Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Rottweiler

Publicerad 2011-03-02 19:30:16 i Ras-artiklar

Rottweilern hör till grupp 2: Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.  Det är en kraftfull hund, både fysiskt och mentalt, som kräver en fast hand och ett stort engagemang av sin ägare för att fungera bra, men det är även en mycket vänligt sinnad hund som många gånger är en kär vän i barnfamiljer.




Rottweilern är en mycket gammal hundras och användes tidigare som vakt- och boskapshund. Det är en utmärkt brukshund då den präglas av arbets- och samarbetsvilja samt ett mod och en naturlig skärpa. Den används många gånger som tjänstehund. En rottweiler mår allra bäst då den får flera timmars motion och hjärnstimulans dagligen, och har man inte den tiden eller vet med sig att man efter en tid tröttnar på att ägna så många timmar till hundträning så bör man se sig om efter en annan ras.

Man kan läsa mer om rasen hos dess specialklubb Svenska Brukshundklubben eller hos Svenska Rottweilerklubben.

Ursprungsland: Tyskland


Ett utdrag ur rasstandarden:

Helhetsintryck:
Rottweilern är en medelstor till stor, kraftig hund, varken klumpig eller lätt, inte högställd eller luftig. Den välproportionerliga, kompakta och kraftiga kroppen skall ge intryck av stor styrka, rörlighet och uthållighet.

Storlek/Vikt:
Mankhöjd
Hane:
        61-68 cm;
        61-62 cm liten
        63-64 cm medelstor
        65-66 cm stor = korrekt storlek
        67-68 cm mycket stor
Tik: 
        56-63 cm;
        56-57 cm liten
        58-59 cm medelstor
        60-61 cm stor = korrekt storlek
        62-63 cm mycket stor

Vikt
Hane: Ca 50 kg
Tik: Ca 42 kg

Uppförande och karaktär:
Rottweilern är till sin grundläggande natur vänlig och godmodig. Den är barnvänlig, mycket tillgiven, följsam, lydig och arbetsvillig. Den ger ett rustikt intryck och dess uppträdande är självsäkert, nervfast och oförskräckt. Den reagerar med stor uppmärksamhet på omgivningen.

Färg:
Färgen skall vara svart med väl avgränsade tecken, i en mättad rödbrun nyans, på kinder, nos, halsens undersida, bröst och ben samt över ögonen och under svansroten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela