Till Hund

Bloggen har flyttat till tillhund.wordpress.com

Hundens ursprung - vad kan vi lära av vargen?

Publicerad 2011-03-23 18:45:21 i Hundhistoria

Forskarna har länge varit oeniga om hundens ursprung, och diskussionerna har vandrat mellan att tamhunden kommer från vargen till att den är ett resultat av korsningar mellan varg, schakal och andra hunddjur.

För bara några år sedan knäcktes dock en viktig kod där man enkelt förklarat kan läsa av alla arters DNA (även om det kommer ta tid att sammanställa samtliga arter - om det nånsin går), och med hjälp av den kunskapen har man nu kunnat fastställa att hunden enbart kommer från vargen - om än långt tillbaka. Exakt när, var och hur fortsätter att vara en omtvistad gåta då forskare och arkeologer har olika teorier och svar på frågor.

Mer om de olika teorierna om hundens väg från varg till domesticerad hund kommer i ett senare inlägg.

Det viktiga är trots allt att vi vet att hunden är släkt med vargen, och kan ta viss lärdom från vargens beteende för att förstå våra hundars ursprungliga och naturliga behov. Men lika viktigt är det att vi förstår att det var många tusen år sedan som hunden och vargen gick skilda vägar och även om flera beteenden och behov är desamma så finns det lika många eller fler skillnader. Ta bara det faktum att vargar ytterst sällan skäller - hundars skall är till stor del ett resultat från kommunikationen som utvecklats med människor. Dessutom är många av studierna gjorda på vargar i fångenskap med begränsat utrymme och begränsade resurser, vilkas beteende skiljer sig markant från vargar i det vilda.

Vi kommer även ta upp skillnader och likheter i vargars respektive hundars beteende längre fram.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela