Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Avmaskning - mask hos hund

Publicerad 2010-07-05 21:10:59 i Hundvård & Hälsa

De maskar som förekommer hos hund är piskmask, olika typer av bandmask (vanligast förekommande hos till exempel jakthundar som äter rått kött och inälvor i samband med jakten), spolmask (vanligast hos valpar och unghundar, då äldre hundar utvecklar en motståndskraft mot denna typ av mask) och hakmask. De vanligaste är spolmask och bandmask.

Hunden kan vara drabbad av inälvsparasiter utan att det märks, och en mindre mängd mask påverkar heller inte din hunds hälsa. Dock kan i vissa fall symptom uppstå som kräkningar och diarre, hosta, försämrad pälskvalitet eller försämrad allmänhälsa. (Notera att dessa symptom kan vara tecken på många olika problem hos hunden och vid minsta oro bör du kontakta och rådfråga veterinär). I vissa fall kan man se maskarna i avföringen eller kräkningarna och då kan man med säkerhet konstatera att hunden är drabbad av mask. På det receptfria avmaskningsmedlet som du kan köpa på apoteket finns instruktioner om hur du går tillväga om du ska avmaska din hund.

Ta kontakt med veterinär:

  • Om din hund är allmänpåverkad.
  • Om du misstänker att din hund har annan mask än spolmask eller bandmask.
  • Om effekten uteblir efter avmaskning.
  • För avmaskning i samband med utlandsresa.

Huruvida man ska avmaska hundar regelbundet eller inte är en omdiskuterad fråga. Man har upptäckt att maskarna kan bli resistenta mot avmaskningsmedlet om man använder det för ofta, i onödan och under felaktiga doser. Det är i alla fall konstaterat att en hund ska bli avmaskad som valp, och sedan vid 1 års ålder. Det som allmänt rekommenderas nuförtiden är att det därefter endast krävs regelbunden avmaskning om hunden är särskilt riskdrabbad (till exempel jakthundar) eller om den drabbats av mask. Veterinär kan genom ett avföringsprov avgöra om mask förekommer. Avmaskningsmedel finns receptfritt på apotek.

För avelstikar gäller andra direktiv. Det är mycket viktigt för både henne och valparna att modern är fri från inälvsparasiter.

Det som är viktigt att tänka på är att om man har flera hundar skall dessa avmaskas samtidigt då det annars lätt uppstår "ping-pong-effekten" där hundarna smittar varandra fram och tillbaka, även om man avmaskat båda två/alla hundarna fast vid olika tillfällen.

För att fördröja resistensutvecklingen gäller följande:

  • Använd avmaskningsmedel diciplinerat. Avmaska vuxna hundar vid misstanke eller konstaterad förekomst.
  • Dosera avmaskningsmedel rätt. Underdosering ökar risken för resistensutveckling.
  • Sträva efter att använda avmaskningsmedel som bara är effektivt mot den maskart som hunden är infekterad med.


Ska man åka utomlands med hunden gäller andra vaccinations- och avmaskningsrutiner. Mer om det kan du läsa i ett senare inlägg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela