Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Stress hos hund

Publicerad 2011-08-14 19:30:52 i Hundens beteende

Vad stress är ligger mycket i den egna värderingen. Många hör en negativ klang i ordet stress, men faktum är att stress i lagom dos och rätt hanterad gör att vi faktiskt klarar av att utföra vissa uppgifter.

Det som händer rent praktiskt i kroppen är att när man blir stressad eller rädd utsöndras hormoner. Exempel är adrenalin och kortisol som båda är så kallade "stresshormon" eller "aktivitetshöjare" med funktionen att förbereda kroppen på antingen flykt eller fight.

Detta är något helt naturligt och sker automatiskt hos både människor och djur - hade vi inte fungerat på det här sättet hade vi som art dött ut för länge sen.

Förutom hormonutsöndringen börjar hjärtat pumpa snabbare och andningsfrekvensen ökar. På så sätt förses muskerna med mer blod vilket gör dem både snabbare och starkare. Det betyder att blod som annars hade transporterats till hjärnan rusar ut i musklerna och vi tänker och koncentrerar oss inte lika bra. Har du nån gång märkt att det är svårt att samla tankarna när du är väldigt stressad? Eller få kontakt med din hund i en sån situation? Har du sett någon som är rädd eller nervös bli vit i ansiktet? Allt detta ryms inom samma förklaring...

Även andra funktioner i kroppen minskar till förmån för ökad muskel- och reaktionsförmåga, exempelvis matsmältningssystemet. Man blir oförmögen att känna hunger, vilket innebär att en hund som annars är glad i godbitar och plötsligt inte vill ha kanske faktiskt är stressad.


Varför det kan vara bra att känna till olika stress-symptom hos våra hundar är helt enkelt för att det är vår skyldighet att se till så våra hundar mår bra. Kortvarig stress är inte skadligt, om hunden kan hantera det och framförallt om hunden får återhämtning och vila efteråt. Men en hund som ständigt är stressad kommer förr eller senare att ta skada av detta, både fysiskt och mentalt.

Ett stress-symptom kan se olika ut på olika hundar och i olika situationer. Därför är det viktigt att man lär sig läsa av sin hund. De pratar ju faktiskt med oss hela tiden.. Kanske inte med ord men på deras sätt. De talar om hur relationen mellan oss är, hur de mår, vad de vill och vad de behöver. Vissa är väldigt tydliga i sitt kroppsspråk medan andra är mer luddiga. Precis som vi människor! Men om vi vet hur hunden i vanliga fall uppträder och om vi är uppmärksamma så fångar vi lättare upp förändringar.


Olika tecken som skulle kunna vara stress hos en hund...

...upphetsning, skall och gnäll.
...oförmåga att koncentrera sig, lugn och ett nosande i backen
...vanligtvis matglad hund som plötsligt inte vill ha
...mjäll i pälsen
...upprepat gäspande
...andra typer av avvikande beteenden, t.ex. plötsligt kliande (s.k. överslagshandlingar)


Dessa exempel måste naturligtvis inte bero på stress, men man ska vara medveten om att det kan vara det och alla typer av beteende-förändringar hos sin hund bör man vara observant med för att tidigt kunna förutse eventuella sjukdomar, skador och så vidare.

Om man misstänker att hunden är stressad så bör man ta sig en funderare på vad som kan vara den eller de utlösande faktorerna. Sedan får man utgå därifrån för att vidta de förändringar som behövs.


Mer om utlösande faktorer och åtgärder kommer i ett senare inlägg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela