Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Vaccination - mot vad?

Publicerad 2011-01-28 21:43:47 i Hundvård & Hälsa

Om man köper sin hund från en seriös uppfödare så har valpen ett fullgott vaccinationsskydd, och är valpen yngre än 12 veckor när man hämtar den bör man ge den sista sprutan vid 12 veckors ålder. Därefter behöver man endast ta med hunden till veterinären en gång per år för påfyllnad av vaccinet.


Men vad är det man vaccinerar mot?

Man vaccinerar nästan alltid hunden mot Parvovirus, Valpsjuka och HCC (smittsam leverinflammation), samt ofta även mot Kennelhosta. Har man sett till att hunden är vaccinerad mot dessa sjukdomar så har man inte bara minimerat risken att ens egen hund insjuknar - man bidrar även till att stoppa spridningen!


Parvovirus:

Symptom
: kräkningar och diarré, kan leda till allvarlig vätskeförlust
Dödlighet: Varierar, vanligare hos valpar (valpar som smittas kan även drabbas av hjärtmuskelskador)
Inkubationstid: (tid från smittotillfälle till insjuknande): 3-14 dagar
Smittar via: avföringen, innan hunden börjat visa tydliga symptom på sjukdom
Smittorisk: Hundar i alla åldrar kan drabbas men mest känsliga är valpar. Smittar ej till människor. Däremot kan människor föra smittan med sig via kläder och skor och viruset över lag är svårt att bli av med när det väl har fått fäste.
Övrigt: Viruset kan ligga latent hos djur som då bär viruset utan att visa några symptom. Det är dessutom mycket smittsamt och vid kräkningar och diarré utsöndras stora mängder av viruset. Parvoviruset har funnits i Sverige sedan 1980.


Valpsjuka:

Symptom: Hög feber till en början, sedan kräkningar, diarré och flytningar från ögon och nos. Minskad aptit. Om sjukdomen fortskrider drabbas hunden ofta av hornhinneinflammation där ögats hornhinna blir sårigt, samt förhårdnad av trampdynorna.
Dödlighet: Hög, hundar som klarar sig kan få allvarliga men i form av kroniskt nedsatt syn och luktsinne, samt neurologiska skador. Sjukdomar som lunginflammation och ögoninflammation kan dyka upp som följd av valpsjukans övriga sjukdomstillstånd, och några enstaka individer får en akut hjärninflammation. Dålig balans, kramper och förlamning kännetecknar detta.
Inkubationstid: (tid från smittotillfälle till insjuknande): 3-6 dagar
Smittar via: Genom inandningsluften och munkontakt. Även via föremål som den smittade hunden varit i kontakt med.
Smittorisk: Mycket låg i Sverige. Några insjuknade hundar varje år, men samtliga fall handlar om ovaccinerade hundar. Smittar ej till människor men rävar, illrar och minkar kan som landlevande djur smittas och till havs kan sälar smittas och föra smittan vidare.
Övrigt: Sjukdomen finns spridd världen över.


HCC:
(Hepatitis Contagiosa Canis) även kallad Smittsam leverinflammation

Symptom: Hög feber, ökad törst, flytningar från ögon och nos, blödningar från slemhinnorna. Även vätskeutträde i vävnaderna kan förekomma.
Dödlighet: Hög dödlighet hos valpar där sjukdomsförloppet kan röra sig om bara några dagar, medan vuxna individer oftast spontant tillfrisknar inom 5-10 dygn.
Inkubationstid: 4-7 dagar
Smittar via: Kontakt med urin, avföring, saliv, matskålar och redskap.
Smittorisk: Viruset kan överleva flera månader i omgivningen. Smittar ej till människor, men människor kan föra sjukdomen vidare.


Kennelhosta:

Symptom: Plötsliga hostanfall, oftast på grund av en infektion med parainfluensavirus i hundens luftvägar, samt kräkreflexer. Även feber och försämrad aptit kan förekomma. Luftrör och bronker blir röda och irriterade samt slembelagda efter virusangrepp.
Dödlighet: Hos vuxna hundar som är friska i övrigt är inte kennelhostan dödlig, men för valpar, äldre hundar och hundar med försämrat immunförsvar kan det bli allvarligt. Även nyopererade hundar löper en större risk vid sjukdom.
Inkubationstid: Varierar beroende på vad som orsakar sjukdomen.
Smittar via: Hostande hundar där infekterade, luftburna vätskedroppar för med sig viruset.
Smittorisk: Man kan inte helt skydda hundar mot kennelhosta då det kan orsakas av olika virusinfektioner, bakterier och mykoplasma. Dock orsakar parainfluensavirus cirka 80% av all kennelhosta så det är väl värt att vaccinera mot. Viruset lever inte länge utanför värddjuren så en relativt nära kontakt krävs, trots att den är luftburen. Störst risk att utsättas för smittan löper hundar i stora grupper, och äldre och svaga hundar är oftast mer mottagliga.
Övrigt: Virusinfektionen går inte att behandla, men inom 1-2 veckor försvinner vanligtvis symptomen som förstärks vid ryck i halsbandet, upphetsning och kylig luft. Sekundära bakterieinfektioner kan ibland behöva behandling i form av antibiotika.



De vanligaste vaccinerna hos veterinären är:

Nobivac DHP live vet som skyddar mot: Valpsjuka, Parvovirusinfektion och Smittsam Leverinflammation (HCC).

samt

Nobivac DHPPi vet som skyddar mot: Valpsjuka, Parvovirusinfektion, Smittsam Leverinflammation (HCC) och Kennelhosta.



TÄNK PÅ:
Spara vaccinationsintygen! Alla seriösa hunddagis, pensionat, hundkurser och även tävlingar och utställningar kräver att hunden är vaccinerad.





Ps! Har du tänkt åka utomlands till sommaren och ta med din hund? Tänk på att det krävs rabiesvaccination vilket tar minst ett halvår att bli färdig med, så kontakta veterinär i god tid innan den planerade resan!



Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela