Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Allmänt om tävlingsformen Lydnad

Publicerad 2011-03-06 09:27:15 i Lydnad

Att träna och tävla i lydnad/lydnadsprov är ett utmärkt sätt att aktivera sin hund, och man har dessutom nytta utav många av momenten i vardagen. Lydnadsträningen handlar mycket om precision och att finslipa detaljer. Hur petig man vill vara med träningen och hur precist man vill att hunden utför momenten är naturligtvis helt upp till en själv och vad som passar varje ekipage.

Det finns fyra olika klasser i stigande svårighetsgrad; Klass 1, klass 2, klass 3 och Elitklass. Varje lydnadsklass innehåller ett visst antal moment som ska utföras med största möjliga precision, och dessa poängsätts av domare. När man lyckats samla ett visst antal poäng i en klass kan man välja att bli uppflyttad till en högre klass. Man kan tävla i olika klasser samtidigt, men när man fått pris i en klass kan man inte gå tillbaka och tävla i en lägre klass.

För hundens del spelar det ju ingen roll om man tävlar utan träningen räcker gott och väl till för aktivering, men vill man ändå tävla i lydnad, som ju är kanonroligt, med sin hund kan man gå in på SBK och SKK för att söka efter tävlingar. Även andra klubbar kan arrangera lydnadstävling. Numera hittar man tävlingarna och anmäler sig till dem på sbktavling.se

Länk till SBK's sida för de olika tävlingskalendrarna! (välj "Till tävlingar..." vid länken "Lydnadsprov" för att se aktuella lydnadstävlingar)

Hunden måste vara 10 månader fyllda för att få börja tävla i klass 1, och sedan 2008 får alla hundar - oavsett om de är registrerade eller inte - tävla, så länge de är ID-märkta med tatuering eller chip. (Vilket förövrigt alla hundar födda efter 1 januari 1997 ska vara) Oregistrerade hundar (d.v.s. oregistrerade i SKK - Svenska Kennelklubben) behöver få en speciell tävlingslicens, mer om detta kan du läsa HÄR och ansökan finns HÄR.



Vi kommer fördjupa oss om varje klass i senare inlägg.

Kommentarer

Postat av: Sandra

Publicerad 2011-03-06 17:26:16

SV: Jo visst är det så. Men det jag syftar på är att hundar inte ska behöva ha munkorg för att ägaren inte uppfostrat den väl/bra!



(Nej det finns det verkligen inte!)



//Sandra

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela