Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Artros - en vanlig ledsjukdom

Publicerad 2011-02-23 20:54:54 i Skador & Sjukdomar

Man hör ofta om artros hos hundar och det finns en siffra som säger att ungefär en av fem hundar lider av denna skada. Artros (även kallad osteoartit eller osteoartros) är faktiskt det vanligaste ledproblemet hos både hundar och människor!

Den kroniska inflammationen sker vanligtvis långsamt och gör att ledbrosket bryts ner och pålagringar sker i och runt leden. Den kan komma som en primär sjukdom eller som en följd av andra problem med benen såsom ledsjukdomar, frakturer eller korsbandsskador.

Det är övervägande äldre hundar som drabbas, men även en hel del yngre individer. En onormal belastning på leden alternativt om en felaktig led blir belastad kan leda till att artros utvecklas. Långvarig överansträngning kan med andra ord vara lika skadligt som att hunden har ont på ett ställe men belastar en frisk led för att kompensera upp det smärtande området. Övervikt är dessutom en bidragande orsak som kan skynda på sjukdomsförloppet.

Sjukdomsprocessen fortlöper utan chans till läkning och till slut blir leden helt förstörd. Det är dock viktigt att diagnos ställs så att rätt behandling kan sättas in.

Artros kännetecknas av smärta och begränsad rörlighet i leden, och hälta av olika grad kan uppkomma. Det är inte ovanligt att hunden felbelastar olika delar av kroppen för att undvika smärtan i leden vilket även kan leda till en besvärande smärta i olika muskler som till synes inte har något med skadan att göra. Besvären blir oftast värre efter ansträngande motion och vid kallt och fuktigt väder.


Kontakta alltid veterinär om du är osäker eller har funderingar!


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela