Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Giftigt för hunden

Publicerad 2010-11-20 20:30:30 i Hundvård & Hälsa

Det finns ämnen och livsmedel som för oss människor är helt naturligt att förtära och använda, men som för hunden är rena giftet.

Man hör ofta om dessa ämnen att "jaja, jag brukar ge min hund detta och den har aldrig blivit sjuk", men saken är den att varje hund tål olika stor mängd och är man då redo att chansa? Eller tycker man att det är värt att förkorta hundens livslängd genom att förgifta den. Det kan låta hårt men vissa ämnen lagras i hunden och då hundkroppen inte kan bryta ner och göra sig av med giftet så kan hunden tids nog nå sin gräns. En hund som får i sig nedanstående ämnen kan bli sjuk eller till och med dö, och att ge sin hund en bit choklad för att den sitter och tittar på dig med bedjande ögon är att göra den en björntjänst! Det är inte på något sätt värt det och är inte rättvist mot hunden.


Vi tar här upp två av de vanligaste och mest giftiga livsmedlen:


Choklad - teobromin
Det är allmänt känt att choklad inte är en lämplig godbit för hunden. Kakao innehåller ämnet teobromin som hundar har problem att bryta ner. Ju mindre hunden är, desto mindre mängd krävs för att den ska bli sjuk. Det finns exempel där en hund av springer spaniel-storlek har dött av en 200 grams chokladkaka! "Hundchoklad" som säljs innehåller mest fett och kan ges till hunden utan att man riskerar förgiftning.

Symptomen vid förgiftning är kräkningar, diarré, buksmärtor och/eller hjärtklappning. Inre organ som till exempel lever och hjärta kan ta skada.


Lök
Lök i alla former och sorter, oavsett om den är rå, torkad, i pulverform eller tillagad är oerhört giftigt för hunden och kan ge förändringar i blodbildningen samt leverskador! Det förstnämnda innebär en onormal nedbrytning av de röda blodkropparna vilket kan leda till livshotande blodbrist. Här är det oerhört individuellt hur mycket en hund tål, en mindre hund tål oftast mindre än en stor, men oavsett storlek så lagrar hunden ämnet i kroppen och förr eller senare kan det vara försent. Tänk på att till exempel många korvar och färdiga köttbullar i butiken innehåller lök och att det ofta finns lök i de vanliga hushållsresterna som hunden kanske får!

Symptom vid blodbrist kan till exempel vara att hunden blir trött, slö och svag eller att allmäntillståndet på annat sätt förändras.


Om hunden fått i sig stora mängder av något av ovanstående livsmedel så måste man ta kontakt med veterinär. Denne kan, i ett tidigt skede, ge hunden kräkframkallande medicin och man har en möjlighet att stoppa förgiftningen.


Kommentarer

Postat av: Tax ägare

Publicerad 2012-01-05 14:49:00

Hej jag bara undrade om schalottenlök är giftigt för hundar? För min hund tog min mat igår och vi är oroliga för henne om det kan vara livshotande.



Så snälla svara inom kort...

Postat av: Pernilla

Publicerad 2012-01-05 20:56:59

Hej Tax ägare!



Lök, oavsett vilken form, bör undvikas till hundar då deras kroppar inte kan bryta ner ämnet thiosulfat (ett näringssalt) som finns i både matlökar och blomlökar.



Det är dock oftast inte lika akut som exempelvis chokladförgiftning såvida hunden inte fått i sig stora mängder (vilket är relativt beroende på hundens storlek och andra faktorer) på en gång. Ger man hunden lök eller mat med lök i regelbundet (även små mängder åt gången) så riskerar man att hundens röda blodkroppar förstörs och hunden utvecklar anemi (blodbrist).



Om ni märker att hundens allmäntillstånd förändras så bör ni kontakta veterinär, annars kan ni nog vara lugna. Är ni väldigt oroliga så kan ni ju ringa och rådfråga veterinär, det kan oftast lugna oroliga nerver. ;-)



Lycka Till!



Pernilla & Till Hund

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela