Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Info angående webshopen

Publicerad 2011-08-30 15:51:06 i Webshopen


Under det kommande dygnet flyttas webshopen www.tillhund.se över till en ny plattform i samband med en ansiktslyftning. Därför kan det under en begränsad tid vara svårt att komma in på sidan. Försök igen om en stund och håll utkik efter vårt kanonerbjudanden i samband med flytten!

2:a plats och pinne!

Publicerad 2011-08-27 20:20:18 i Pillan, Nevill & Lillibi

Kul avslutning på vår lilla minibreak i tävlandet! Ett nollat lopp gav oss idag en 2:a placering i agilityloppet och vi fick vår första pinne. :-)





Trött kämpe vilar med kompisen Nora



I skrivande stund ligger Nevill och sover. Det är så skönt när man har en trött och nöjd hund hemma som vilar djupt efter ett ordentligt arbetspass. Ikväll är det inte mycket som kan få liv i honom! ;-)
Nu ska vi vänta ett par månader innan nästa tävling och under tiden ska det nötas slalom tills den sitter som gjutet!



Hälsningar,
Pillan & Nevill

Dax att anmäla sig...

Publicerad 2011-08-24 12:56:36 i Allmänt

...till Värmlands Hundmil ni som tänkt vara med!

Sista anmälningsdag är om en vecka, den 2 september (150,-).
Därefter går det bra att i mån av plats göra en efteranmälan (180,-)


Klicka på bilden nedan för att komma till hemsidan!




Agility-helg

Publicerad 2011-08-21 20:58:13 i Pillan, Nevill & Lillibi

Hela helgen har gått i agilityns tecken, med en två-dagarstävling. Jag börjar hitta finesserna hos Nevill och vad just han behöver innan ett lopp. Eftersom mina tävlingsnerver kan vara alltifrån dåliga till katastrofala så överarbetar jag gärna och värmer upp alldeles för överambitiöst.

Jag behöver inte lära in något precis innan vi ska in och tävla. Jag behöver inte ens färska upp minnet. Han kan och det sitter i mitt huvud att jag måste lita på honom. Är nog inte ensam om det fenomenet. ;-) Det räcker att kroppen och musklerna är tillräckligt varma och mjuka för att prestera och undvika skador på banan.

Eftersom Nevill är så färsk i tävlingssammanhang så är det fortfarande mycket experimenterande med vad som fungerar och han behöver lära sig vad det handar om. Denna helgen har gett massvis! Han har snappat upp vad agilitytävling handlar om, men att han måste jobba hela vägen. Det finns inga genvägar till belöningen.

Att jag har hittat balansen för hur mycket föreberedelse han (och jag) behöver är nog det viktigaste. Det räcker med promenad som ökas till jogging och sen någon rusch. Ett par tempoväxlingar, riktningsbyten och hopp över benet. Sen just innan start får han några enkla sitt, ligg, stå i all sin enkelhet för att han ska fokusera. Att försöka busa, leka och kampa ger bara motsatt effekt. Behöver heller inte träna på en massa hinder. Gör jag på detta sättet är han lugn, fokuserar och sen när starten går ger han järnet! Sen gäller det att mattes huvud är med. ;-)

Jag vill inte ha en stressad och uppjagad hund. Ser alldeles för mycket sånt och det är inte kul. För mig är det viktigare att ha en balanserad hund, både för att det blir mindre slarvfel men framförallt för att hunden faktiskt mår bra. Farten kan man jobba upp ändå! (För den skull inte sagt att det är enkelt och hundar som har lätt till stress och självbelönar sig genom att rusa runt okontrollerat har en lång väg att gå. Men hade det varit min hund så hade jag valt att bryta den hunden istället för att försöka köra klart banan)


Filmade hur som helst dagens agility- och hopplopp...


...agilityloppet gick bra! Efter gårdagens agilitylopp som blev ett fjasko med en hund som inte alls var fokuserad (fel uppvärmning och nervig förare) blev jag glatt överraskad att han lyssnade bättre och faktiskt avbröt när han höll på att sväva iväg. Försökte mig på ett bakombyte innan balansen, vilket jag verkligen trodde han skulle ta, men det tjorvade ihop sig så det blev en vägran. Antagligen för att han inte är riktigt lika självsäker i tävlingssammanhang. Säcken är jag riktigt nöjd över! Det har blivit nåt med den så han hellre springer förbi, men denna gången ändrade han sig och vände in igen på egen hand utan att jag behövde ta med honom och "börja om". Slalomen som började funka kanon har börjat krångla igen, förmodligen mina hjärnspöken som ställt till det. Ändå tog vi oss igenom den felfritt så det blev bara två vägran i det loppet (balansbommen och säcken). Jag är kanonnöjd!





...hopploppet gick ännu bättre. Jag var mer lugn, fokuserad och framförallt tydlig. Han behöver mycket uppmuntran och stöd vilket han fick nu. Eftersom han tagit säcken på det sätt han gjort i agilityloppet innan så trodde jag att han skulle klara den på första försöket i det här loppet, men ändå blev jag lite chockad när han verkligen gjorde det och blev disorienterad på banan. ;-) Chansade på böjda tunneln och gick bakom fast jag inte var helt hundra på att han skulle ta den då, men det gick kanonfint det med. Det som tjorvade sig här var slalomet såklart. Jag skulle ha fångat upp honom direkt efter tunneln men det gick så *** fort! ;-)

Detta lopp blev det alltså bara en vägran på, i slalomet där han far rakt ut och förbi i början.




Nästa helg ska vi tävla igen, men efter den tävlingen ska vi ta en liten paus för att träna in slalomet från början. Gör om, gör rätt. Jag ska få Nevill att älska det hindret! ;-) (Sen ska vi återigen punktmarkera säcken med tonfisk som belöning och finslipa kontaktfälten) Men framförallt lägga i krutet på slalom-hindret.

Och konditionsträning. Framförallt för matte!



Hopp och hej från Pillan & Nevill

Ny hundsportförening i östra Värmland

Publicerad 2011-08-19 09:31:47 i Nyheter i hundvärlden

En ny hundsportförening, eller hundklubb, är i startgroparna för att bildas i Storfors, östra Värmland. Föreningen ska verka för att medlemmarna får chansen att utvecklas både tränings- och/eller tävlingsmässigt med sina hundar, och målsättningen är att vi till våren ska vara klara med en inhängnad träningsplan samt material till träning (t.ex. lydnadshinder, apportbockar, en sprillans ny agilitybana etc..)

Naturligtvis är alla välkomna oavsett om man är ny i hundvärlden eller erfaren, om man har en renrasig eller blandras, en eller flera hundar, ung som gammal. Ja ni hänger med. ;-)

Bor du i eller i närheten av östra Värmland och intresserad av ett medlemskap så tveka inte att höra av dig till Pernilla på mail ([email protected]) alternativt telefon (073-786 49 87). Ett första medlemsmöte är på torsdag den 25/8 kl. 19:30 i Storfors. Hör av dig för vägbeskrivning om du vill vara med på mötet, eller om du inte har möjlighet att komma på torsdag men vill vara medlem i alla fall.





Varmt Välkommen!

Stress hos hund

Publicerad 2011-08-14 19:30:52 i Hundens beteende

Vad stress är ligger mycket i den egna värderingen. Många hör en negativ klang i ordet stress, men faktum är att stress i lagom dos och rätt hanterad gör att vi faktiskt klarar av att utföra vissa uppgifter.

Det som händer rent praktiskt i kroppen är att när man blir stressad eller rädd utsöndras hormoner. Exempel är adrenalin och kortisol som båda är så kallade "stresshormon" eller "aktivitetshöjare" med funktionen att förbereda kroppen på antingen flykt eller fight.

Detta är något helt naturligt och sker automatiskt hos både människor och djur - hade vi inte fungerat på det här sättet hade vi som art dött ut för länge sen.

Förutom hormonutsöndringen börjar hjärtat pumpa snabbare och andningsfrekvensen ökar. På så sätt förses muskerna med mer blod vilket gör dem både snabbare och starkare. Det betyder att blod som annars hade transporterats till hjärnan rusar ut i musklerna och vi tänker och koncentrerar oss inte lika bra. Har du nån gång märkt att det är svårt att samla tankarna när du är väldigt stressad? Eller få kontakt med din hund i en sån situation? Har du sett någon som är rädd eller nervös bli vit i ansiktet? Allt detta ryms inom samma förklaring...

Även andra funktioner i kroppen minskar till förmån för ökad muskel- och reaktionsförmåga, exempelvis matsmältningssystemet. Man blir oförmögen att känna hunger, vilket innebär att en hund som annars är glad i godbitar och plötsligt inte vill ha kanske faktiskt är stressad.


Varför det kan vara bra att känna till olika stress-symptom hos våra hundar är helt enkelt för att det är vår skyldighet att se till så våra hundar mår bra. Kortvarig stress är inte skadligt, om hunden kan hantera det och framförallt om hunden får återhämtning och vila efteråt. Men en hund som ständigt är stressad kommer förr eller senare att ta skada av detta, både fysiskt och mentalt.

Ett stress-symptom kan se olika ut på olika hundar och i olika situationer. Därför är det viktigt att man lär sig läsa av sin hund. De pratar ju faktiskt med oss hela tiden.. Kanske inte med ord men på deras sätt. De talar om hur relationen mellan oss är, hur de mår, vad de vill och vad de behöver. Vissa är väldigt tydliga i sitt kroppsspråk medan andra är mer luddiga. Precis som vi människor! Men om vi vet hur hunden i vanliga fall uppträder och om vi är uppmärksamma så fångar vi lättare upp förändringar.


Olika tecken som skulle kunna vara stress hos en hund...

...upphetsning, skall och gnäll.
...oförmåga att koncentrera sig, lugn och ett nosande i backen
...vanligtvis matglad hund som plötsligt inte vill ha
...mjäll i pälsen
...upprepat gäspande
...andra typer av avvikande beteenden, t.ex. plötsligt kliande (s.k. överslagshandlingar)


Dessa exempel måste naturligtvis inte bero på stress, men man ska vara medveten om att det kan vara det och alla typer av beteende-förändringar hos sin hund bör man vara observant med för att tidigt kunna förutse eventuella sjukdomar, skador och så vidare.

Om man misstänker att hunden är stressad så bör man ta sig en funderare på vad som kan vara den eller de utlösande faktorerna. Sedan får man utgå därifrån för att vidta de förändringar som behövs.


Mer om utlösande faktorer och åtgärder kommer i ett senare inlägg.

Drunkning och konstgjort andning/lungräddning på hund

Publicerad 2011-08-13 09:07:50 i Skador & Sjukdomar

Om olyckan skulle vara framme och hunden behöver räddas efter en drunkningsolycka så kan det vara bra att veta hur man ska agera.

Om man har möjlighet ska man försöka hålla upp hunden vid bakbenen så vattnet kan rinna ur lungorna. Sedan bör hunden torkas och kom ihåg att se till så hunden är varm!

Om hunden dessutom skulle ha slutat andas så kan man göra konstgjord andning på den:

 

  • Kontrollera om hunden andas genom att lyssna och se
  • Lägg hunden på sidan och dra fram tungan så hunden får fria luftvägar



    Om hundens andning inte kommer igång:

  • Håll hundens hals sträckt
  • Håll ihop hundens mun/käkar
  • Forma din mun över hundens nos, blås in luft tills du ser att bröstkorgen lyfter sig. Blås inte för hårt, framförallt inte på mindre hundar

  • Upprepa några snabba andetag, fortsätt sedan med cirka 20 andetag per minut (var 3:e sekund)
  • Kontrollera då och då att hunden börjar andas på egen hand och att tungan återfår sin normala färg

 

 Ring sedan veterinär och rådfråga hur du ska gå vidare!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela