Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Tikens reproduktionscykel - löpet

Publicerad 2011-09-19 20:55:06 i Hundvård & Hälsa

De flesta känner till att det under en tiks liv inträffar ett visst antal löp - tiden då hunden kan bli dräktig. Hon kan reagera på olika vis, somliga individer märker man det knappt på mer än blödningen medan andra blir som Dr Jekyll och Mr Hyde.

Tiken har endast en ägglossning per cykel och den är spontan, det vill säga att den inte kan sättas igång genom en parning som hos exempelvis katten. Tikens sexuella cykel består av fyra stadier...

...ett förberedande stadie (proestrus) som inträffar före ägglossningen
...höglöpet (estrus) med själva ägglossningen
...en efterfas (metestrus) som motsvarar längden av dräktighet och diande
...stadiet av reproduktions inaktivitet (anestrus)


Varje fas varierar i längd hos varje individ, men metestrus - fasen där tiken skulle burit och diat valparna - är relativt konstant oavsett ras och individ (140 dagar). Tiken löper under de två första stadierna och det håller på i snitt i tre veckor. Längden kan dock, precis som ovan nämnt, variera från tik till tik och hos en tik mellan olika löpperioder. Det är tiden på ägglossningen som styr längden.

I regel varar...

...Proestrus i 3-15 dagar
...Estrus i 5-15 dagar
...Metestrus i (110)-140 dagar
...Anestrus i 30-180 dagar

Under förstadiet, proestrus, svullnar vulvan hos tiken och en blodblandad flytning blir synlig. Detta attraherar hanhundarna men tiken accepterar inte att en parning sker i detta stadium.

Under höglöp-perioden, estrus, tar tiken emot hanen om hon accepterat honom och parning kan ske. Under denna period visar tiken upp tecken som ändrad kroppshållning och en svans som förs åt sidan vid stimuli. (Man bör dock vara observant på att vissa tikar uppvisar detta beteende och accepterar hanen trots att hon ej har ägglossning). Under denna period blir även flytningen klar och ändras till slem för att underlätta parningen.

I motsats till många andra arter producerar en tik hormonet progesteron flera dagar innan ägglossning och nivåerna i blodet höjs gradvis oavsett om äggen är befruktade eller ej. Nivån av progesteron är högre hos hunden som art och det är en anledningen till att tikar ofta blir skendräktiga och dessutom kan producera mjölk trots att inga valpar kommit till.


Kommentarer

Postat av: Julia

Publicerad 2011-09-20 22:13:42

Tack för ett bra inlägg! Har min första tik och hon är nu 5 månader, är lite nervös för löpningen. Vet du vad de första tecknen är när de börjar löpa? Även ungefär när? Har läst om det en del. Hon är italiensk vinthund.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela