Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Schäfer

Publicerad 2010-11-15 21:47:51 i Ras-artiklar

Schäfer-hunden har under flera år toppat listan över flest registrerade hundar och räknas därför till inte bara Sveriges, utan också världens, mest populära hundras. Den hör till grupp 1: Vall-, herde- och boskapshundar och är en arbetande hund.



Schäfern är en tysk hundras som har ett brett användningsområde. Från början vaktade schäfern bostäder och boskap åt människor, men så småningom började den användas alltmer till att valla fårhjordarna. Även om man idag kanske inte ser schäfern som en vallhund i första hand så har många individer fortfarande vallinstinkten kvar. Idag använder man rasen till exempel inom polis, militär, väkteri och andra tjänsteområden och den är också populär som brukshund i de olika bruksgrenarna.

Man bör innan införskaffandet av en schäfer ta till sig rekommendationerna om hur mycket aktivering en hund av denna ras kräver, och ta ställning till om man kan erbjuda detta. För att få en harmonisk hund krävs att man tillgodoser dess behov. Svenska Brukshundklubben och Svenska Schäferhundklubben "rekommenderar två till tre timmars motion per dag plus en stunds mental aktivering i form av till exempel lydnadsträning". Alla individer kräver naturligtvis olika men det är ett gott riktmärke.

Ursprungsland: Tyskland


Ett utdrag ur rasstandarden:

Helhetsintryck:
Den tyska schäfern är en medelstor hund. Den skall vara något långsträckt, stark och muskulös. Extremiteterna skall vara torra och ben stommen stark.

Storlek/Vikt:
Mankhöjd
Hane: 60-65 cm
Tik: 55-60 cm

Vikt
Hane: 30-40 Kg
Tik: 22-32 Kg

Uppförande och karaktär:
En schäfer skall ha ett jämnt humör och goda nerver, vara självsäker och frimodig och fullständigt godlynt (utom i retningsläge) och därtill skall den vara uppmärksam och följsam. Den måste besitta mod, kamplust och hårdhet för att vara lämplig som sällskaps, vakt-, skydds-, tjänste- och vallhund.


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela