Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Motivation

Publicerad 2010-12-29 07:56:29 i Träning & Inlärning

Vi har tidigare skrivit om hur Motivation och Relation är viktiga begrepp för att få hundträningen att fungera. I det här inlägget fördjupar vi oss i det förstnämnda!



För att ett beteende - en medveten handling - överhuvudtaget ska utföras, oavsett vad det gäller, krävs att det finns någon form av motivation. Enkelt uttryckt kan man säga att för att hundens ben ska föra hunden mot matskålen så krävs det antingen en hungerkänsla eller en nyfikenhet att undersöka vad som finns däri.

Eller för att du själv ska gå och lägga dig på kvällen måste du antingen vara trött eller veta att du behöver sömnen för att orka upp kommande dag. Ingenting i våra liv sker om inte motivation finns.

Men motivationen kan vara olika hög beroende på olika faktorer. Om hundträningen ska ha någon mening och för att det ska ske framsteg av betydande art så behöver vi tycka att det är roligt - och kom ihåg att det gäller båda parter i teamet. Dalar motivationen hos den ena dras den andra halvan lätt med.

Så långt är det inte särskilt svårt att hänga med. Men HUR gör man för att hitta den där magiska känslan av lust och motivation i praktiken.

För hundens del så kan vi inte nog betona vikten av att DET SKA LÖNA SIG FÖR HUNDEN. Hundar är obota egoister och gör inte saker och ting bara för att vi säger det eller för att de tycker om att göra oss till lags. Hur gärna vi än vill tro det. Ser man till anledningen så är det inte så konstigt egentligen, för hur skulle de överleva i naturen om de inte handlade på det viset.

Om man vill behålla motivationen hos sin fyrbenta vän så bör man arbeta korta pass. Hellre ett par få övningar och ofta istället för att det blir långdraget. Ju mer träningsvan en hund blir, desto längre kan man träna med den per gång - men var alltid observant på dess beteende. Du känner din hund bäst själv och märker ganska snabbt om du arbetat med den för länge eller ställt för höga krav. Kanske börjar den nosa i gräset, inte verka lyssna eller börjar hoppa på dig och bita i kopplet. Låt hunden ta många mikropauser ofta där den kravlöst får göra vad den vill, släppa koncentrationen för ett ögonblick.

Det är även viktigt att man har en belöning som hunden verkligen vill ha. Kanske vanligt torrfoder funkar hemma på köksgolvet men tränar du med störning, till exempel utomhus med andra ljud, lukter och intryck runt omkring, så krävs förmodligen ett tyngre artelleri. Fram med fläskfilen eller hundens allra roligaste leksak!

Läs gärna inlägget om Olika belöningar!

Din egen motivation då.. Om den sjunker så kan det vara en ide att gå tillbaka i tiden, fundera över varför du från första början fick ett intresse för hundar och hundträning. Kanske kan du fånga upp någonting där? Att se andra träna eller läsa om träning och prata med andra hundmänniskor om det gemensamma intresset föder ofta tankar, lust och en vilja att utvecklas. Gå gärna en kurs eller lyssna till kunniga föreläsare - det peppar mer än man tror och många gånger vill man bara komma hem och sätta igång så snart som det bara går! Sök aktivt efter din egen personliga inspirationskälla.

A och O för den egna motivation är nog trots allt att man faktiskt gör framsteg. Händer det saker, om man lyckas, så vill man oftast mer och varenda motgång utefter vägen är mödan värt de sekunder hunden gör det där lilla, lilla steget man strävat efter! Ibland kanske man måste gå tillbaka till de allra enklaste övingarna, och ibland våga ta ett kliv framåt. Hitta balansen och var inte rädd för att experimentera! Vad fungerar?

Blir det för tungt så är det inte fel att ta en paus i träningen. Det finns andra sätt att aktivera sin hund på och ibland behöver både hund och människa en time out för att hitta krafterna igen. Man ska träna för att det är roligt!

Det allra viktigaste för att inte hunden ska tappa intresset är nog din egen inställning. Så länge du själv utstrålar positiv energi och glädje kommer hunden att vara intresserad av dig och du kommer framförallt hela tiden leta nya vägar för att få med dig hunden. En god cirkel sluts!



Sammanfattningsvis så...


...krävs en lust för att nå framgång.

Lust hos hunden leder till..

...framsteg...

...som leder tillbaka till din egen motivation...

...vilket leder till att man tränar mer...

...och hunden ökar sin förmåga till koncentration och att lära in...

Ge er båda tid, tålamod och övning - det ger färdighet!



Ge inte upp när det går emot - när man minst anar det vänder vinden!



Kommentarer

Postat av: Sara

Publicerad 2010-12-30 00:04:23

Har du ngn hund? =)

Postat av: Till Hund

Publicerad 2010-12-30 09:38:08

Tack för din kommentar!



Ja, jag har en dvärgpinscher som jag tränar agility och lydnad med. Ett riktigt energiknippe! ;-) Har tidigare haft två schäfrar och under uppväxten fanns flera andra hundar och djur i hemmet. :-)



Vänligen,

Pernilla / Till Hund

Postat av: Sara

Publicerad 2010-12-30 12:08:11

Sv´; Kul :) Hur länge har du tränat agility?

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela