Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Olika former av Lydnad

Publicerad 2011-11-07 10:02:00 i Lydnad

Hundträning och tävling kan vara en djungel av former, regler, klasser, moment och annat. Lydnad är inget undantag. I denna artikel får du kortfattad hjälp att bena ut de olika formerna av lydnad...


Allmänlydnad
Ett vanligt begrepp, som även kan kallas exempelvis vardagslydnad, och syftar till just den vardagliga lydnaden. Man tränar hunden för att få en fungerade relation och en lydnad som hjälper oss och våra hundar när de både till vardags och vid olika typer av situationer ställs inför prövningar. Kurser i Allmänlydnad arrangeras på Brukshundklubbar och hos privata aktörer.


Lydnadsprov ("Lydnad")
En tävlingsform som till vardags ofta benämns bara som "Lydnad" där hunden tillsammans med sin förare ska utföra olika typer av moment inför en domare, vilka sedan poängsätts efter prestation. Man börjar i Klass 1 och kan sedan avancera vidare till Klass 2, Klass 3 och Elit. I denna gren kan alla hundar, både renrasiga och oregistrerade tävla. Oregistrerade/blandrashundar behöver en tävlingslicens.


Lydnadsprogrammet/Brukslydnad
Det man menar med "Brukslydnad", är en tävlingsgren liknande det ovannämnda Lydnadsprovet. De fyra klassindelningarna skiljer sig genom att istället heta "Appellklass, Lägre Klass, Högre Klass och Elitklass" Det hör till Brukshundklubbens s.k. Bruksprov och hör ihop med en specialgren (fältprov) som man väljer själv:

- Skydd, där hunden tränas i att bevaka, förfölja och gripa en figurant. Man iscensätter ett angrepp och hunden ska skydda och försvara sig själv och föraren. I denna gren får endast hundar av bruksraser tävla och det krävs dessutom en speciell licens.

- Sök, där hunden ska leta rätt på olika personer, figuranter. Man tävlar i fyra olika klasser; startar i apellklass och kan sedan avancera till lägre klass, högre klass och till sist elitklass. Endast hundar registrerade hos Svenska Kennelklubben får tävla.

- Spår, där hunden ska följa spåret efter en människa. Detta är den vanligaste bruksgrenen och även här finns det fyra olika klasser enligt ovan. Endast hundar registrerade hos Svenska Kennelklubben får tävla.

- Rappport, där hunden självständigt ska springa från en punkt till en annan för att "lämna ett meddelande" från en person till en annan. Den måste ensam färdas den sträckan och leta upp sin förare.

Man tävlar alltså i lydnad + en av ovan presenterade specialgrenar. Vill man tävla i Bruks krävs att man har en hund som är registrerad, det vill säga renrasig med stamtavla, hos Svenska Kennelklubben. Det finns dessutom en gren som heter IPO (Internationell prövningsordning), där det ingår skyddsarbete, spår och lydnad samt ett par andra varianter av brukshundprov.

Brukslydnaden liknar lydnadsprovet men skiljer sig åt något i momenten.


Rallylydnad
Rallylydnad blev en officiell tävlingsgren sommaren 2011 och riktar sig till den vanliga familjehunden där tyngdpunkten ligger på glädje, samarbete och utstrålning till skillnad från tidigare nämnda lydnadsformer där även precision är en viktig aspekt. Man genomför en bana med olika moment som man läser på skyltar istället för att någon kommenderar momenten. Man blir sedan bedömd av domaren och får avdrag i poäng för olika typer av misstag man kan göra.

Det finns fyra olika klasser att tävla i och man startar i Nybörjarklass för att sedan kunna avancera till klasserna Fortsättning, Avancerad och Mästare.

I denna gren kan alla hundar, både renrasiga och oregistrerade tävla. Oregistrerade/blandrashundar behöver en tävlingslicens.


Kommentarer

Postat av: Lina - Tävla om swarovskiarmband från Butik Quse

Publicerad 2011-11-07 11:09:04

Bra inlägg!! :) Vår valp kommer i december, så vore intressant med ett inlägg om hur man lägger upp träningen den första perioden.

Postat av: Lina - Tävla om swarovskiarmband från Butik Quse

Publicerad 2011-11-08 10:26:36

SV: Ja allmänlydnad och relation till att börja med. Hoppas ha tid att börja på bruks sedan och gå kurser. :)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela