Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Smuggelhundar

Publicerad 2010-12-21 13:37:58 i Ett liv med hund

Ämnet smuggelhundar kan inte nog uppmärksammas, och många gånger är hundköpare ovetande om konskvenserna - eller ännu värre att det faktiskt ÄR en smuggelhund de köper.

På Statens Veterinärmedicinska Anstalt kan man läsa bland annat följande utdrag:

De svenska införselreglerna för hundar syftar främst till att förhindra att rabies och rävens dvärgbandmask förs in till Sverige. Båda dessa sjukdomar är zoonoser, sjukdomar som smittar mellan djur och människa, och de kan ge mycket allvarlig sjukdom om de drabbar människor. De förekommer inte i Sverige och det är mycket viktigt att de inte förs in i Sverige.

Dessa allvarliga sjukdomar, och flera andra, är vanliga i andra europeiska länder och än så länge har de inte gjort sitt intåg i Sverige. Men om hundsmugglingen fortsätter så kan vi snart ha dem även här.

Vad som är minst lika viktigt att ha i åtanke är det faktum att hundarna som illegalt först in i landet oftast lever under fruktansvärda förhållanden, både vid frakten och tiden före och efter. Det är inte helt ovanligt att hundar dör.


De flesta smuggelhundar som påträffas kommer främst från Östeuropa och är del av en allt mer växande organiserad illegal verksamhet, men tänk på att även de hundar som semestrande familjer tar med hem från utlandet räknas som smuggehundar. Ta noga reda på vilka införselregler som gäller om du tänker ta med en hund från ett annat land, oavsett anledning. (Jordbruksverkets hemsida)

SVA ger några konkreta råd vid hundköp:

  • Tag alltid reda på varifrån hunden kommer, oavsett om den införskaffas i Sverige eller i utlandet.
  • Köp aldrig en hund via en mellanhand.
  • Kräv att få besöka hunden hos uppfödaren, i dess hemmiljö. Gäller det en valp skall man förvissa sig om att det även finns en modertik på plats.
  • Hunden skall vara vaccinerad.
  • Köp inte en hund som inte är helt frisk.
  • Kräv ID-handlingar och veterinärbesiktningsintyg innan köpet.
  • Köp inte en hund om kommer från en undermålig miljö.
  • Den som köper en hund från utlandet skall se till att hunden verkligen avmaskas och vaccineras enligt gällande svenska införselregler innan införsel till Sverige.



För att förhindra lidande och risken för onödig smitta bör vi tillsammans vara uppmärksamma och jobba emot den organiserade verksamheten som bedriver hundsmuggling!

Kontakta Tullverket vid misstanke om hundsmuggling, på telefonnummer 0771-520 520! I talsvaret väljer man "Tipsa om tullbrott". På hemsidan kan man även skicka ett mail.


(Observera att det även gäller katter och andra djur - var alltid noga med ursprungskontroll!)



Läs hela SVA:s artikel om smuggelhundar



Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela