Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

TÄVLING: Valfritt koppel samt tuggben

Publicerad 2011-04-28 21:58:13 i Tävlingar



TÄVLINGEN AVSLUTAD!





Snabbhetstävling!

Först ut att kommentera vinner ett valfritt koppel, 2:a samt 3:a vinner varsitt tuggben till hunden.


Gör såhär:

1. Posta en kommentar till detta inlägg där ni skriver att ni är med och tävlar. Kom ihåg att skriva din mailadress!

2. Håll tummarna för att du är först!

3. Vinnaren kontaktas via mail och får ett valfritt koppel från
www.tillhund.se hemskickat inom kort.



LYCKA TILL!


Regler:

Att deltaga i tävlingen är helt kostnadsfritt. För att ha en vinstchans måste man följa ovanstående tre steg. Tävlingen pågår senast t.o.m. 30 april 2011 eller tills minst tre läsare deltagit. Vinnarna  kommer att presenteras här i bloggen samt kontaktas via mail för adressuppgifter, varpå mailadressen måste uppges. Vinsten skickas hem till vinnarna och Till Hund bjuder på frakten.



I fin form

Publicerad 2011-04-25 14:07:43 i Pillan, Nevill & Lillibi

Härligt! Påsken kom inte bara med påskkärringar utan levererade även ett varmt och soligt väder.

Nevill har fått testa på banan ordentligt och han verkar vara i finare agilityform än någonsin. Efter en ordentlig uppvärmning (som är väldigt viktigt även varma dagar) körde vi igenom en bana med samtliga hinder bara för att kolla av var vi ligger träningsmässigt.

Det gick kanon, handlingen fungerade och Nevill var pigg, alert och arbetsvillig. Svagheterna ligger, precis som de alltid gjort, i avståndet - att jobba ifrån mig. Han är väldigt förarbunden men det är en träningssak och sålänge man vet vad man ska göra så kan det ju bara bli bättre. ;-)

En annan sak att träna mer på är kontaktfälten. Han tog dem för tidigt så vi har gått tillbaka till en del target-träning nu. (Pringles-lock är ett hett tips, genomskinliga och går lätt att klippa i om man vill minska ner till en mindre target)



Vårkänslor?! ;-)

Torka hundgodis (lever, blodpudding m.m.) i ugnen

Publicerad 2011-04-20 16:59:51 i Träning & Inlärning

Gammalt beprövat recept, men för er som inte testat kommer här ett smidigt sätt att göra ett (för de flesta hundar) smaskigt hundgodis:

Ta något som hunden tycker är riktigt gott, lever brukar funka kanon och blodpudding är ett annat något billigare alternativ. Genom att torka det i ugnen behåller det lukt och smak men kladdar inte i fickan.

Tiden beror lite på ugn och hur stora bitar man har men ett riktmärke (1 cm stora tärningar) kan vara...

...175 grader i 15-20 minuter för en torr utsida och en mjuk insida

eller

...75 grader i ett par timmar för ett genomtorrt resultat


Jag föredrar det förstnämnda. Det går snabbare och framförallt så inbillar jag mig att det slinker ner lättare och smakar godare om det fortfarande är lite mjukt i mitten. Däremot så håller sig de genomtorkade bitarna längre och använder man sig av den halvfärska metoden så bör man frysa in de bitar man inte ska använda de närmsta dagarna.


Perfekt för träningstillfällena då man har färdiga bitar i rätt storlek för just sin egen hund!

Hundcafét öppnat

Publicerad 2011-04-17 21:32:18 i Webshopen

Det har varit glest på blogg-fronten den sista tiden och det beror helt enkelt på att det har tagit en hel del tid att flytta in i lokalen och starta upp verksamheten kring denna.

Men i helgen har vi äntligen haft invigning och premiär, och trots att det är en liten stad har intresset varit stort. Det känns jätteroligt och jag hoppas på fortsatt intresse!



Bor ni i närheten av eller har vägarna förbi Storfors i östra Värmland framöver så är ni och era fyrbenta vänner varmt välkomna till vårt café/butik där det dessutom arrangeras olika typer av hundaktiviteter; hundpromenader, tipspromenader, öppna träningar och kurser. Öppettider och aktiviteter finns på vår hemsida samt blogg.

I september arrangeras även Värmlands Hundmil, en löpartävling/motionslopp för alla som vill promenera eller springa med sin hund. (Två distanser, 5 km samt 1 mil) Hemsidan är under uppbyggnad men läs gärna mer och anmäl er på Värmlands Hundmil's hemsida!




Schäfern delas

Publicerad 2011-04-13 23:16:05 i Nyheter i hundvärlden

FCI (den internationella motsvarigheten till Svenska Kennelklubben) har efter ett förslag från tyska schäferhundklubben beslutat att dela in schäfer-hunden i två olika varianter; långhårig och normalpälsad.

Dessa två rasvarianter kommer tävla om separata utmärkelser och det är heller inte tillåtet att korsa dessa två. Redan 1 januari i år började uppdelningen att gälla, men i Sverige kommer förändringen träda i kraft först 1 januari 2012. Orsaken till detta är att SKK (Svenska Kennelklubben) behöver mer tid på sig att lösa allt praktiskt efter detta hastiga beslut.

Vad tycker du om förändringen, är det bra att schäfern likt collien blir två separata raser uppdelade efter hårlag eller bör det fortsätta vara en och samma ras?

Husdjursmässan i bilder

Publicerad 2011-04-11 23:38:30 i Pillan, Nevill & Lillibi

I helgen deltog Nevill som vår maskot på mässan, och han skötte sig exemplariskt. Det är fascinerande att se hur hundar som vid den här typen av arrangemang till en början tycker att det är jättespännande och vill hälsa och hålla koll på allt och alla, ganska snabbt kopplar bort och låter folkmassan passera.

Det blir helt enkelt för mycket att hålla reda på.

En hund var lite för stressad, tycker jag, för att den skulle ha fått följt med sin familj till mässan men annars såg jag bara sociala, glada och balanserade om än vääldigt nyfikna hundar. ;-) Det är viktigt att man tränar sina fyrbenta familjemedlemmar socialt, men lika viktigt är det att man känner sin egen hund och inte utsätter den för situationer som den har svårt att hantera och som bildar en negativ stress. Därför blev jag väldigt glad av att se alla goa hundar som såg ut att må bra och trivas! :-)

(Till skillnad från om man till exempel besöker trånga marknader där det tyvärr förekommer många hundar som hellre skulle stannat hemma)

När Nevill blev trött så gick han in i sin transportbur och vilade en stund, för att sedan komma ut med förnyade krafter och låta besökarna klappa honom. Vi fick bra respons under hela mässan, men Nevill var nog den som stal den mesta uppmärksamheten. Han brukar ha den förmågan!


Vi missade ju tyvärr uppvisningarna då vi stod i montern, men det var lika trevligt ändå. Några bilder ska jag väl bjuda på:


Vårt bord


Nevill visar upp en av produkterna vi sålde på mässan, ett halsband med scarf,
som dock inte syns så bra på bilden.


Allt från katter, hästar och getter...


...till alpackor...


...fjäderfän...


...sköldpaddor...


...diverse reptiler...


...mängder av olika kaniner...


...minigrisar...


...och så förstås hundar...


...massor av hundar...


...vilket inte var oss något emot! ;-)


Nevill hälsade glatt på alla, från chihuahua-bebisar till fullvuxna Borzoi-hundar!

Bearded Collie

Publicerad 2011-04-07 07:41:13 i Ras-artiklar

Bearded collien hör till grupp 1: Vall-, boskaps- och herdehundar. Den har starka rastypiska drag som hör en vallhund till, och den både vill och behöver arbeta mycket för att må bra och vara harmonisk. Tillfredställer man dess behov av fysisk och mental aktivering har man en trogen vän för livet.



Tycker man om en aktiv och alert hund, och vill ägna många timmar åt någon form av träning och aktivitet samt pälsvård så är en Bearded collie en utmärkt hund. I grunden är det en ras som är avlad för sina egenskaper inom vallning, och utpräglade vallhundsraser bör i första hand få utlopp för sina instinkter genom sådan typ av aktivitet. Men det finns många andra sätt att aktivera sin hund - det viktiga är att både hund och förare trivs och får ut något av samarbetet!

Bearded collien har även, tack vare sin starka flockinstinkt, ett stort behov av sällskap och vill i regel inte vara ensam några längre stunder. Å andra sidan har man en hund som i allmänhet inte gärna sätter efter vilt på skogspromenaden då den är avlad för andra prioriteringar.

Det är en positiv hund som älskar allt och alla, tar emot känd som okänd med glädje så vill man ha en vakthund bör man se sig om efter en annan ras.

Pälsen behöver mycket omvårdnad för att inte tova sig och bli smutsig. Den fäller visserligen inte mycket men å andra sidan följer det med en hel del smuts, grus, sand och annat utifrån så man bör vara medveten om att det kan behövas en och annan omgång med dammsugaren för att hålla rent.

Mer om pälsvård, Bearded colliens histora och rasen i allmänhet kan man läsa på Specialklubben för Bearded Collie.


Ursprungsland: Storbritannien


Ett utdrag ur rasstandarden:

Helhetsintryck:
Bearded collie skall vara en torr, stram och rörlig hund. Trots den kraftiga kroppsbyggnaden får bearded collie inte verka alltför tung, utan skall ge ett ganska luftigt intryck. Typiskt för rasen är de klara ögonen med det forskande uttrycket.

Storlek/Vikt:
Mankhöjd:
Hanhundar 53-56 cm
Tikar: 51-53 cm

Uppförande och karaktär:
Bearded collie skall vara vaken, livlig, aktiv och ha gott självförtroende. Den skall vara en mentalt stabil och intelligent vallhund, utan några tecken på nervositet eller aggressivitet.

Färg:
Skiffergrått, rödaktigt fawn, svart, blått, alla nyanser av grått, brunt och sandfärg, med eller utan vita tecken.

Päls:
Pälsen skall vara dubbel. Underullen skall vara mjuk, ullig och tät. Täckhåret skall vara strävt, kraftigt, långt och litet raggigt, men inte ulligt eller lockigt. Lätt vågig päls är dock tillåtet. Hårremmens längd och täthet skall vara tillräcklig för att ge skydd mot väder och vind och framhäva hundens konturer, men pälsen får inte vara så riklig att hundens naturliga linjer döljs.

Restips: Öland

Publicerad 2011-04-05 11:54:24 i Ett liv med hund

För er som ska ta med hunden på semester i Sverige finns ett hett tips: ÖLAND

Jag har rest runt endel och när vi reser inom Sverige så har vi i allmänhet alltid hundarna med oss. Det i särklass hundvänligaste resmålet vi hittills stött på är Öland. Man får ta med hunden på de flesta ställen och många campingar har anpassat sig efter sina fyrbenta gäster.

Vart på ön man ska åka är lite beroende på vad man är ute efter, men ön är inte större än att man tar sig från norr till söder på drygt en timme. Ju längre norr ut man kommer, desto mer "utomlands" känns stränderna. Böda Sand på nordöstra Öland är kanske den mest kända stranden/campingen och där möts man av en lång, gyllengul och mjuk sandstrand.

Längre söderut är det mer sand/stenigt men det finns bryggor och badplatser. På alla ställen som vi besökt finns separata delar av stranden som är hundtillåtna.

En camping som marknadsför sig som "Sveriges mest hundvänliga camping" är Eriksöre Camping strax söder om Färjestaden (där man först kommer när man kört över bron mellan Kalmar och Öland). Där finns till exempel en inhägnad agilitybana, hundduschar och stugor man kan hyra som tillåter pälsdjur. Under högsäsong arrangerar de dessutom olika aktiviteter för hundintresserade, som till exempel agility, spår, rallylydnad och brandrökskurs för hundar. Utbudet kan variera från år till år men aktuellt schema finns på campingens hemsida.

Vi valde att åka under lågsäsong vilken innebar lägre priser, mindre människor och en behagligare temperatur. Åker man å andra sidan högsäsong så finns det fler aktiviteter att ta del av. Under den veckolånga semestern tog vi en dagstur upp till Böda Sand och gjorde lite andra utflykter runt ön.

Ölands djurpark är dessutom den enda djurparken mig veterligen där man får ta med sig hunden in i parken, och även djurparken är anpassad för hundar med vattenskålar utplacerade på flera ställen.

Bjuder på några bilder från förrförra året när vi senast var på ön. Förutom Nevill hade vi då även en schäfer vid namn Sandor.


Sandor på Böda Sand


Nevill trivs i sanden


Sandor älskade att få sträcka ut på den kilometerlånga stranden tillsammans med husse


Nevill och Sandor på Eriksöre campings agilityplan


Sandor tar däcket


Full fart genom tunneln...


...och över hindren


I djurparken finns allt från spännande gnagare...


...till läskiga lejon...


...och dingos som var roliga för de förstod ju faktiskt vad man sa! ;-)


Vårnyheter i butiken

Publicerad 2011-04-04 20:25:15 i Webshopen


Ett urval av vårens nyheter i webshopen:


SKAVFRIA TIKSKYDD UTAN SÖMMAR
I stretchtyg för bästa passform.
Finns i 9 storlekar.


(Finns under Hundvård-Tikskydd i butiken)



UTSTÄLLNINGSKOPPEL MED KROKODILKLÄMMA från HUNTER
Populärt utställningskoppel med praktisk "krokodilklämma"
som gör att det sitter säkert i det läge man valt.
Finns i 5 färger.


(Finns under Koppel-Utställningskoppel i butiken)



DUMMY MED KANINSKINN/KANINPÄLS
Kraftigt tyg. Vikt ca 0,5 kilo


(Finns under Bruks/Träning-Dummy i butiken)



PÄLSBEKLÄDD BOLL MED SVANS
Finns i två olika utföranden och tre storlekar av varje;
"Vildsvinet" är i kraftig, naturtrogen fuskpäls och
"Räven" är i mjuk fuskpäls


(Finns under Lek/Aktivering-Pälsbollar i butiken)


LATEX-ÄGG
Liten, smidig leksak som får plats i handen eller fickan
och är bra när man behöver fånga hundens uppmärksamhet!


(Finns under Lek/Aktivering-Latex i butiken)




Se webshopen Till Hund för mer info om varorna samt beställning.

Hos TILL HUND beställer du alltid FRAKTFRITT!

Övertaggad

Publicerad 2011-04-03 14:23:55 i Pillan, Nevill & Lillibi

Efter några dagars vila på grund av skadan så är suget efter att träna större än på länge - det kan nog både hund och matte skriva under på.

Utrustad med det tunga artelleriet a la rökt skinka for Nevill genom övningarna som ett spjut. Kanske skulle ha nöjt mig med torrfoder. ;-) Fart vill jag ju ha men gärna med lite mer precision och lite mindre slarv. Eftertanke är önskvärt.

En av utmaningarna att träna med Nevill är just hans belöningsfixering. Jag försöker få honom att fokusera på själva uppgiften istället för att bara se belöningen framför sig, risken finns att han inte riktigt hänger med på vad han själv gör och kanske missar vad det är han faktiskt blir belönad för.

En annan bieffekt är de slaskbeteenden som kan följa med på köpet om jag själv inte hinner med att se riktigt vad han gör. En torped är otroligt rolig att jobba med men det gäller att ha huvudet på skaft!

Försöker även väcka hans föremålsintresse och det går sådär. Små, små framsteg är dock att glädjas åt för tidigare ville han överhuvudtaget inte ta nåt i munnen, varken i jakt- eller kamplekar, men nu har jag faktiskt *peppar, peppar* fått honom att dra lite i kampföremålen!





Pillan & Nevill är på gång igen

VINNARE: Klicker-kurs

Publicerad 2011-04-01 20:13:45 i Tävlingar

Då har vi dragit vinnarna i vår Klickerkurs-tävling!


GERD & ATHOS

samt

ELLINOR & BOBBO

...kan vänta ett mail inom kort med instruktioner.


Grattis till er och tack till övriga som visade intresse för tävlingen!



(Tips, vi har även dragit vinnaren i vår senaste Facebook-tävling.
Grattis till Pia Dahlstrom som vann denna tävling med presentkort som pris!)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela