Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Uppvärmning & Nedvarvning

Publicerad 2011-07-19 21:50:03 i Hundvård & Hälsa

Något som ibland glöms bort men som inte är desto mindre viktigt att komma ihåg är att man värmer upp hunden och låter den varva ner efter ett träningspass.

Det gäller i allmänhet när man tränar med hunden men förstås i synnerhet vid fysiskt anstängande aktiviteter som konditions- och muskelbyggande övningar samt sporter som agility och andra fysiskt krävande sporter.


Uppvärmningen har två huvudsyften

* För att minska risken för skador
* För att öka prestationsförmågan

Dessutom blir hunden (och du själv) mentalt förberedda vilket gör att resultatet av träningen eller tävlingen förbättras avsevärt.

Ju äldre hunden blir desto viktigare är det att man är noggrann med uppvärmningen, men även unga förmågor behöver värmas upp. Sköter man detta ökar man hundens chans till ett långt och skadefritt liv. Detsamma gäller väderlek, ju kallare det är desto viktigare med en bra uppvärmning men även varmt väder kräver att kroppen successivt värms upp.

Några tips vid uppvärmning:

* Värm upp hunden, även om det "bara" är den vardagliga träningen
* Ta god tid på dig (runt 10-20 minuter är ett minimum)
* Starta med en låg intensitet och öka sedan successivt tills den är likvärdig med den tilltänkta tränings-/tävlingsintensiteten


Nedvarvningen är heller ej att förglömma

När hunden har jobbat hårt så är musklerna varma och mjuka. Om man direkt efter träningen sätter in hunden i bilen t.ex. så kommer musklerna och blodomloppet att kylas ner för snabbt. De slaggprodukter som under den fysiska ansträngningen sätter sig i musklerna hinner då inte transporteras bort med blodomloppet och när hunden sedan ska röra på sig efter att ha varit stilla så kan den bli stel och få ont. Kanske känner du själv igen den känslan?

En förutsättning för att musklerna ska kunna återhämta sig och träningen ska ge resultat är att man faktiskt utför nedvarvning efter träning och tävling. Omvänt mot uppvärmningen så ska nedvarvningen starta i samma intensitet som den faktiska träningen/tävlingen för att sedan successivt trappas ner till väldigt lugnt. En lämplig tid för nedvarvning är 10-20 minuter.


Kommentarer

Postat av: beciell

Publicerad 2011-07-19 22:22:19

kul m hundblogg :) jag bloggar mkt om mina hundar hehe..

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela