Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Relation

Publicerad 2011-01-19 21:39:39 i Träning & Inlärning

Då har vi kommit till sista delen av vår mini-följetong om de två viktiga komponenterna Motivation & Relation i hundträningen, nämligen relationen mellan hund och människa. Ett ämne som man skulle kunna skriva en hel bok om, men vi kommer kortfattat berätta om hur relationen påverkar just träningen och några tips på hur man kan förbättra och underhålla den.




Vad är en relation?

Om man söker svaret i en ordlista finns följande förklaring att läsa:
(ömsesidigt) förhållande, samband, ha (fina el. goda) relationer

En relation människa och hund emellan är alltså någonting man har tillsammans, ett sorts förhållande vilket kan vara bra eller dåligt och som kan vara förklaring till somliga av de problem hundmänniskor dagligen handskas med.

Hur kan det hjälpa oss i hundträningen, att fokusera på att bygga en god relation till hunden?

Värdet av en bra relation är ej att förringa. Har du en hund som till hundra procent litar på dig som förare så kommer den ge allt och lite till, om du lyckas hitta motivationen (som vi skrivit om tidigare). Den kommer våga satsa utan att vara rädd för att göra fel, vilket innebär att träningen framskrider smidigare. Hunden har lättare att lära sig nya beteenden och bjuder på de inlärda med glädje. Ni jobbar som ett team!


Några konkreta tips på hur man kan bygga en god relation till sin hund:

  • Hitta aktiviteter som både hunden och du tycker är roliga att utföra tillsammans. Gäller både mental stimulans och motionsformer.
  • Förstärk, det vill säga belöna, de beteenden du vill ha i träningen. Ignorera de andra. (Sålänge det inte rör sig om ren olydnad, men uppfostran är ett annat kapitel)
  • Använd aldrig "nej" eller skällsord vid inlärning, många hundar blir "låga" av det.
  • Lek med hunden - massor! Det kan vara svårt i början om man inte är van men är väl värt att arbeta på.
  • Låt aldrig promenaderna bli slentrianmässiga! Genom att variera dig blir du mer spännande och kanske till och med konkurrerar ut sånt i omgivningen som annars stjäl hundens uppmärksamhet (mer fördjupat om detta i ett senare inlägg).
  • Låt hunden vara med och mysa, ge den kroppskontakt - om det är en hund som tycker om detta.
  • Var tydlig och konsekvent, tappa inte tålamodet. En osäker förare som inte litar på sina egna beslut, ändrar sig eller skriker gör inget gott intryck på hunden och den tappar lätt förtroendet.
  • Godbitar kan vara en bra öppning till blyga hundar som man inte känner och som inte riktigt vill komma fram, det vill säga om de är matglada. Då har man något att arbeta utifrån.
  • Lär dig läsa av hunden och känna igen tecken på dess olika sinnesstämningar!


Kom gärna med fler förslag på relationsförstärkare!


Som en kort sammanfattning kan man med andra ord säga att om man jobbar med de olika belöningsformerna, social belöning, lek/kamp och matbelöning så kan man tillsammans med ett tydligt och konsekvent agerande stärka relationen till sin hund. Ibland är det kanske inte fel att släppa lite av sina mänskliga drag och tänka mer som en hund i umgänget med densamme! ;-)


En god relation har mycket större värde än bara i träningen! Om du tänker efter så kantas hela vardagen av tillfällen där både hund och människa har så mycket roligare och mår så mycket bättre om relationen fungerar och man ser på livet tillsammans med positiva ögon.



Läs inlägget om Motivation här!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela