Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Kan din hund sitt - i alla situationer?

Publicerad 2011-02-14 15:47:46 i Träning & Inlärning

Kan din hund kommandot "sitt"?

Många svarar ja på den frågan, men med handen på hjärtat - om du till exempel lämnar hunden och ber den sitta när du själv befinner dig i ett annat rum... Vad gör den?

Kan den plötsligt inte sitt så är den absolut inte den första hunden! Det kanske inte ens fungerar om du vänder ryggen till den och ger kommandot, eller backar två meter och gör detsamma. Orsaken är att hundar många gånger har svårt för ordinlärning, de befäster hellre kunskapen kring andra referenser som vi kanske har svårt att klura ut eller se. Kanske du rör huvudet på ett visst sätt samtidigt som du säger ordet, pekar lite med fingret eller utför något annat tecken eller beteende som knappt är uppfattningsbart men som hunden snappar upp.

Hundar har dessutom svårt för att generalisera. Har de erhållit en kunskap på ett sätt eller på en speciell plats eller under speciella omständigheter så är det inte säkert att de klarar av uppgiften om vi ändrar förutsättningarna - det blir en helt annan uppgift för dem!

Detta gäller naturligtvis alla moment vi lär hundarna. Därför är det bra, för att befästa kunskapen, att variera sig ofta. Till exempel byta omgivning och sin egen position under träningspassen.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela