Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Bichon Frisé

Publicerad 2010-12-15 21:48:55 i Ras-artiklar

Bichon Frisé hör till grupp 9: Sällskapshundar och passar mycket bra som just sällskapshund. Detta utesluter dock inte att man lever ett aktivt liv tillsammans med sin Bichon Frisé, och rasen lämpar sig utmärkt till såväl agility som lydnad och ett aktivt frilufts liv om den får chansen att träna upp sig.




Bichon Frisén är tack vare sin lättsamma sinnesstämning och lekfulla lättlärdhet en utmärkt hund för den oerfarne hundägaren, så länge denne är villig att lära sig allt den kommer åt om rasen och om hundägande i allmänhet. Den kan komma att passa in såväl hos en äldre människa som hos en barnfamilj - men kom ihåg att de vuxna alltid bär ansvaret för hunden.

Om man inte är villig att lära sig pälsvård som tvätt och klippning för att själv sköta om pälsen så behöver man ha tillgång till någon annan som gör det då pälsen kräver mycket skötsel. Är man inte alls intresserad av att sköta om hundens päls så bör man se efter om det finns en annan ras som passar bättre. Fördelen med pälsen hos en Bichon Frisé är å andra sidan att den inte fäller särskilt mycket utan de döda hårstråna fastnar på borsten istället för att ramla ner på golvet.

Aktivering
Rasen kräver måttligt med motion, och en längre promenad på runt en timme om dagen räcker gott och väl utöver de kortare rastningarna. Den älskar dock, precis som de flesta hundar, skogspromenader och mår allra bäst om den ibland får vara lös och busa av sig. Om man tränar upp hunden så kan den absolut vara delaktig även i ett mer aktivt friluftsliv och följa med på fjällturer och annat skoj!

Agility, lydnad och flyball är exempel på träningsformer som man med fördel kan ägna sig åt med sin Bichon Frisé.

På rasklubben Bichon Frisé Ringen kan man läsa mer om rasen och få tips om bland annat pälsvården. Rasklubben hör till specialklubben Svenska dvärghundsklubben som är representaner för Bichon Frisé och 19 andra småraser från grupp 9.

Ursprungsland: Belgien/Frankrike


Ett utdrag ur rasstandarden:

Helhetsintryck:
Liten glad, livlig och lekfull med högburen och stolt huvudhållning och livliga och uttrycksfulla ögon, nosen ska vara medellång och pälsen ska ha utdragna korkskruvslockar, påminnande om en mongolisk get.

Storlek/Vikt:
Mankhöjden får inte överskrida 30 cm

Färg:
Vit

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela