Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Lek på rätt sätt med hunden, variera dig gärna!

Publicerad 2011-11-27 21:18:40 i Träning & Inlärning

Som vi nämnt i ett tidigare inlägg här i bloggen så kan man belöna hunden på en mängd olika sätt. En av metoderna är genom lek eftersom de flesta hundar är lekfulla individer och även den lugnare hunden går att locka till lek vilket brukar vara ett uppskattat inslag i vardagen.

Genom att leka med hunden för att fånga dess intresse och att lekbelöna så gör man inte bara hunden intresserad av fortsatt arbete utan man bygger dessutom på relationen mellan hund och människa. Vid lek på rätt sätt så kommer hunden lära sig att samspela med dig, respekten för dig ökar i takt med att leken fortgår på dina villkor och hunden kommer se dig som en rolig förare som den gärna följer, dels för att det rätt som det är händer någonting skoj, dels för att den känner sig trygg med dig - du har ju koll på läget!

Vad menas då med lek på rätt sätt? Regel nummer 1 är att all lek ska ske på DINA villkor. Känner du inte att du har full kontroll på situationen - avbryt! Det kan vara om hunden exempelvis hoppar och biter på dig, försöker ta en eventuell leksak ifrån dig innan du "satt igång leken" eller att den "äger" bollar och andra leksaker genom att springa med dem ifrån dig. Gör den det, ha då hellre en långlina så du kan hindra hunden från denna katt-och-råtta lek. (Hur man lär hunden att komma tillbaka med leksaker eller släppa på kommandot "loss" tar vi upp i ett senare inlägg.)

Om du avbryter leken så snart hunden går överstyr så kommer den snart att inse vikten av att följa dina regler. Många gånger kan det vara mer effektivt än ett uttjatat "nej".


Hur kan man leka med sin hund?
Hundar, och även andra djurarter, leker på olika sätt. Man pratar om Objekslek, Rörelselek och Social lek.

Vid objektslek använder hunden, som begreppet antyder, något form av objekt vid leken. Det kan vara i princip vad som helst som hunden finner intressant - allt från pinnar i skogen till hundleksaker eller dina dyraste skinnskor. Det som startar leken är ofta nyfikenhet, hunden testar hur den smakar och luktar, hur den känns att tugga på, springa med eller kasta med. Ju intressantare hunden tycker att objektet är desto mer intensiv blir leken. Objektsleken kan vara på egen hand eller tillsammans med en annan individ - då blir det en kombination av objeks- och social lek (se nedan).

Detta kan vi människor utnyttja genom att vara påhittiga, prova olika typer av föremål som man inte är rädd om och som hunden inte kan ta skada av. Vissa hundar har starka lekinstinkter från början medan andra hundar, framförallt mer mjuka, undergivna eller osäkra hundar kan behöva mycket hjälp på vägen för att ens vilja ta ett föremål i munnen. Många gånger springer den typ av hund efter men nöjer sig med en kort nosning. Föremålsintresset varierar mycket mellan olika individer.


Vid rörelselek springer och hoppar hunden, den busar och använder sin kropp på de mest tänkbara och otänkbara vis. Denna typ av lek sker oftast ensam men kan ibland innefatta en kompanjon. De flesta har kanske sett en hund, ofta valpen eller unghunden, springa och göra konster eller sätta av i stora cirklar med baken under sig. Det kan vara ren glädje eller överskottsenergi som är upprinnelsen till det här beteendet. Ibland görs den som en invit till andra hundar, när den vill få igång en...


...social lek! Vid social lek har hunden en lekpartner och det kan vara en annan hund, ibland en annan djurart eller - du! Man kan springa, brottas, kampa och undersöka saker tillsammans. Man kan leka med eller utan ett föremål. I den här lekformen bygger man en stark relation till sin hund men det gäller att hunden inte får övertaget eller känner att den är starkare än dig. Med en tuff eller dominant hund ska du vara observant på beteendet vid kamplek, framförallt om du själv är en väldigt mjuk person. Återigen - leken ska vara på dina villkor.


Oavsett lekform så är Tipset med stor T: Släpp loss, både kroppen och fantasin. Ett halvhjärtat lekförsök kommer troligtvis resultera i en hund som hellre nosar i backen eller tittar åt annat håll. Ju skojigare och mer oförutsägbar du är i leken desto större möjlighet har du att fånga din hunds intresse och engagemang. Och vad som hunden anser vara kul det kan bara den avgöra. Prova dig fram!




Läs artikeln om olika belöningsformer här!



Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela