Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Olika belöningar

Publicerad 2010-10-22 16:03:08 i Träning & Inlärning

Ur en hunds perspektiv så finns det ingen anledning att bete sig på annat sätt än att det lönar sig för den. Därför bör man, innan man börjar träna sin hund, fundera över vad just den hunden upplever som en skälig lön. Olika hundar tycker olika, precis som vi människor, och de är även lika oss i det avseendet att vi inte gärna jobbar gratis.

Såå.. Vad önskar sig min hund allra helst i lönekuvertet? Man kan dela upp belöning i tre delar:

 

SOCIAL BELÖNING

MAT/GODIS-BELÖNING

LEK-BELÖNING


Den sociala belöningen innebär att man tillgodoser hundens behov av närhet och fysisk kontakt. Man kan klappa, kela och undersöka hundens fysiska hälsa genom att känna igenom kroppen. Allting ska dock ske på hundens villkor och på ett sätt den upplever som trevligt. Somliga hundar älskar att bli klappade medan andra tycker att det är rent obehagligt.

Mat- och godisbelöningen innebär att man utnyttjar hundens behov av föda. Rent instinktivt är alla hundar intresserade av att leta näring, men alla hundar har inte lika starkt intresse. Vissa individer skulle gå över eld för en godbit medan andra endast nöjer sig med det bästa bäst. Smaken är som baken även hos hundar så det första man ska göra är att ta reda på vilka godbitar just min hund föredrar. Ett tips är att rada upp olika saker som man tror att ens hund tycker om och sedan se vilka den väljer först. Gör sedan om samma procedur för att se om hunden väljer samma sak först. OBS! Tänk på att meningen med godisbelöning inte är att hunden ska bli mätt, och den jobbar inte sämre för att du delar upp köttbullen i tolv bitar än ger den en hel, enda skillnaden är att hunden blir mätt snabbare och kanske tappar intresset. I värsta fall blir den överviktig på kuppen. Det ska såklart smaka i munnen, men med mindre och fler godbitar får du även fler belöningstillfällen och når målet tidigare! ;-)

Lek-belöningen kan egentligen delas upp i två olika grenar; Jaktlek och Kamplek. Jaktleken bygger på hundens jaktinstinkt - något som finns hos alla hundar. Själva gripandet kan dock variera och endel hundar jagar bara efter föremålet för att sedan stanna när de kommer fram. Kampleken går ut på att man med ett föremål kampar med hunden, det vill säga du håller i ena änden och hunden i den andra. Det gäller att man lever sig in i rollen och gör det så spännande som möjligt. Tänk på att hålla kampföremålet i hundens höjd den största delen av tiden! Även här varierar det kraftigt mellan olika raser och individer. En del hundar älskar att kampa, kanske lite för mycket, och då bör man vara försiktig. Tanken är att hunden ska bli taggad och vilja utföra de beteenden du eftersträvar med träningen, men om det blir för mycket kan den bli stressad eller okoncentrerad. Om hunden å andra sidan inte vill kampa alls så kan man prova att byta föremål till något annat, eller så behöver man kanske lära in kampen med hjälp av någon annan belöning som hunden föredrar.


Det absolut ultimata är om man kan variera sig mellan de olika belöningsteknikerna. Då blir man mer spännande och intresset ökar hos hunden. Vissa belöningar passar också bättre än andra vid olika tillfällen och beroende på vad man tränar. Det viktigaste är trots allt att man själv vågar bjuda på sig och ta fram sin barnsliga sida. Sannolikheten att din hund ska tycka om att kampa med dig om du bara står rakt upp och ner är inte särskilt stor jämfört med om du böjer dig ner, tar i lite själv och försöker vinna över hunden - kanske med ett litet morr då och då.


Försök tänka som din fyrbenta vän - ta fram hunden i dig!




Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela