostar 450,- och den kan beställas HÄR.

Hunden måste även vara ID-märkt och vaccinerad. (Länk till tävlingsreglerna för agility)

Dessutom behöver hunden en TÄVLINGSBOK, där står bland annat vilken storleksklass hunden ska tillhöra och man för protokoll på antalet pinnar som hunden plockar för att man ska vara berättigad till uppflyttning. Är det din första tävling ska du visa hunden för en domare som mäter och skriver in hundens mankhöjd i tävlingsboken. Detta skall göras före tävlingen och information om detta finns hos tävlingsarrangören.


Tävlingsboken ser ut såhär:  och kan bland annat köpas i SBK-shopen. Se till att du beställer en tävlingsbok för Agility (med mätintyg) och inte en för t.ex. Bruks!

Du som förare måste vara medlem i en till SKK (Svenska Kennelklubben) ansluten länsklubb, specialklubb eller ungdomsförbund, eller erkänd utländsk kennelklubb. Ett exempel är brukshundsklubbarna som finns på de flesta orter. Du löser ett medlemskap och skriver upp ditt medlemsnummer i anmälan.

SBK (Svenska Brukshundklubben) ansvarar för tävlingsformen och mer om det kan du läsa HÄR.

På sidan SBK Tävling kan man se vilka tävlingar som finns inplanerade. Det är även på denna sida du registrerar ett konto och anmäler dig till de tävlingar du vill vara med i.


Lycka Till och glöm inte - ATT HA ROLIGT ÄR DET VIKTIGASTE!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela