Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Resa utomlands med hund

Publicerad 2010-10-07 20:41:02 i Ett liv med hund

Sommaren är över för oss i Sverige men man kan fortfarande njuta av den söderut. Kanske man vill ta med sin hund och då finns det mycket att tänka på och planera innan. Men framförallt bör man fundera och ta ställning till om det ur hundens perspektiv är lämpligt att ta med den.

Förutom semester så finns det flera anledningar att ta med sin vän ut i Europa och världen, till exempel avel eller utställning. Oavsett orsak så gäller samma regler och följande text ger en fingervisning om vad man behöver tänka på.

Man måste till exempel ha hundpass, vaccinera och bekräfta immunitet mot rabies (denna procedur tar tid så börja minst ett halvår innan planerad resa), och så ska hunden under uppsikt av veterinär få avmaskningsmedel innan den får komma tillbaka in i Sverige. Varje land kan dessutom ha olika krav så ska du resa igenom flera länder - kolla noga vad som gäller i varje land. Även om man i Sverige ofta får informationen att det räcker med en rabiesvaccination var tredje år i Europa, så kräver vissa länder att man visar upp ett högst 1 år gammalt vaccinationsintyg i alla fall. Bättre att vara garderad än att bli fast någonstans.

Det är inte bara vaccination som man bör tänka på när man reser med sin hund, utan olika länder har olika regler när det gäller mycket. I vissa länder får du mer än gärna ta med din hund på bio eller restaurang, och vissa länder har förbud mot speciella hundraser i hela landet. De kan till och med ta din hund ifrån dig om du har fört in en förbjuden ras i landet! Kontrollera noga med varje land vad som gäller, innan du reser in i landet. Varje lands ambassad brukar kunna vara behjälpliga vid frågor.




Några tips:

För att få föra in/återinföra en hund till Sverige gäller att följande kriterier är uppfyllda innan:

- Hunden ska ha ett hundpass utfärdat av en veterinär där alla hundens uppgifter finns att läsa

- Hundens ska vara ID-märkt

- Hunden ska vara rabiesvaccinerad och antikroppskontrollerad
(Tar flera månader - var ute i god tid!)

- Hunden ska vara avmaskad mot dvärgbandmask
(Intyg från veterinär krävs, dock kan du ha köpt med avmaskningsmedlet hemifrån och själv ge avmaskningen. Veterinären ska övervaka och intyga proceduren)

Jordbruksverkets hemsida kan du läsa mer utförligt om vad som gäller vid införsel av hund.


Ovan nämnda är saker som man måste göra, men det finns mycket annat som man bör tänka på för att förebygga besvär för hunden. Det finns smådjur och sjukdomar nedåt Europa som kan plåga våra fyrbenta vänner, men med små åtgärder förebygger man dessa problem.

- Många smittsamma sjukdomar är vanligare neråt Europa än i Sverige, kontrollera vilka sjukdomar som finns där ni ska resa och se till att hunden är vaccinerad mot dessa i god tid innan. Leptospiros till exempel är en vanlig, och allvarlig, bakteriesjukdom som man inte vaccinerar mot i Sverige då det är tämligen ovanligt här. Men i länder där det förekommer vaccineras hundarna två-tre gånger innan sommaren kommer igång för att förebygga sjukdomen. Både människor och djur kan smittas.

- Många fästingsorter i mellan och södra Europa är mycket aggressivare än de vi är vana vid. Den bruna hundfästingen till exempel som ger stora besvär och dessutom snabbt sprider flera olika sjukdomar (till exempel hepatozoonos, ehrlichios och babesios). Det finns veterinärmedicinska läkemedel som har dokumeterad god effekt mot dessa besvärliga djur.

- Sandmyggor
som finns söderut i Europa ger kliande besvär och sprider en parasitsjukdom kallad leishmanios som är kronisk och alltså inte går att bota. Det finns veterinärmedicinska läkemedel som har en viss effekt mot myggorna, men då myggorna är som mest aktiva (till exempel under kvällar och nätter) bör man hålla hunden inomhus eller under skydd av nät.

- Hjärtmask
är en allvarlig sjukdom som förekommer mycket söderut, och den smittar via myggor. Vuxna maskar utvecklas i hundens lungkärl och infektionen är mycket svårbotad. Man kan dock förebygga detta genom preparat som veterinären skriver ut innan resan.

- Man kan minska smittrisken av olika sjukdomar utomlands genom att hålla koll på hunden så den inte:

  •   äter och slickar på sniglar och paddor
  •   hunden inte får chans att para sig med en annan hund
  •   äter rått svinkött, vistas utan uppsikt vid svinbesättningar
  •   slickar i sig mjölk på ladugårdar
  •   äter rått kött, rå äggula, okokta matrester och lokalt producerade tuggben i områden där salmonella-bakterier förekommer.


Kommentarer

Postat av: simone

Publicerad 2010-12-02 11:00:06

Verkligen supermysis att resa med hunden :) Har blivit runt om i europa med jag hoppas på usa snart :)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela