Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Boxer

Publicerad 2011-01-04 23:28:09 i Ras-artiklar

Boxern hör till grupp 2: Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar. Det är en bruksras som lämpar sig för all typ av arbete, gärna inom sök, och det är inte ovanligt att man finner den vid till exempel polisiärt arbete och som väktar- eller räddningshund.


Boxern har mycket arbetsvilja, men behöver känna förtroende för sin förare för att prestera. En boxer tränar man inte med tvång, utan den kräver positiva metoder för att inte tappa intresset. Rasen är annars känd för att vara mentalt stabil och med en stor portion nyfikenhet, mod och energi. En boxer fungerar för det mesta bra som familjehund och hänger gärna med familjen vart de än ska eller vad de än ska göra! Man bör dock inte glömma att den kräver ordentlig fysisk motion och mental stimulans dagligen.

Mer om rasen finns att läsa hos Svenska Boxerklubben och Svenska Brukshundklubben.

Ursprungsland: Tyskland


Ett utdrag ur rasstandarden:

Helhetsintryck:
Boxern skall vara en medelstor, korthårig, kraftfull hund med kvadratisk kropp och kraftig benstomme. Rörelserna skall vara livliga, kraftfulla, vägvinnande och eleganta. Boxern skall varken förefalla klumpig eller tung, ej heller luftig eller lätt.

Storlek/Vikt:
Mankhöjd
Hane: 57-63 cm
Tik: 53-59 cm

Vikt
Hane: Över 30 kg
Tik: Ca 25 kg

Uppförande och karaktär:
Boxern skall vara mentalt stabil, självmedveten, lugn och ha jämnt sinnelag. Boxerns temperament och karaktär är av allra största vikt. Dess tillgivenhet och trofasthet mot sin förare och hela familjen liksom dess vaksamhet och oförskräckta mod som försvarare är sedan gammalt berömd. Den är beskedlig i familjen men avvaktande mot främlingar, glad och vänlig i lek men oförskräckt när det är allvar.

Färg:
Gul eller tigrerad, i båda fallen med svart mask. Pälsen är kort och lättskött.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela