Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Debatt om hundträning & fostran

Publicerad 2012-03-22 19:55:03 i Nyheter i hundvärlden

Missade du debattprogrammet Kvällsöppet i TV4 i måndags? I så fall rekommenderar jag dig att kika in på länken nedan (TV4Play).

Avsnitt 9 behandlar nämligen ämnet hund och hundträning/fostran. På ena halvan sitter hundpsykologer vilka förespråkar positiva inlärningsmetoder som kommer mer och mer med moderna forskningsresultat. På andra halvan sitter en blandad kompott med bland andra Fredrik Steen där meningarna är delade huruvida man ska ta till hårdare metoder och i så fall när. Även representant från Svenska Kennelklubben finns med på ett hörn.

Ge 22 minuter av din tid och titta på klippet, det är den första delen av programmet!


Meningarna går isär där man hör åsikter som...

...inlärningspsykologi är det enda rätta, straff hjälper bara tillfälligt och skrämmer hundarna

...hund som hund, inlärning finns inte i vargflocken - man ska inte vara rolig, intressant

och något mellanting som

...att man ska skilja på inlärning och fostran, man kan använda olika metoder




Vad tycker du om programmet och känner du att du sympatiserar med någon speciell halva?



KLICKA HÄR för att se programmet, vet inte hur länge det ligger kvar ( http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/kvallsoppet?title=kvallsoppet_del_9&videoid=2172607 )





Kommentarer

Postat av: Nenny

Publicerad 2012-03-22 21:08:08

Intressant debatt fast denna debatt hör man ju nästan om dagligen, bland både mer och mindre erfarna hundägare. Jag måste säga att Dogge var ändå den som kom med de klokaste uttalandena och då är inte han en av Sveriges främsta sk "hundtränare". Lustigt. Hundägare tycks glömma att vi har ett gemensamt intresse, hunden! Det handlar så enormt mycket om oss olika människor, våra olika inställningar och bakgrunder. Jag håller till exempel inte med Bengt, jag har hellre en chef som leker pajas än en chef som leker diktator. Vi är olika och lika så är våra hundar. Endast en "metod" funkar inte, det gäller att finna rätt sätt för både förare och hund att kunna kommunicera med varandra för att kunna starta ett samarbete och det viktigaste av allt enligt min mening, en vänskap!

Postat av: Pernilla

Publicerad 2012-03-23 08:43:20

Du har rätt i att debatten förekommer dagligen! Dock förekommer den inte i TV så där har den kvinnliga hundpsykologen en poäng tycker jag - det är oftast bara en metod som kommer fram i TV rutan och det ger inte den oerfarne hundföraren/ägaren/tränaren lika stor chans att själv objektivt välja ut ett arbetssätt med sin hund som känns bra.



Därför tyckte jag det var kanon av TV att ta initiativet till denna debatt!



Det viktigaste är som du påpekar - vi får aldrig glömma att både vi människor och hundarna är individer och därför måste vi gjuta en egen väg för varje ekipage.



Tack för kommentaren!



Postat av: Nenny

Publicerad 2012-03-23 09:45:27

Ja det Natasja sa var en superbra idé faktiskt. Man har ju märkt att det som visas i TV når fram till folket. Jag skulle vilja se Bodfäldt ha ett program, det om något skulle vara riktigt intressant. ;)

Postat av: Louise

Publicerad 2012-04-09 16:24:52

Oj oj, vad de krånglar till det? Jag gillade iallafall Natascha & Dogge. De andra prata så mycket som jag inte fatta ett skit av ;)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela