Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Stackelhalsband

Publicerad 2010-12-27 14:17:57 i Träning & Inlärning

Hundstackel och elhalsband är förbjudet i Sverige, enligt rekommendation och lag. Trots detta både används det och cirkulerar rykten om att det skulle vara tillåtet. Men varför används det? Tycker hundmänniskor att det är ok med smärta för att få hunden att utföra önskat beteende, eller tror användarna helt enkelt att det inte gör ont? Men i så fall, varför skulle hunden stävja sig och plötsligt ändra sitt beteende när stacklet åker på - för det är hur som helst ingen belöning för hunden! Och vi har ju tidigare skrivit om att hundar endast gör sådant de tjänar på, antingen för att de vill ha en belöning eller för att undvika obehag.

Ett stackel är ett halsband med metallpiggar riktade mot hundens hals, och som orsakar obehag och smärta vid användning. Det är till för att man ska kunna uppnå en större effekt vid korrigering, genom att hunden vill undvika obehaget.

I Jordbruksverkets djurskyddsbestämmelser kan man bland annat läsa följande:

Elhalsband och stackelhalsband
Elhalsband och stackelhalsband får inte användas på hundar. Med elhalsband menas halsband som ger hunden elstötar. Stackelhalsband är ett halsband med taggar som skärper verkan av halsbandet.


Bestämmelserna är förvisso bara en rekommendation (till skillnad mot förbudet mot elhalsband som är lagstadgat), men kan leda till anmälan om de överträds. Där kan vi med andra ord slå hål på myten om att användningen skulle vara tillåten. Trots detta säljs det öppet och importen är fortfarande hög, även av elhalsband trots att förbudet mot detta kom redan 2003! På marknaden finns det dessutom överdrag som ska dölja bruket av den här typen av halsband...




Svenska Brukshundklubben tar aktivt avstånd från användning av dessa metoder. För ett par år sedan tillsattes en utredning för att se över bruket av otillåtna träningsmetoder, då SBK har som policy att man ska använda humana metoder och de förbjuder användning av el och stackel i all verksamhet som bedrivs i deras namn.

Djurskyddslagen, som faktiskt är en lag och måste åtföljas, säger i:

§ 2:
Djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.

§ 4:
Djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt.


De flesta håller nog med om att varken elhalsband eller stackel hör hemma i någon av ovanstående paragrafer!

Kommentarer

Postat av: Gerda

Publicerad 2010-12-27 16:00:33

Bra skrivet! Jag såg detta på "Mannen som talar med hundar" och undrade vad detta var för något. Det stod en varningstext på svenska att SBK tar avstånd från detta. Bra, tycker jag.

Postat av: Ulrika

Publicerad 2010-12-27 16:12:12

Hundägare som är så pantade att dom använder detta borde ju få prova på själva.

Postat av: Malin

Publicerad 2010-12-28 11:15:43

problemet är väl att matte och husse helt enkelt inte orkar träna hunden och tar den enkla/snabba lösningen till lydnad.. den stora frågar är väl varför det fortfarande säljs i affärer, har själv sätt dom på hyllan.

Postat av: Johan

Publicerad 2011-07-21 13:30:33

Man märker hur lite kunskap ni har.. Ett elhalsband skall INTE skapa smärta utan en liten obehaglig känsla, man ställer alltså in halsbandet på en styrka som är precis där hunden bara märker att något händer.



Gör om gör rätt typiskt svenskt beteende att döma ut något dom inte har en jävla fucking aning om hur man använder..

Postat av: Pernilla, Till Hund

Publicerad 2011-07-30 20:54:28

Hej Johan och tack för att du tog dig tid att kommentera!



Möjligtvis att det går att använda detta halsband utan att skapa smärta, men man använder det fortfarande för att skapa ett obehag. Om hunden reagerade bara för att "det händer något" skulle de antagligen reagera på ett vanligt koppel likaså.



Det finns en anledning till att Jordbruksverkar har satt den regeln. Och, utan att ha några vetenskapliga belägg för det, så tror jag att de allra flesta som köper ett sådant koppel kommer att åsamka hunden smärta för att man inte vet var man ska sätta gränsen.



Dessutom tar man inte bort orsaken till beteendet utan endast symptomet och det kommer troligtvis resultera att hunden märker att det inte hände något mer. Frustrerade hundägare höjer styrkan alltmer och den onda cirkel är igång.



Varför inte jobba med relationen istället?



Vänligen,

Pernilla



Ps! Uppskattar om du använder ett vårdat språk i fortsättningen, det är trevligare även om man har olika åsikter och du kommer dessutom att tas mer på allvar.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela