Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Noskvalster hos hund

Publicerad 2011-11-09 15:10:00 i Skador & Sjukdomar

Har din hund irritation runt nospartiet, frustar och nyser mer än vanligt? Då skulle det kunna vara fråga om noskvalster.

Noskvalster är en parasit som lever i nosen och bihålorna. Man kan se dem med blotta ögat i bra ljus; runt 1mm på längden och ovala till formen. Noskvalster är ofarliga och hunden påverkas normalt sett inte i övrigt men man bör rådfråga veterinären om behandling då det är irriterande för hunden. Ett annat symptom för noskvalster hos hund är försämrat luktsinne.

Det tycks vara vanligt, kanske till och med vanligast, med noskvalsterinfektion i just Norden (främst Sverige och Norge) men det förekommer i princip över hela världen. Det smittar troligtvis vid fysisk kontakt exempelvis när hundar nosar på varandra, men noskvalstren finns i naturen så smittan överförs inte enbart direkt från en individ till en annan. Parasiten kan överleva flera veckan utan värddjur sålänge den har en fuktig omgivning att tillgå.

Svårigheten ligger i att ställa en säker diagnos. Det går nämligen inte att till fullo säkerställa att hunden faktiskt har noskvalser om man inte söver hunden eller obducerar en hund som avlidit. Därför ställs de flesta behandlingar till hundar som troligen har drabbats av kvalstret.


(Det latinska namnet för noskvalster hos hund är Pneumonyssoides caninum)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela