Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Omplaceringshundar = TV-underhållning?

Publicerad 2011-01-05 21:25:13 i Nyheter i hundvärlden

SVT spelar under december och januari in en ny TV-serie där omplaceringshundar och familjer som söker hund har huvudrollerna.


Programserien "Huset fullt av hundar" går ut på att familjerna med hjälp av en av SVT utsedd hundcoach ska matchas ihop med en passande hund, och de kommer på ett dokusåpaliknande sätt att få träffa flera olika hundar under en kort period för att hitta sin nya familjemedlem.

Spelreglerna är att familjen måste bestå av minst fyra personer som bor under samma tak och inspelningstiden är 5 dagar. Med ansökan måste den sökande familjen skicka med ett gruppfoto. Ska SVT bedöma via utseendet om det är en lämplig hundfamilj, eller är det så att tyngdpunkten för programmet ligger i att göra bra TV med spännande karaktärer? Och varför måste det vara minst fyra personer?

Ett utdrag ur SVT's beskrivning av programmet:

SVT kommer nu i vinter producera en ny programserie, där hundlängtande familjer och omplaceringshundar möts och får lära känna varandra. En erfaren hundcoach kommer hjälpa både familjer och hundar i sitt sökande. På ett underhållande sätt kommer vi att berätta om vad det innebär att ha hund och ge tips på olika sätt att aktivera hunden och ha kul tillsammans.

Vill du vara med? Familjen måste bestå av minst fyra personer som bor under samma tak.
Tillsammans med en hundcoach är ni med om roliga utmaningar med olika hundar för att hitta den nya medlemmen i familjen.


Är det rätt att exponera hundar som ska flytta, oavsett anledning, för den extra pressen runt en TV-inspelning när de dessutom ska byta både hem och miljö? Är dokusåpa-marknaden med människor så mättad och uttömd på idéer, att vi behöver ta in djur i TV-rutan på det här sättet för att kunna fortsätta att underhållas? Eller bör vi hålla dem utanför för att inte riskera att hundarna stressas av den onaturliga situationen de faktiskt utsätts för?

SVT romantiserar det hela genom att beskriva det som att "hundlängtande familjer och omplaceringshundar möts och får lära känna varandra", men kan dessa möten ske under naturliga, avslappnade och framförallt rättvisande former? Och är det ett lämpligt sätt att omplacera en hund genom att "vara med om roliga utmaningar med olika hundar för att hitta den nya medlemmen i familjen"? Kommer hundens välfärd eller TV-tittarens höga nöjesfaktor i första rummet?


Vad tycker du?


Kommentarer

Postat av: Ulrika Olsson

Publicerad 2011-01-16 15:40:06

http://hundifamiljen.weebly.com/



Döm själva. SVT lutar sig mot SKK och Hundstallet/Svenska Hundskyddsföreningen. VD för SKK är Ulf Uddman som även är ordförande i Hundstallet/Svenska Hundskyddsföreningen. Ingen annan organisation har uttryckt stöd för idén som för övrigt fortfarande handlar om att välja bort hund efter hund.



Den som känner avsmak för dokusåpan får gärna lämna sitt namn på namnlistan

http://www.namninsamling.com/site/get.asp?Huset_fullt_av_hundar

Postat av: Mikael Persson

Publicerad 2011-01-19 08:06:01

Tanken är god,men upplägget är definitivt inte bra.Kan bara undra hur SVT har lyckats med att få stöd för detta någonstans över huvudtaget.Är det så att man vill skaffa hund får man allt vackert ta reda på vilka raser man skulle klara av att hantera och sen skaffar man 1 endaste hund som man tror sig klara av.Klarar man inte detta val själv tar man hjälp av kunniga.Ex.en hundcoach.Det SVT gör nu är att man fortsätter bolla med hundarna,jag har haft dej i en vecka men du passade inte in.därför får någon annan ta dej.Program-värdet blir riktigt dåligt."Hej då kompis,kul att du va här o roa mej en stund". Häls /Micke

Postat av: Till Hund

Publicerad 2011-01-19 21:46:13

Tack Ulrika och Mikael för era synpunker! Det är viktigt att man vågar och orkar diskutera när det finns en risk för att djur kommer i kläm eller rent av far illa på grund av människors okunskap, brist på respekt eller jakt på ekonomisk vinning.



Vänligen,

Pernilla / Till Hund

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela