Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Kantarellsök med hunden

Publicerad 2011-10-05 21:35:00 i Spår & Sök - NosArbete

Det är många som vill lära sin hund kantarellsök. Och varför inte?! Tycker du om att vara i skogen och gärna plockar svamp så kan hunden lika gärna lära sig att delta i arbetet. Det är skoj för dig och ännu roligare för hunden som troligtvis kommer älska sitt arbete. Du har dessutom garanterat en nöjd hund när ni kommer hem, som antagligen somnade redan i bilen. ;-)



Trattkantareller -
en god svampsort som det finns mycket av i skogen vid den här tiden på året




          

Här kommer en liten guide över hur det kan gå till att lära sin hund att söka efter kantareller, eller annan svamp (även här finns en uppsjö med olika metoder). Fördelen med tillvägagångssättet som presenteras nedan är att det går relativt snabbt (framförallt om man har en hund som är van att jobba med att själv bjuda beteenden som du snappar upp och belönar) om man är konsekvent och tränar lite varje dag. En annan fördel är att det är ganska enkelt att göra rätt. Svårigheten ligger oftast i att man har svårt att bedöma hur snabbt man ska gå framåt, att man inte tajmar belöningarna tillräckligt snabbt eller att hunden inte är van att arbeta operant. Den kanske är van att alltid vänta på ett kommando.

Men trägen vinner och det brukar vara lite ketchupeffekt över det hela. Det känns lite trögt i början och sedan kommer allt på en gång. Och man får inte vara rädd för att göra fel eller belöna fel. Ingenting farligt händer, enda konsekvensen är att det tar lite längre tid att nå sitt mål!

Det du först måste göra är att bestämma dig för vilken typ av markering som hunden ska utföra när den hittar svampen i skogen. Sitt är vanligt eftersom de flesta hundar kan sitta i skogen. Ligg är ganska vanligt även den, men vissa hundar har svårt att lägga sig i snårskog eller kallt och blött underlag. Väljer du detta är det viktigt att träna mycket ligg i den miljön och få hunden att uppleva detta som något positivt. Skall, att hunden skäller, tycker somliga inte känns ok ute skogen och andra hävdar dessutom att det kan få en hund att bli mer skällig. Detta finns det dock inga vetemskapliga belägg för. Som sagt, ta dig en funderare innan du börjar träna och väg fördelar mot nackdelar. Vad passar dig och din hund? En fördel kan vara att man väljer något som hunden redan kan.

Här kommer hur som helst stegen i korta drag, tekniken bygger på så kallad baklängeskedja:


1. Hunden lär sig markeringsbeteendet. Stå passiv vid din hund och vänta ut ditt på förhand bestämda beteende. Jag använder "ligg" här för enkelhetens skull men du använder den markering du föredrar. Använd inga kommandon, det kommer bara ligga dig till last senare. Så snart hunden lägger sig ner säger du bra eller klickar med klickern och delar ut en godbit. Hunden kommer såsmåningom lista ut att den ska lägga sig ner och varje gång belönar du när hunden lägger sig. Jag brukar flytta mig, vinkla mig åt olika håll och göra olika kroppsställningar (som en akrobat ;-) ), allt för att hunden ska bjuda beteendet spontant och självständigt och inte efter något tecken jag ger.

2. Koppla beteendet till doften. Nu bjuder hunden ligg-beteendet frivilligt, oavsett hur du står och utan att du säger något. Då är det dags att introducera svampen, vi säger kantarellen. Håll fram den (gärna i någon luktfri behållare för att inte "smitta" svampen med din doft men annars i din hand) framför hundens nos. Har du jobbat med steg 1 ordentligt och repeterar steg 1 innan du startar upp med detta steg så kommer hunden troligen lägga sig ner. Säg bra/klicka och belöna med en godbit. Upprepa flera gånger och flytta dig mellan repetitionerna. Om hunden inte lägger sig så gå tillbaka ett steg. Kantarelldoften blir med andra ord kommandot för markeringsbeteendet, att hunden ska lägga sig ner, precis som om du hade sagt "ligg".

3. Få hunden att börja söka.
Nu när hunden lägger sig ner vid doftstimulit är det dags att lägga ner kantarellen på marken, till en början framför dig. Belöna när hunden lägger sig hos kantarellen. Om hunden vill ta svampen i munnen eller röra den med tassarna så är det bara att backa tillbaka till steg 2 och jobba lite mer med den. När det fungerar så lägger du kantarellen allt längre ifrån dig. Det viktiga är att hunden lägger sig hos kantarellen och inte hos dig - om så är fallet uteblir belöningen och du får backa tillbaka lite igen.

Detta är egentligen det sista steget eftersom det är detta steg som du utvecklar genom att lägga kantarellerna allt längre bort och tids nog utom synhåll. Höj successivt kriterierna för hur stort område som hunden ska klara av att söka av. Träna i olika miljöer. Fortsätt belöna när hunden lägger sig vid svampen. Kör det ihop sig, backa tillbaka till en enklare nivå. Har du använd svampar smittade med din handdoft, byt snart ut dem mot helt nya kantareller direkt från skogen och som du plockat och lägger ut på marken med plasthandskar.

När hunden ska gå ut och söka "skarpt" efter ett riktigt kantarellställe, välj gärna en plats där du vet att det finns svamp i närheten så hunden får chans att lyckas ganska snabbt. Allteftersom hunden blir van så kommer den orka söka längre stunder men det är viktigt att den får lyckas.




Tänk på!

* Det krävs mycket träning och många upprepningar för att hunden verkligen ska utföra beteendet, sök och framförallt markeringsbeteendet, som en reflexmässig handling.

* Kom ihåg att jobba i korta pass (ju mindre van hunden är vid träning - desto kortare pass åt gången) och ta pauser ofta!

* Träna mycket i skogen så hunden lär sig att utföra önskade beteenden även i den miljön. Har hunden svårt att koncentrera sig börjar du naturligtvis hemma i köket eller någon annanstans där hunden inte upplever störningar.

* När du börjar träna med svampen på ett längre avstånd, se till att kasta den sista biten så hunden inte går på dina spår. De finns ju inte att följa i skogen!

* Man kan dyka på olika typer av problem i träningen och då kan det vara bra att fråga någon som är van att träna hundar för att få tips och råd. Men generellt så är det relativt enkelt att lära hunden söka efter kantareller och annan svamp!

* Fortsätt alltid belöna hunden när den hittat svampen och markerat, annars kan den tappa intresset för att markera sina fynd.

* Kontrollera snabbt att där verkligen finns svamp så du inte belönar fel beteende, d.v.s. att hunden markerar någonting annat.

* När det är dags för ny svampsäsong kan de här stegen behöva återupprepas men det brukar sällan ta lång tid att färska upp minnet på en hund som en gång lärt sig.




Lycka Till!

Utlösande faktorer vid stress hos hund

Publicerad 2011-10-04 22:41:14 i Hundens beteende

När vi tidigare skrev en artikel om stress hos hund så lovade vi en uppföljning där vi beskriver några utlösande faktorer och förslag på åtgärder. Upplever du att din hund inte är helt i harmoni med sig själv och omgivningen kanske följande text kan ge dig några nya eller nygamla tankar och kanske inspiration till förändring.


Observera att nedanstående text är förslag på vad som kan spegla verkligheten och olika beteenden kan ha olika förklaringar. De symptom eller beteenden du läser om under den ena rubriken kan lika gärna betyda ett problem från den andra - helt enket för att våra hundar är olika. Ta gärna hjälp av en hunderfaren i din närhet om du har problem.


Understimulering
Detta är en inte helt ovanlig anledning till stress i dagens samhälle där många hundar bara får ett par 5-minuters kisspauser och däremellan får ligga i sin bädd. Husse eller matte har allt för fullt upp att hinna med jobb, hem och annat. En annan förklaring är okunskap, hundägaren vet helt enkelt inte vad just den rasen eller individen kräver.

Understimulering hos hund kan uttrycka sig på olika sätt. Antingen blir den överenergisk och kan inte hålla sig i skinnet, hoppar, skuttar, skäller eller lägger till med olater som att skälla på andra hundar, bita sönder hemmet och på andra sätt få utlopp för sin energi. Koncentrationssvårigheter är ett annat vanligt tecken. Det finns även hundar som går in en form av depression och bara ligger. Även detta är en form av stress och mycket dåligt tillstånd för hunden. (Observera att hunden inte behöver vara understimulerad och deprimerad för att den ligger still. Den kan ju faktiskt tycka om att ligga och vila, är en lugn hund eller ha någon annan skada eller sjukdom. Rådfråga alltid veterinär om du är orolig över allmäntillståndet)

Se till att aktivera din hund, hitta någon sysselsättning som både du och hunden tycker om. Prova er fram mellan olika aktiviteter och släng däremellan in lite enklare träning som små trix eller sökövningar där du gömmer godis. Kanske en kurs av något slag skulle vara kul och ge inspiration. Tänk inte att du eller din hund inte kan - kurser är till för att man ska utvecklas och lära sig. Glöm för all del inte bort utevistelsen och kan hunden vara lös någonstans och få sträcka ut är det kanon!



Överstimulering
Somliga hundar aktiveras å andra sidan mer än vad som är nyttigt för dem. Alla hundar behöver vila mellan varven och lära sig att ibland gör man ingenting. En hund som hela tiden aktiveras kommer dels att ha en ständig förväntan på att något ska hända och därmed få svårt att slappna av, dels kommer den aldrig rent fysiskt att komma i vila vilket är nedbrytande i sig.

Hitta balansen! Trappa långsamt ner till mindre och mindre aktivitet och hitta jämnvikten där din hund taggar till på träningen men kopplar av när det inte jobbas. Se till att ta någon dag ibland med bara promenader och där du inte har några förväntningar på hunden!

Hitta hundens Av&På-knapp.

Mjäll i pälsen kan tyda på stress och ibland hos hundar som ligger på en för hög aktivitetsnivå.



Stressande individer i omgivningen
Det kan vara människor eller hundar som inte låter din hund vara ifred om den vill. Barn som klänger och är hårdhänta som hunden tvingas klara av. Andra hundar som leker för hårdhänt och din hund klarar inte av att säga ifrån eller den gör det och den andra hunden fattar inte vinken.

Det är ditt ansvar som hundägare att se till så din hund har det bra. Om den dagligen utsätts för denna typ av behandling blir det en enorm påfrestning och stress för din hund, då är det bättre att begränsa umgänget med den personen eller den hunden som är belastningen.



Otrygga förhållande
Egentligen en faktor som hör hemma under nedanstående rubrik om Osäkerhet, men som ändå är värt att nämnas separat.

Utsätt inte hunden för mer än den klarar av! Visst måste vi utmana våra hundar ibland för att de ska utvecklas, precis som oss själva, men var noga med att läsa av din hund så att de psykiska belastningarna inte blir mer än den klarar av. Blir hunden skrämd kan det lätt bli ett trauma som sätter djupa spår hos hunden under en lång tid framöver. På samma sätt är kortvarig stress inte farligt, men utsätts hunden regelbundet för stressade situationer som den har svårt att klara av kommer den riskera att falla in under andra problem och skador.

Börja med små utmaningar, beröm hunden när den är duktig men gör ingen större affär av det. Dalta inte utan bete dig sakligt så blir hunden mer trygg. Öka sedan prövningarna sakta och backa tillbaka när du märker att det blir för mycket för hunden. En hund som byggs upp på detta sätt kommer snart att ta livets utmaningar med en klackspark! ;-)

Den som känner din hund bäst är ju du själv så chansen är ganska stor att du ska kunna läsa av beteendet på din hund om den blir skrämd eller rädd.

En hund som gäspar upprepat kan känna sig obekväm med situationen. Kanske gillar den inte att bli klappad just då eller så vill den helst springa ut på gärdet och busa. En intressekonflikt i hundens gärna kan utlösa beteenden som exempelvis gäspningar vilka lugnar hunden.


Är det tillfälliga belastingar för din hund som till exempel nyårsafton så finns det olika råd att ta till sig. HÄR finner du en artikel på det exemplet.



Osäkerhet
En mycket vanlig utlösande faktor till stress hos hundar är osäkerhet. Ska man gå in på vilken typ av osäkerhet så blir det genast mycket mer diffust. Osäkerhet kan yttra sig på många olika vis och bottna i flera olika orsaker men det är ett inlägg för sig.

Som husse eller matte behöver någon typ av förändring göras för att hjälpa din hund (och dig själv) om den påverkas negativt av osäkerheten och det mynnar ut i stressbeteenden.

De flesta osäkra hundar kan antas ha blivit födda med den egenskapen (genetiskt) alternativt haft brister vid den tidiga valpåldern, socialiseringsfasen, och där hunden inte fått med sig erfarenhet nog för att hantera olika situationer den vanliga familjehunden kan tänkas komma i. Sen finns det en grupp hundar som tyvärr utsatts för oaccptabla förhållanden i miljön och umgänget med andra människor och hundar.

Det viktiga vid en plan för att dämpa hundens osäkerhet är att ta reda på var osäkerheten kommer ifrån. Först när vi vet vilken typ av osäkerhet eller rädsla vi pratar om kan vi göra störst nytta.

För en hund som blivit född med dessa egenskaper är det viktigt att bygga upp ett självförtroende, att visa den att den klarar av de utmaningar den möter. För att lyckas med detta måste man läsa sin hund och gå framåt i ett för den hunden anpassat tempo. Även med hunden som inte fått tillräcklig eller rätt hantering vid socialiseringsfasen och framåt behöver stärkas, men kanske är den hunden lättare att förändra. För den skull inte sagt att det är lätt. Hundar kräver lugn, konsekvens och tålamod.

Har man däremot en hund som blivit utsatt för vanvård, misshandel eller andra hemskheter så behöver man på ett tålmodigt sätt visa hunden på flera situationer där det ingenting händer. Även denna hund behöver stärkas och framförallt få förtroende för människor. Många vittnar om att deras hundar med en sån typ av bakgrund har sår kvar livet ut, även om det går göra mycket för att förändra dess beteende och syn på livet.

Gemensamt oavsett vilken typ av osäkerhet eller rädsla som hunden har så behöver man jobba med relationen till sin hund. Den ska vara trygg och känna förtroende för sin förare för att klara av att hantera situationer som stressar den.


Kort sagt om listan som kan göras hur långt som helst:

* Försök ta reda på var osäkerheten kommer ifrån

* Jobba med relationen: Var en tydlig, konsekvent, lugn men samtidigt rolig matte eller husse (inte alltid helt lätt eftersom vi inte är mer än människor men vi kan alltid sträva ditåt)

* Regler är bra för alla, framförallt för osäkra hundar som blir trygga i att veta vad som förväntas av dem

* Arbeta hela tiden med hundens självförtroende, aktivera den och ge den uppgifter så att den känner sig viktig, låt den utföra aktiviteter som den växter med då den hela tiden vidgar vyerna för vad den klarar av.

* Lär in något eller några beteenden som hunden skulle kunna utföra i sömnen - och älskar att göra. Dessa kan du då plocka fram som distraktion när hunden börjar gå upp i stress



Det viktigaste - kom ihåg att alla hundar trots allt är individer och kräver sin egen skräddarsydda vardag.



Läs mer om stress hos hund, olika tecken och vad som händer rent fysiskt i DETTA INLÄGG

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela