Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Varghybrider som husdjur

Publicerad 2011-03-11 22:07:13 i Ras-artiklar

För ett par år sedan när jag var i Kroatien så fanns på samma ort en semestrande familj med två varghybrider. De var korsningar mellan schäfer och varg.

Otroligt vackra djur men av beteendet att döma inte särskilt lyckliga. Speciellt den ena av dem var så stressad att jag nästan inte ville titta. Den sökte trygghet hos sin människoflock men kunde ändå inte slappna av. Det fanns ingen aggressivitet men däremot stor flyktbenägenhet.

Vargen är till naturen ett väldigt skyggt djur, och trots att den är släkt med våra tamhundar så innebär det inte att den klarar av att anpassa sig till ett liv med oss människor. Det var många tusen år sedan våra hundars förfäder och vargen skildes åt och hunden domesticerades till dagens tamhund. Många av de grundbehov och beteenden som finns hos hunden liknar vargens, men samtidigt har evolutionen format våra hundar till det djur den idag är och det finns även stora olikheter mellan vargen och tamhunden.

I Sverige är det inte tillåtet att äga och avla på korsningar mellan hund och varg. Sedan 1 januari 1998 är det förbjudet att hålla, avla eller sälja apor och rovdjur som sällskapsdjur. (med vissa undantag - se nedan)

Utdrag från Jordbruksverkets hemsida:

Rovdjur får inte vara sällskapsdjur


Det är förbjudet att ha andra rovdjur än hundar, katter, grävlingar och tama illrar som sällskapsdjur. Du får inte heller hålla eller sälja
  • hybrider mellan tamhund och vilda hunddjur, till exempel varg eller dingo
  • hybrider mellan tamkatt och vilda kattdjur
  • korsningar mellan sådana hybrider och vilda arter.
Hybrider som är förbjudna är första till och med fjärde generationen efter korsning mellan vilda arter och tamhund eller tamkatt.

Hundar får inte kallas varghybrid i annonser


När en hund bjuds ut för försäljning eller annan överlåtelse är det förbjudet att använda beteckningen varghybrid eller på annat sätt ange att hunden har särskilt nära släktskap med varg eller har rovdjursliknande beteende eller utseende. Detta står i artskyddsförordningen.
 

Vissa vilddjurshybrider kan vara tillåtna


Det förekommer avelsarbete för att skapa nya raser av vilddjurshybrider. Exempel på sådana är varghybriderna Saarlos Wolfhund och Tjeckisk varghund, samt vildkatthybriderna Bengal, Savannah och Chaussie.
 
Vill du föra in ett sådant djur från utlandet ska du först studera stamtavlan, där parningen med vilt djur noteras. Om de fyra senaste generationerna är fria från vilda djur får du ha djuret i Sverige.


Kommentarer

Postat av: Lisa

Publicerad 2011-03-12 16:51:26

En av mina grannar har en tjeckisk varghund, den är väldigt magnifik - men nästan kusligt varglik.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela