Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Övervikt

Publicerad 2011-01-30 19:53:14 i Hundvård & Hälsa

I många delar av världen blir människor allt större och detsamma gäller våra hundar. Även i Sverige växer sig antalet överviktiga hundar större och det kan leda till både skador, sjukdomar och en kortare livslängd.

Om man tillåter sig spekulera i orsakerna så kan det gissningsvis bero på några av våra egna förändrade vanor: sämre mat och mindre motion. Men till skillnad från oss så kan hundarna inte själva välja att ändra sin livsstil. Oftast äter de vad som serveras utan att tänka på vare sig näringsinnehåll eller kalorimängd, och det är ytterst ovanligt att en hund själv kan öppna ytterdörren för att ge sig ut på en motionsrunda!

Konsekvenser
En hund som väger för mycket belastar skelett och leder på ett onaturligt sätt vilket gör att det sliter ut dessa delar i förtid. Hunden riskerar också att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, problem med luftvägar och diabetes.

Hur märker man att hunden är överviktig?
En hund i lagom hull kan man känna revbenen på när man stryker handen längs med hundens sidor. Däremot ska man inte se revbenen för då kan den istället behöva lägga på sig ett par kilo. Observera att detta är riktlinjer och att man även behöver se till andra aspekter.

Man bör även kunna se en midja på hunden där revbenen slutar, men hundar med mycket päls kan naturligtvis vara svårare att bedöma. Är man osäker kan man alltid kontakta veterinär för konsultation, där man även kan få råd om hundens kost.

Att få en hund i form
Genom att öka på motionen och dra ner på godis och annat "vid sidan av" den ordinarie maten kan en mindre övervikt ganska enkelt åtgärdas. Är hunden däremot kraftigt överviktig bör man rådgöra med veterinär som kan rekommendera speciellt bantningsfoder där energiinnehållet är lägre men fibermängden högre så hunden känner sig mer mätt. Det är viktigt att man inte ger hunden någonting utöver det som står på dagsransonen!

Hur ska man då göra om man använder godbitar som belöning vid träningen? Man kan med fördel ta en del av hundens mat och ge som belöning. I vissa fall kan man även ge gurka, morötter, sallad eller naturella riskakor som belöning om hunden inte gärna tar fodret.


Kom dock ihåg att det tar tid, att banta hunden sker inte i en handvändning och för att göra det så skonsamt som möjligt bör man sakta men säkert låta hunden gå ner till sin idealvikt. När vikten är nådd måste man tänka på att inte återgå till de gamla vanorna som en gång gjorde hunden överviktig!

Det finns hundar som själva reglerar sin ämnesomsättning och håller en bra vikt trots en sämre kosthållning, medan andra har lättare för att bli överviktiga. Det är vårt ansvar som hundägare att se till att hunden håller den vikt den mår bäst av, och om du får din överviktiga hund att gå ner i vikt kommer du uppleva en gladare och piggare hund som med stor sannolikhet får ett längre liv på köpet!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela