Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Bearded Collie

Publicerad 2011-04-07 07:41:13 i Ras-artiklar

Bearded collien hör till grupp 1: Vall-, boskaps- och herdehundar. Den har starka rastypiska drag som hör en vallhund till, och den både vill och behöver arbeta mycket för att må bra och vara harmonisk. Tillfredställer man dess behov av fysisk och mental aktivering har man en trogen vän för livet.



Tycker man om en aktiv och alert hund, och vill ägna många timmar åt någon form av träning och aktivitet samt pälsvård så är en Bearded collie en utmärkt hund. I grunden är det en ras som är avlad för sina egenskaper inom vallning, och utpräglade vallhundsraser bör i första hand få utlopp för sina instinkter genom sådan typ av aktivitet. Men det finns många andra sätt att aktivera sin hund - det viktiga är att både hund och förare trivs och får ut något av samarbetet!

Bearded collien har även, tack vare sin starka flockinstinkt, ett stort behov av sällskap och vill i regel inte vara ensam några längre stunder. Å andra sidan har man en hund som i allmänhet inte gärna sätter efter vilt på skogspromenaden då den är avlad för andra prioriteringar.

Det är en positiv hund som älskar allt och alla, tar emot känd som okänd med glädje så vill man ha en vakthund bör man se sig om efter en annan ras.

Pälsen behöver mycket omvårdnad för att inte tova sig och bli smutsig. Den fäller visserligen inte mycket men å andra sidan följer det med en hel del smuts, grus, sand och annat utifrån så man bör vara medveten om att det kan behövas en och annan omgång med dammsugaren för att hålla rent.

Mer om pälsvård, Bearded colliens histora och rasen i allmänhet kan man läsa på Specialklubben för Bearded Collie.


Ursprungsland: Storbritannien


Ett utdrag ur rasstandarden:

Helhetsintryck:
Bearded collie skall vara en torr, stram och rörlig hund. Trots den kraftiga kroppsbyggnaden får bearded collie inte verka alltför tung, utan skall ge ett ganska luftigt intryck. Typiskt för rasen är de klara ögonen med det forskande uttrycket.

Storlek/Vikt:
Mankhöjd:
Hanhundar 53-56 cm
Tikar: 51-53 cm

Uppförande och karaktär:
Bearded collie skall vara vaken, livlig, aktiv och ha gott självförtroende. Den skall vara en mentalt stabil och intelligent vallhund, utan några tecken på nervositet eller aggressivitet.

Färg:
Skiffergrått, rödaktigt fawn, svart, blått, alla nyanser av grått, brunt och sandfärg, med eller utan vita tecken.

Päls:
Pälsen skall vara dubbel. Underullen skall vara mjuk, ullig och tät. Täckhåret skall vara strävt, kraftigt, långt och litet raggigt, men inte ulligt eller lockigt. Lätt vågig päls är dock tillåtet. Hårremmens längd och täthet skall vara tillräcklig för att ge skydd mot väder och vind och framhäva hundens konturer, men pälsen får inte vara så riklig att hundens naturliga linjer döljs.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela