Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Australisk Terrier

Publicerad 2011-03-15 11:16:50 i Ras-artiklar

Den Australiska Terriern hör till grupp 3: Terrier. Det är en stor hund i litet format, som klarar av samma typ av uppgifter som stora hundar klarar. Australisk Terrier utvecklades från allroundhundar som användes till allt från sällskap till råttjakt och vakt efter att ha tagits i land på den australiska kontinenten från de brittiska öarna.





Australisk Terrier, som i vardagsmun kallas för Aussie (ej att förväxlas med Australian Shepherd som även den bär detta smeknamn) är en robust hund som är tämligen lättskött - dock krävs en fast hand och något mer motion än många andra småhundsraser. Med fast hand menas någon som är konsekvent och kan vara tydlig med vilka regler som gäller för denna hund som annars kan vara ganska envis.

Pälsen är rak- och strävhårig, med en mjukare tofs på huvudet.

Läs gärna mer på rasklubbens hemsida Aussieklubben eller specialklubben Svenska Terrierklubben.


Ursprungsland: Australien (dock ursprungligen hundar från Storbritannien)


Ett utdrag ur rasstandarden:

Helhetsintryck:
Den australiska terriern skall vara alert, aktiv, sund och robust med utpräglad terrierkaraktär. Den otrimmade, sträva pälsen bildar runt halsen en tydligt framträdande krage. Kragen skall sträcka sig till bröstbenet. Det långa kraftfulla huvudet hjälper till att framhäva det robusta och kärva utseendet.

Storlek/Vikt:
Mankhöjd: Hanhundar ca 25 cm, tikar något lägre
Vikt: Hanhundar ca 6,5 kg, tikar något lättare

Uppförande och karaktär:
Rasen är i grund och botten en arbetande terrier men dess lojala och jämna sinnelag gör den lika lämplig som sällskapshund.

Färg:
Blå, stålblå eller mörkt gråblå, med djup gulröd tan-färg alternativt enfärgat röd eller rent sandfärgad. Vita tecken på bröst och tassar betraktas som fel.


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela