Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Hundens utvecklingsfaser

Publicerad 2012-01-19 22:13:53 i Ett liv med hund

Har du märkt att din tidigare så lyhörda och följsamma valp kanske plötsligt varken ser eller hör dig? Lugn - hunden är helt normal!

En hund passerar många olika faser i livet och påverkas av både mentala och fysiska förändringar. Ingen hund är den andre lik - somliga går sina ägare på nerverna medan andra inte visar dessa faser lika tydligt. Nedan kan du läsa om olika utvecklingsfaser, och i regel mognar småhundar tidigare än större hundraser.

Neontala fasen (-> 2 veckor)
I denna fas befinner sig den lilla valpen fram till två veckors ålder och den varker ser eller hör någonting, även om den kan reagera på starkt ljussken eller höga ljud. Under denna tid är valpen helt beroende av sin mamma för att få skydd, mat och värme. Den kan klumpigt kravla sig fram och söker sin mors doft, trampar för att stimulera mjölkproduktionen och kan instinktivt suga mjölk. Tiken slickar på valpen för att stimulera den till att kissa och bajsa.

Övergångsfasen (2 - 4 veckor) 
Från att valpen vid 12-13 dagars ålder börjar öppna ögonen, och vid ungefär samma tidpunkt öppnar öronen, utvecklas den snabbt. Vid 5 veckor känner den igen sin mamma och sina syskon med hjälp av synen. Under den här fasen så påbörjas den sociala utvecklingen. Valpen leker och undersöker sina syskon, den viftar på svansen och kan börja skälla, tigga och så vidare.

Socialiseringsfasen (4 - 12 veckor)
Detta är den viktigaste fasen i hundens liv! Alla sinnen är fullt utvecklade och rädsla/flyktbeteende ökar. Samtidigt är de otroligt positiva, nyfikna och lekfulla - något som bör utnyttjas. Det är nu man lägger den viktigaste grunden för hur hunden kommer hantera omvärlden och positiva kontakter med människor, andra hundar och gärna andra djur bör vara en stor del av valpens liv. Det den får vara med om nu kommer finnas med som ett bestående minne. Om hunden träffat exempelvis katter under denna tid av livet så kommer den se katter som ett naturligt inslag i livet.

Det är även i socialiseringsfasen som valparna börjar göra upp en viss rangordning, bråka/pipa för att lära sig gränser, kampa för att öva upp styrkan och snabbhet etc. I denna fas lär sig valpen olika signaler och tiken fostrar och sätter regler.

Tidigast vid 8 veckor bör valpen flytta till sitt nya hem men det är ingen nackdel om den stannar några veckor längre eftersom dess mamma och eventuella syskon fortsätter med träning och fostran. När du får hem din valp är det viktigt att du tar över den typen av träning och dessutom lägger till miljöträning i den takt som är lämplig för just din hund. Ju mer tid man lägger på hunden i början, desto mer har man igen det i framtiden.

Halv könsmognad (13 - 16 veckor)
Produktionen av det manliga könshormonet ökar nu hos båda könen och valpen kan visa tendenser på vilja att dominera och klättra i rang. Under denna period bör man inte ägna sig åt aktiviteter som kan öka dessa egenskaper eller som leder till aggressivt beteende. Man bör även undvika att brottas med valpen och "tvinga ner den" då detta kan påverka beteendet i framtiden. Om hunden visar tecken på att försvara ett föremål som man vill ta ifrån den bör man byta med något annat hunden vill ha (exempelvis godis eller leksak), istället för att väcka hundens lust att försvara.

Mellanperiod (16 veckor - 7 månader)
Denna period är den då man ofta uppfattar sin valp som världens snällaste, goaste, mest lyhörda och följsamma. Nu bör man passa på att uttnyttja detta genom att exempelvis på ett leksamt sätt med mycket belöning träna in de viktigaste kommandona (inkallning, stanna etc) och man kan med fördel leka "Följa John" i skogen. Om man har hunden lös så byter man helt enkelt riktning varje gång den springer före. Gör det utan att säga något och du har snart en hund som håller koll på dig istället för tvärt om. Gör många inkallningar där hunden får belöning och sedan får springa igen, lek kurragömma när hunden blivit lite tuffare och belöna när hunden tar spontan kontakt. Då har du lagt en fin grund till en säker inkallning. (Allt detta kan man naturligtvis träna hela hundens liv)

Könsmognad (7 - 10 månader)
Under denna period (bland vissa, framförallt större hundraser, kan det inträffa senare) blir hunden könsmogen, d.v.s får reproduktiva egenskaper. Man kan märka det på att hanhundarna börjar lyfta på benet och tikarna kan äntra sitt första löp. Det här kan vara en av de tuffaste perioderna för en hundägare då hunden kan uppfattas som "trotsig" och eventuellt gör nya försök att öka i rang, men har man bara utvecklingsfaserna i åtanke kan det underlätta för tålamodet. Det är viktigt att hunden har regler och att man samtidigt är lugn och konsekvent för att inte förstöra relationen. I denna fas kan man vara hjälpt av den tidigare intränade grundlydnaden.

Mellanperiod (10 - 17 månader)
Ännu en mellanperiod inträffar där hunden kan uppfattas som lite lugnare igen och man kan med fördel jobba vidare med träningen. Men just som man börjar slappna av...

Mognadsfas (17 - 24 månader)
...så inträffar ytterligare en mognadsfas där hunden mognar mentalt och går in i den så kallade puberteten. Skulle hunden leva vilt i naturen så skulle den under denna fas ge sig ut för att söka efter en partner att reproducera sig tillsamman med, alternativt stanna i flocken och mäta sig med dess medlemmar. Därför är det även naturligt att den kan starta kraftmätningar i er familj, och har ni sedan tidigare problem med relationen så kan det eskalera nu. Hunden kan även få nya rädslor och det är inte ovanligt att problem med hundmöten dyker upp i denna fas. Du kan dessutom bli varse hur mycket hyss en hund kan hitta på! ;-)

Vuxen (3 år ->)
Från 3 års ålder räknar man de flesta hundar som vuxna och det är först nu man ser resultatet av den resa hunden varit med om och som vi beskrivit ovan.


Tänk på att en hund formas av både arv och miljö. Vad som bestämmer en hunds egenskaper och personlighet är en kombination av dess gener, den första tiden hos uppfödaren och de erfarenheter den får med sig efter att ha lämnat sin mor.


Lycka till med din hund, och tänk tillbaka på den här texten när du känner att tålamodet sviker eller när du i ren förtvivlan undrar om din hund kommer bete sig på det ena eller andra sättet för alltid! ;-)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela